איך אפשר להבין מה זה בכלל אלוקים?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 09/10/11 23:24 יא בתשרי התשעב

שאלה

מי/מה זה ה'..??

אני מבינה שהוא ברא את העולם..ואני ממש רוצה להאמין בו..אבל זה קשה..בלי להבין מזה זה בכלל,אלוקים..

תשובה

בס"ד

שלום צדיקה!

רציתי בתור התחלה להגיד לך יישר כוח בזה שאת רוצה להצטרף ל"[דורשי ה´] זרע אברהם אוהבו"! אני מאחל לך המון ב"הצלחה!

אני מקווה שהקב"ה יעזור לנו למצוא תשובה טובה מספיק לשאלתך הכול – כך חשובה! אבל בגלל חשיבותה, התשובה קצת ארוכה...

[הגדרה]
כשאנחנו שואלים מי/מה זה משהו בדיוק, אנחנו בעצם [מחפשים הגדרה] כלשהי לאותו דבר.
כדי שנבין על מה דיבר המשורר בהגדרה, אנו צריכים [לפרט] את ההגדרה לפרטים.

הגדרות גשמיות אפשר לפרט, ואילו הגדרות רוחניות – אלוקיות אי אפשר לפרט.
כך שאת הקב"ה אי אפשר להגדיר, כי הוא אינסופי! מעל לתפיסת האדם, משהו שאיננו יכולים להבינו.

בטח תגידי: "לך תעשה לעצמך תואר בפילוסופיה (תודה על ההצעה המפתה...), אבל זה מראה שהסיכוי שלי להתחבר ל - ה´ הוא [אפסי!]".

אז כדי להסביר את מה שאמרנו ניתן, ברשותך, כמה דוגמאות ע"י שאילת שאלות עצמיות.

רק בקשה לפני כן – לפני שאת עונה על השאלות תסתובבי מהמסך ותחשבי על תשובות 20 שניות לפחות, טוב?

[שולחן]
מה זה [בדיוק] שולחן?
משהו שאנחנו אוכלים/שותים/משחקים/קוראים וכדומה... עליו?
לא! – אלו דברים שהשולחן [משמש להם] = הייעוד של השולחן! לא הוא עצמו...

שולחן זה עץ/פלסטיק/מתכת כלשהי, בעל 3 רגליים ומעלה, עליהם נח משטח גדול – זה שולחן.

[אדם]
מה זה [בדיוק] בנאדם?
בנאדם זה גוף של יונק חי המורכב ממיליוני מערכות דם וכד´, בעל תבונה גדולה יחסית לשאר בעלי החיים, מדבר, יוצר וכדומה...

עכשיו, ברשותך, שאלות ברמה קצת קשה יותר:
מה זה בדיוק שכל (לא "מוח")?
מה זאת בדיוק אהבה?
מה זאת בדיוק נשמה?

האם אנחנו יכולים לדעת את התשובה [המדויקת] לשאלות אלה?
אם התשובה היא "לא", אז – למה לא?

[פרטים]
אם היינו יכולים [לפרט את הקב"ה], הכוונה להגיד:
הקב"ה = זה ועוד זה, כמו שאנחנו אומרים: השולחן = זה ועוד זה – הקב"ה היה "הופך" לדבר גשמי.

למה? כי דברים [רוחניים – אלוקיים] אי אפשר להגדיר ולפרט, מכיוון שאיננו יכולים לראות אותם ב[חושים הגשמיים] שלנו.

דברים רוחניים - אלוקיים אי אפשר להריח/למשש/לראות וכדומה... ולכן הם מעבר להשגתנו.

קל וחומר אי אפשר להשיג, להגדיר ולפרט את הקב"ה שהוא שיא הרוחניות והאלוקות.

[תיאור]
למחבר האנונימי של "אנעים זמירות" יש בעיה דומה:

"אַנְעִים זְמִירוֹת וְשִׁירִים אֶאֱרֹג,כי אֵלֶיךָ נַפְשִׁי תַעֲרֹג. נַפְשִׁי חָמְדָה בְּצֵל יָדֶךָ, לָדַעַת כָּל רָז סוֹדֶךָ... אֲסַפְּרָה כְבוֹדְךָ וְלֹא רְאִיתִיךָ, אֲדַמְּךָ אֲכַנְּךָ וְלֹא יְדַעְתִּיךָ.

המחבר מחפש דרך כיצד להתקרב לקב"ה, ע"י שידע מה זה הקב"ה בכלל.
אבל החבר לא מצליח לתפוס את כל ה"רזים" (=סודות) מה זה הקב"ה.

ואז מוצא המחבר פיתרון:
בְּיַד נְבִיאֶיךָ בְּסוֹד עֲבָדֶיךָ, דִּמִּיתָ הֲדַר כְּבוֹד הוֹדֶךָ. גְּדֻלָּתְךָ וּגְבוּרָתֶךָ, כִּנּוּ לְתֹקֶף פְּעֻלָּתֶךָ. דִּמּוּ אוֹתְךָ וְלֹא כְּפִי יֶשְׁךָ, וַיְשַׁוּוּךָ לְפִי מַעֲשֶׂיךָ.
הִמְשִׁילוּךָ בְּרֹב חֶזְיוֹנוֹת, [הִנְּךָ אֶחָד] בְּכָל דִּמְיוֹנוֹת"

אי אפשר לתפוס את הקב"ה, להגדיר אותו.
וגם [הנביאים], מכיוון שגם הם גשמיים – לא יכלו להגדיר [בדיוק] מי או מה זה הקב"ה.

אבל הנביאים נתנו לנו תיאורי [מידות] של הקב"ה שלפיהם הוא פועל בעולם, בהם יהיה אפשר "למצוא" אותו בעולמנו.

[שיר האוטובוס]
לאוטובוס נכנסת גברת עם סלים,
אבל מה – היא לא יודעת איזה ספסל לתפוס...

"נו כבר, אנחנו רוצים להתחיל בנסיעה!" קורא הנהג.
הגברת נלחצה לגמרי: "אבל, מה אם כיסא 1 שבור, או שכיסא 2 ישבור את הגב שלי, או שכיסא 3...".
"תאמיני לי גברת, עשיתי תיקונים לאוטובוס שבוע שעבר, את לא צריכה לדאוג" אומר הנהג.
"כן, אבל... [איך אתה יודע] שמשהו לא קרה מאז התיקונים, ושאולי המשקל שלי ושל הסלים ישבור ת´כיסאות?" שואלת הגברת.

באמת איך אפשר לדעת?

האם בכל שנייה ורגע שאנו עוברים בחיינו, אנו [יודעים] ידיעה ברורה שלא יקרה לנו חס וחלילה משהו רע?
או אולי בעצם – אנחנו רק [מאמינים] שלא?

[אמונה]
מקרה האוטובוס מוביל אותנו לשאלה אחרת: כתבת "אני ממש רוצה להאמין בו".

ידיעה לא שווה אמונה!
אם אנחנו יודעים משהו – [זה כבר לא אמונה]. והלא אמונה אנו רוצים להשיג!

מכאן יוצא – ש[לא נדרשת הבנה שלמה, כשאנו רוצים להאמין בקב"ה], ואכן, זאת התמודדות קשה.
בעצם, כמעט כלל חיינו אנו פועלים ע"פ אמונה.

[זה]
מנבא לנו הנביא ישעיהו נבואה מעודדת:
"וְאָמַר בַּיּוֹם הַהוּא, הִנֵּה אֱלוקֵינוּ זֶה קִוִּינוּ לוֹ וְיוֹשִׁיעֵנוּ;
זֶה ה´ קִוִּינוּ לוֹ, נָגִילָה וְנִשְׂמְחָה בִּישׁוּעָתוֹ" (ישעיהו פרק כ"ה פסוק ט´).

בבוא המשיח נוכל ממש [להצביע] על הקב"ה – הנה, אלוקינו [זה], בזכות אמונתנו הושיענו.

[סיכום ותוספת]
כשאנחנו שואלים מי/מה זה משהו, אנחנו בעצם מחפשים הגדרה.

הגדרה הוא משהו שאני יכול [לפרט אותו], דוגמא: שולחן = רגליים ועוד...

דברים [רוחניים – אלוקיים] אי אפשר להגדיר ולפרט, מכיוון שאיננו יכולים להבין אותם בחושים שלנו.

אם היינו יכולים להגדיר דברים רוחניים אלוקיים. – הם היו הופכים לגשמיים.

הנביאים, שגם הם היו גשמיים, נתנו לנו רק תיאורי [מידות] של הקב"ה שלפיהם הוא פועל בעולם, שבעזרתן נוכל "להתחבר" אליו.

אם אנחנו יודעים משהו – [זאת כבר לא אמונה], זאת ידיעה! מכאן יוצא – שלא נדרשת הבנה שלמה כשאנו רוצים להאמין בקב"ה.

בימות המשיח נוכל ממש להצביע על הקב"ה, ולהגיד "הנה – [זה הוא!]".

[עצה קטנה]:
יש פסוק בתהילים, אותו אומרים בתפילה ב"אשרי":
"קָרוב ה´ לְכָל קרְאָיו. לְכל אֲשֶׁר יִקְרָאֻהוּ בֶאֱמֶת" (תהילים פרק קמ"ה פסוק י"ח).

ה´ קרוב [לכל אדם] שקורא אליו, בכל מצב שהאדם נמצא בו, בתנאי שהקריאה היא [אמיתית].

לקרוא למישהו/משהו הכוונה גם לבקש להתחבר אליו, לבקש לחקור אותו, להאמין בו...

עשי את מה שעשה המחבר – [תחשבי ותחפשי] איך הקב"ה, האבא שבשמים, פועל בחיים שלך – הפרטיים והכלליים.
משם תוכלי [לדבר אליו], הכוונה – תוכלי למצוא נושאים שאת רוצה שהקב"ה ישמע עליהם ותספרי לו במילים שלך.

תוכלי לדבר איתו דרך קטעים בתפילה כמו למשל – לבקש רפואה ב"רפאנו",(בלי להפריע לאחרים, כמובן).
או כשאת נמצאת עם עצמך, סתם לדבר עם הקב"ה על מה שאת רוצה, אפילו סתם על הפיצה הטעימה שאכלת:
"אבא, אכלתי היום פיצה חבל"ז, הלוואי שכל יום תהיה לי פיצה כזאת!".

אם תקשיבי טוב ותסתכלי מאוד טוב סביב – אולי תוכלי לשמוע מה הא עונה...
ואני [בטוח] שהקב"ה [מאמין בך] ונמצא איתך תמיד, כי "קרוב ה´ לכל קוראיו...".

שמח אם עזרתי, ואשמח לדעת אם כן.
ואם יש לך שאלה, הערה, הארה, וכדומה... או שסתם את רוצה לשתף, את יותר ממוזמנת לשלוח לי מייל:

דורון

dozkih@gmail.com