בחירה חופשית- האומנם?!

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 22/05/19 17:01 יז באייר התשעט

שאלה

אני מרגישה שכל הדיבורים על בחירה חופשית הם לא באמת.

בחירה חופשית זה שאני יכול לעשות מה שאני רוצה.

אבל ביהדות הבחירה החופשית היא מוגבלת. כי אם אבחר לעשות עבירות- אקבל עונשים וכו'.

אז זה לא שבאמת אני יכולה לבחור מה שאני רוצה.

עצם זה שנלדתי כיהודיה, זה כבר מכניס אותי למערכת של שכר ועונש שלא באמת מאפשרת לי לעשות מה שאאני רוצה- כי לכל דבר שאבחר תהיה השפעה על המציאות.

בחירה חופשית אמיתית יש לגויים לדוגמא- הם יכולים לעשות באמת מה שהם רוצים.

אני אני אעשה באמת מה שאני רוצה- אז אולי בסוף אגיע לגיהנום....

אין לי באמת בחירה חופשית... זו בסהכ בחירה להמנע מעונשים.

אשמח אם יש תשובה לדבר הזה

תודה רבה רבה

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד

שלום רב,

האפשרות 'להענש' לא מונעת את הבחירה. היא שיקול שקיים בתוך הבחירה.

אתן לך דוגמאות:

כל אדם יודע עד כמה עישון הורס את הבריאות. מי שמעשן יודע שיקבל על כך 'עונש' בכל זאת אנשים רבים מעשנים - לצערי.

כל אדם יודע - וגם החוק קובע כך - שאחרי שתיית אלכוהול אסור לנהוג. ובכל זאת נמצאים אלפי אנשים שנוהגים אחרי ששתו אלכוהול.

דוגמאות אלו, ורבות כמותן ממחישות שהידיעה אודות העונש אינה שוללת את הבחירה.

גם בעולם הדתי - כולנו יודעים כמה חמור לדבר לשון הרע, ובכל זאת לא נמנעים מכך - לצערי.

המסקנה היא שגם לאחר שאנו יודעים על חומרת החטא וגודל העונש - נותרה לנו בחירה חופשית אם ללכת בדרך ד' או להתרחק ממנה.

בחתימה דברי אציין שהדיון כאן אינו לפי מדרגה דתית אמתית. אדם שנמצא באמונה מלאה יותר, וודאי לא פועל מתוך יראת עונש אלא מתוך אהבת ד'.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן