הכח לשנות

אני יודעת שכדי לעשות צעד פיזי כל שהוא צריך לרצות לזוז, להרים את הרגל, להסכים להיות חלקיק שניה בחוסר שיווי משקל עד שהרגל תנחת חזרה לריצפה. חשבת פעם כמה הפעולה הזו פשוטה ומובנת מאליה?

חדשות כיפה דבורי וקשטוק, מכללת מעיינות 17/11/15 10:41 ה בכסלו התשעו

הכח לשנות
Shutterstock, צילום: Shutterstock

נסי לחשוב על שינוי שרצית לעשות בחייך, כל שינוי שהוא.
מה גרם לך (עוד) לא לעשות אותו?
או שינוי שהתחלת לעשות אך הפסקת. באיזה שלב הפסקת?
למה הפסקת?

אני מזמינה אותך לעשות תרגיל פשוט אך חשוב מאד - קומי רגע מהכסא/הספה ופשוט תעשי איזשהו צעד. כן, כן, ממש לזוז. צעד אחד ולא יותר. עכשיו אני מבקשת ממך לעשות את אותו הדבר תוך כדי שאת מתכווננת וחושבת מה נדרש ממך כדי לעשות את הצעד בפועל. כתבי על דף מה עשית כדי לעשות את הצעד הזה, מה היית צריכה כדי לזוז מהמקום שבו היית רגע לפני?

אני יודעת שכדי לעשות צעד פיזי כל שהוא צריך לרצות לזוז, להרים את הרגל, להסכים להיות חלקיק שניה בחוסר שיווי משקל עד שהרגל תנחת חזרה לריצפה, להיות בטוחה שאני יודעת איפה היא תנחת ושהמקום הזה מספיק בטוח בשבילי ועוד.
חשבת פעם כמה הפעולה הזו פשוטה ומובנת מאליה?

עכשיו שימי לב לכמה דברים:

  1. כנראה שעשית צעד קדימה ולא אחורה או לצדדים. במשך השנים האחרונות ביצעתי את התרגיל הזה עם מאות משתתפות בקורסים, הרצאות וסדנאות שאני מעבירה וכולן צעדו צעד קדימה. את יודעת למה? כי זה טבע האדם. ככה נולדנו, עם הרצון לנוע קדימה, להשתפר, להתייעל ולהשיג עוד.
  2. אם את יודעת ללכת, האם אני יכולה לצאת מתוך נקודת הנחה שאת גם יודעת לרוץ? ואם את יודעת לרוץ, האם אני יכולה להסיק מזה שאת גם יודעת ללכת על חול, אבנים ומשטחים אחרים? כנראה שכן, כי כל עוד יש לך את היכולת ללכת, ואת יודעת מה את צריכה כדי שזה יקרה, מה הצעד הבא שלך, איפה הרגל שלך תנחת אחרי שתרימי אותה... תדעי לשכפל את אותן פעולות גם בהליכה או ריצה על משטחים נוספים, זה עשוי להיות אולי יותר קשה אבל מה שחשוב - שזה אפשרי.
  3. אני יכולה גם להניח שאם עשית צעד - את כבר לא במקום שבו היית לפני.

הסיבה שהבאתי את התרגיל הזה (ואני מקווה שביצעת אותו) היא כדי להכניס אותך לנושא של שינוי מתוך הבנה שאת לגמרי יכולה!

אם את קוראת שורות אלו כנראה שאת נמצאת באיזשהו שלב בו הנושא של השינוי מדבר אליך. וכל עוד את רוצה לעשות אותו - סימן שאת מאמינה שמגיע לך חיים טובים יותר, ובהרבה. אני ממש בעד. ואני כאן כדי לעזור לך להשיג אותו.

אז מהו בכלל שינוי?
כל יציאה מאזור הנוחות מכריחה אותנו לעשות כל מיני צעדים באופן אחר ממה שעשינו עד כה, כלומר: כדי ליצור משהו חדש - צריך שיקרה משהו אחרת, ולזה קוראים "שינוי".
רוב האנשים חושבים ששינוי חייב בהכרח להיות דרסטי, גדול, מהותי. ליצור יש מאין. והתשובה היא - לא נכון!

אנחנו כל הזמן עושות שינויים: מוסיפות מתכון חדש במטבח שנטמע לאט לאט במסגרת הארוחות, מתרגלות לצבע חדש שנבחר לעונה ואפילו קונות איזה פריט ממנו (צבע חרדל? מה עבר למעצבים בפריז בראש כשהם בחרו בו לצבע הנבחר לחורף 2015?), בסוף את גם אוהבת אותו וקונה פריט נוסף, אנחנו נוסעות במסלול חדש לעבודה עקב אילוצי השינויים שנקבעו בתחבורה לסוגיה השונים, משנות את הלבוש בהתאם לעונת השנה המתחלפת, מכירות אנשים חדשים, נחשפות לתחום חדש, מתמכרות לסדרה חדשה...
אלו שינויים שהם לכאורה מובנים מאליהם, אבל הם לא.
ועם זאת, לכל אחת יש תחומים או נושאים שבהם היא מבצעת שינויים בכל מקרה, "על הדרך", יש תחומים שקשה לה יותר ויש שינויים שהיא אפילו לא מנסה.
חשוב לי שתדעי, שינוי קורה ברגעים אלו בתודעה שלך בזמן שאת קוראת את השורות האלו! וזהו שינוי מבורך.
יותר מזה: שינוי הוא הדבר הכי קבוע שיש!

שינוי פאסיבי: שינוי הוא תולדה של התפתחות שלא מתוך בחירה, כגון: מעגל החיים, עונות השנה ועוד.
שינוי אקטיבי: שינוי שנעשה במודע מתוך בחירה והוא מתבטא ברובד הרגשי, הקוגנטיבי וההתנהגותי. שינוי זה הוא תהליך.

שינוי יכול להיעשות ממקום פנימי ("אני לא רוצה ככה יותר"), או ממקום חיצוני ("ככה צריך/ככה מקובל").
אם נסכם רגע מה זה שינוי: אז שינוי זה מעבר מנקודה א' לנקודה ב'.

שינוי - מעבר ממצב אחד למצב אחר, כאשר אנחנו נשים את הדגש על מעבר בין המצב הנוכחי שלי למצב בו אני רוצה להיות - מהמצוי לרצוי

שינוי זה גם ההבנה שאני לא עושה שינוי, ולפנות אנרגיות ומקום לדברים אחרים, ולבחור לקבל את מה שקשה לי, ועל זה ייכתב מדריך בנפרד.

ולסיום, אם את חושבת שאת לא יכולה לעשות שינויים, תחשבי שוב!
יום אחד התקשרה אלי אישה וביררה על השירות שלי. בפתח השיחה היא הציגה את עצמה ואמרה שהיא תקועה כבר הרבה זמן וזה בגלל שהיא לא יודעת לעשות שינויים.
שאלתי אותה אם היא נשואה, והיא אמרה שכן, שאלתי אם יש לה ילדים והיא אמרה שכן, שאלתי כמה, והיא ציינה שיש לה שישה ילדים.
אם כך, תהיתי בקול: "האם להיות רווקה ולהיות נשואה זה אותו הדבר?"
"לא" היא ענתה בקלות
"האם להיות זוג צעיר או זוג עם ילד אחד זה אותו הדבר?"
"לא" השיבה, הפעם מהססת
"האם להיות אמא לילד אחד זה כמו להיות אמא ל 6?"
הפעם היא שתקה.
עוד רגע אחד עבר והיא אמרה בשקט "הבנתי".

מה היא הבינה? היא הבינה שהיא עושה שינויים ענקיים, שהיא כל הזמן בשינויים ושיש לה יכולת לעשות זאת. אולי בתחום מסוים היא לא יודעת איך לעשות את השינוי שהיא רוצה אבל אין מציאות כזו של מישהו שלא יכול לעשות שינוי. ברגע שאת מבינה שיש לך את היכולת ואת עושה את זה בכל מקרה - כבר אפשר לצאת לדרך.

ובכל זאת, אני מזמינה אותך להיווכח שאת כבר עושה שינויים בחיים, אפילו מבלי משים, ושאת מעולה בזה.
ולא רק זה, אלא שאת יכולה גם ללמוד איך לעשות את זה טוב יותר וגם להתפרנס מללמד אחרות איך לעשות את השינויים שהם רוות בדרך הכי נכונה ומדויקת שיש. בשביל זה את מוזמנת ללמוד איך עושים את זה בדיוק כאן

"שינוי אינו שאלה של יכולת בדרך כלל. כמעט תמיד מדובר בשאלה של מוטיבציה."
(אנתוני רובינס, "להעיר את הענק שבפנים", עמוד 163)

דבורי וקשטוק, מומחית ביצירת שינויים לטובה, מאמנת אישית ועסקית ויועצת זוגית, מרצה ומכשירה מאמנות במכללת מעינות בשיתוף לימודי החוץ של האוניברסיטה הפתוחה, מחברת הספר "מסע כבד" בשם העט פרידי דביר