אזכרה בשנה מעוברת חודש אדר

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 24/12/18 21:32 טז בטבת התשעט

שאלה

שלום לכבוד הרב

חמי נפטר בחודש אדר בשנה רגילה.

מתי לקבוע השנה יום זיכרון באדר א או ב.?

ברצוני להדגיש שאנו אשכנזים.

בברכה חיים

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

לשואל שלום,

לשיטת קהילות האשכנזים יש לקיים את האזכרה באדר הראשון, אדר א. הסיבה לכך היא שקיום האזכרה דומה לדיני 'נדר', ובהלכות אלו הולכים אחר לשון בני אדם שסתם אדר הוא אדר ראשון.

לידע כללי: דעת השו"ע וכן נוהגות קהילות הספרדים היא שיום האזכרה נקבע לאדר ב', מפני שהוא דומה לאדר בשנה רגילה בכך שהוא "אדר הסמוך לניסן".

דעה שלישית שכיום לא שמעתי מי שנוהג כך היא לציין אזכרה (או צום) בשני האדרים. הגר"א סבר שכך צריך לעשות מעיקר הדין. אך כאמור, לא נתפשט המנהג.

(מקורות: רמ"א כתרומת הדשן | שולחן ערוך חלק אורח חיים סימן תקסח סעיף ז | רמ"א שם | חת"ס כשו"ע)

תהא נשמתו צרורה בצרור החיים.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן