דיני הכשרה

מיקרוגל , תנור, מדיח כלים, פלטה, כיור ועוד - איך מכשירים אותם לפני פסח ?

חדשות כיפה הרב אליקים לבנון 06/04/05 00:00 כו באדר ב'

הכשרת מיקרוגל לפסח ולכל ימות השנה

א. הכשרת צלחת הזכוכית

§ ניקוי היטב.

§ הגעלה במים רותחים . אפשר להגעיל בסיר גדול מאד, אם אין סיר גדול, אפשר לחמם מים בתבנית אפיה, על גבי הכיריים. לכסות בתבנית נוספת, ע"מ לאפשר רתיחה. לאחר מכן לשקע את הצלחת של המיקרוגל בתבנית, במידה ולא נכנסת כולה, ניתן לסובב אותה בתוך המים, עד שמוגעלת כולה.

ב. ניקוי המיקרוגל

§ לפי הוראות ניקוי של היצרן, הניקוי כולל העיגול עם הגלגלים.

ג. הכשרה

§ להחזיר את הצלחת למקומה.

§ לשים 2 כוסות מים ולחמם בין 15-10 דקות, עד שהמים מתאדים, כחצי מכל כוס.

הכשרת תנור לפסח

א. הכשרת תנור לכתחילה

§ ניקוי התנור בחומרי נקיון המיועדים לכך.

§ ניקוי הדלתות, זכוכית וכד'.

§ חימום ע"י מבער גז ("ברנר") – מעבר עם האש על הדפנות, על המסילות של התבניות ועל הדלת, עד ליבון חמור (עד שמאדים או מאפיר). רצוי שאדם בעל נסיון יבצע זאת כדי לא לפגוע בתנור.

ב. הכשרה לפי חלק מהדעות

§ הכל כדלעיל, אלא שבמקום החימום ע"י מבער גז, יש לחמם את התנור למקסימום החום למשך חצי שעה.

§ הערה: בהכשרת תנור לשאר ימות השנה ולא לפסח, אם ידוע שהשתמשו בתנור לאפיית דברים כשרים, אלא שלא הקפידו בהפרדה בין בשר לחלב, אך לא אפו בשר וחלב יחד, וכן לא אפו בשר לא מוכשר או בשר טריפה, אפשר לסמוך לכתחילה על הצורה השניה של הכשרת התנור.

§ בכל מקרה התבניות (תבניות אמייל) והרשתות צריכות ליבון חמור. תבניות אלומניום אין להם תקנה.

הכשרת מדיח כלים

א. הכשרת הרשתות

את הרשתות והסלים יש להגעיל בסיר גדול של מים רותחים.

ב. גוף המדיח

§ להפעיל עם חומר ניקוי, בטמפרטורה הגבוהה ביותר, למשך תכנית לשטיפת כלים.

§ למי שיש רשתות מיוחדות לפסח, כמובן שמספיקה הפעלת המדיח לתוכנית שטיפה בלבד.

§ אם ניתן לנקות את הפילטר לפני ההפעלה – עדיף.

הכשרת מיחם וקומקום

א. ניקוי

§ לנקות היטב מבפנים ומבחוץ.

§ אין חובה להסיר את האבן המצטברת!

§ לנקות את המכסה היטב.

ב. הכשרה

§ להכשיר את המכסה ע"י הגעלה במים רותחים.

§ לחמם את המיחם / קומקום כשהוא מלא מים, ובעת הרתיחה להסיר את המכסה. תו"כ רתיחה, לשפוך מים רותחים מקומקום נוסף לתוך המיחם / הקומקום הרותח, ולדאוג שהמים יגלשו על שפתו החוצה.

§ לנתק מיד את זרם החשמל למניעת סכנה!

§ במיחם, יש לעבור על שפת המיחם בעזרת מבער גז, בגלל הקיפול שיש בשפה.

§ במיחם הסגור במכסה פלסטיק מעוגל, שאינו מתחמם ואין מניחים עליו אוכל לחימום, אם לא השתמש בתוכו בחמץ, אין צורך בהגעלה אלא בניקוי חיצוני בלבד.

פלטת שבת

§ לנקות היטב, ולהדליק למשך כחצי שעה.

§ לאחר מכן לעטוף בנייר כסף עבה.

כיור

§ לנקות היטב את הכיור, ובמיוחד את דפנותיו במקום החיבור עם השיש.

§ לאחר מכן לערות עליו מים רותחים ממיחם או קומקום כשהם מחוברים לחשמל והמים ממש רותחים. יש להקפיד שהמים יגיעו ישירות מהקומקום לכל שטח הכיור ולא להסתמך על כך שהם נוזלים ממקום למקום.

§ יש להניח דף עץ, פלסטיק או פח בתחתית הכיור.

שיש

§ יש להסיר כל דבר הדבוק לשיש ולנקות היטב.

§ אח"כ יש לשפוך מים רותחים ממיחם או קומקום חשמל המחוברים לחשמל, וממשיכים רתיחתם. להקפיד שהמים יגיעו לכל מקום ישירות מהמיחם. יש נוהגים ללבן ברזל או אבן, ולגרור אותו ע"ג השיש, בעוד המים הרותחים עליו.

§ לאחר העירוי, רצוי לכסות את השיש בנייר כסף וכדומה.

§ אין להניח סיר חם ישירות על השיש אלא ע"ג מפריד.