לא רק חרקים: כל מה שצריך לבדוק בפירות יבשים

קיבלתם סלסלת פירות מהעבודה? הילד חזר עם צלחת פירות יבשים מהגן? רגע לפני שאתם מסדרים את שולחן סדר ט"ו בשבט שלכם, בארגון "כושרות" מדגישים מספר בעיות הלכתיות שצריך לשים לב אליהן

חדשות כיפה חדשות כיפה 16/01/22 12:16 יד בשבט התשפב

לא רק חרקים: כל מה שצריך לבדוק בפירות יבשים
בוחרים פירות יבשים? אל תשכחו לבדוק קודם, צילום: Kobi Gideon / FLASH90

ברחבי העולם היהודי מציינים החל מהערב (א') את ראש השנה לאילנות בסדרי ט"ו בשבט חגיגיים עם פירות ארץ ישראל ופירות יבשים שונים. אך למרות הרצון לגוון את שולחן הסדר, בארגון "כושרות" מבקשים להבהיר כי לפני הקנייה והאכילה של הפירות, יש לשים לב לארבעה דברים.

כשרות - בפירות שעברו עיבוד יתכנו בעיות בתהליך העיבוד ובכשרותם של החומרים הנוספים הואיל וחומרי צבע, טעם וריח רבים אינם כשרים (הבעייתיות הגדולה היא בפירות המסוכרים). בפירות שלא עברו תהליך עיבוד (כמו: משמש מיובש) אין בעיה. בטבלה יש פירוט על הצורך בכשרות. כשכתוב "כן" הכוונה לכשרות מהמומלצים אא"כ מצוין אחרת.

ערלה - יש להקפיד לרכוש פירות ארצנו הקדושה שאין בהם חשש עורלה. פירות המיובאים מחו"ל (כקוקוס או משמש מיובש) אפשר לאכול ואין צורך לברר לגבי בעית הערלה (ספק ערלה בחו"ל מותר באכילה).

תרומות ומעשרות - פירות וירקות מחו"ל או יבול משדה שבעליו גוי - פטורים מהפרשת תרומות ומעשרות. בדברים שגדלו בארץ בבעלות יהודית - במידה וקיים ספק אם הופרשו מהם תרומות ומעשרות יש להפריש מהם בלא ברכה.

חרקים - המודעות לבעייתיות ב"ה קיימת בציבור, ובשל המורכבות של הנושא צויינו בטבלה דרכי הבדיקה למוצרים נבחרים.   

המוצר

האם דרוש הכשר מהמומלצים?

כיצד בודקים?

אבטיח מיובש/מסוכר כן בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ

אגוזים

(בונדוק, ברזילאי, לוז, מלך, מקדמיה) 

קלוף - כן. (שמן המורחים עליו) מלבד מאמריקה.

בקליפתו - לא צריך כשרות.

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

אגוז פקאן

מישראל - כן. (ערלה תרומות ומעשרות שמיטה)

מחו"ל - לא.

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים, או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

אגוזים מסוכרים

 כן כאשר נרכש עם הכשר מרשימת המומלצים לא דרוש בדיקה

אגס מיובש

כן

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

אוכמניות מיובשות/מסוכרות

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל האוכמניות ולבדוק האם לא צפים חרקים במים.

אננס מיובש

כן

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ

אננס מסוכר

 ללא צבע וטעם -כל הכשר

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

אפרסק מיובש

כל הכשר

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

אתרוג מסוכר

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

בוטנים קלופים/בקליפתם

רצוי , אם אין הכשר , יש להפריש תו"מ בלי ברכה

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים, או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

בוטנים מולבנים

כן

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים, או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

בננה מיובשת

כל הכשר (חתוך לאורך הבננה)

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ

בננה צ'יפס

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בחזקת נקי.

ג'ינג'ר מסוכר

כן

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ

גויאבה  מיובש

כן

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ

דובדבן מסוכר

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בחזקת נקי אך טוב ורצוי לחצות ולהביט בפנים.

זנגביל מסוכר

כן

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ

חמוציות

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

מיובשות -בחזקת נקי.

 

לדר

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

מלון מסוכר

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

מנגו מסוכר

 ללא צבע וטעם -כל הכשר

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

משמש מיובש

כל הכשר

לשטוף מבחוץ, אח"כ לחצות את המשמש ולהביט מול האור בשני צידי הפרי- בפנים ובחוץ. לפירוט הבדיקה לחץ כאן

נקטרינה מיובשת

כן

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

ערמונים בקליפה 

בקליפתו - לא

קלוף - כן

בדר"כ נקי. יש לשים לב שאין קורים או פירורים רבים המעידים על המצאות חרקים.

פפאיה מסוכרת

 ללא צבע וטעם -כל הכשר

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

צימוקים

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל הצימוקים ולבדוק האם לא צפים חרקים במים. לפירוט הבדיקה לחץ כאן

קוקוס חי

לא

בחזקת נקי.

קוקוס צ'יפס

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

 בחזקת נקי.

קוקוס קוביות מסוכרות

כן (חומרי עיבוד לא כשרים).

בחזקת נקי.

קיווי מסוכר

 ללא צבע וטעם -כל הכשר

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

קליפות  הדרים

כן. מישראל - (ערלה,שמיטה, תרומות ומעשרות, חרקים).

מחו"ל:(חומרי עיבוד לא כשרים , חרקים).

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

קשיו

כן

לפתוח אחד אחד ולהסתכל בפנים

לפירוט הבדיקה לחץ כאן

שזיף מיובש

מחו"ל - כל הכשר

מהארץ -מהמומלצים

בחזקת נקי אך ליתר ביטחון ניתן לעשות בדיקה מדגמית של 3 שזיפים מכל אריזה. הבדיקה - הוצאת הגלעין ולהסתכל בפנין ומחוץ לפרי.

שקד

מישראל - כן. (ערלה, תרומות ומעשרות, שמיטה).

מחו"ל - לא.

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

תאנים מיובשות

 לא

נגיעות גבוהה של חרקים מסוגים שונים, מומלץ שלא להשתמש בהן! המעוניין לבדוק ילחץ כאן

תפוח עץ מיובש

כל הכשר

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

תמר

מישראל - כן (כל הכשר מהדרין). תרומות ומעשרות, שמיטה. כיוון שאין חשש ערלה ניתן להפריש תרומות ומעשרות מספק בלי ברכה.

מחו"ל - לא.

לחצות את התמר ולהביט מול האור בפנים ובחוץ.