חנוכה דל קלוריות

איך אוכלים סופגניות יחד עם שמירה על הקלוריות והמשקל הרצוי? הילה בועז, מנהלת מחלקת תזונה בבית החולים לניאדו, מסבירה

חדשות כיפה הילה בועז 17/12/14 18:45 כה בכסלו התשעה

חנוכה דל קלוריות
Shutterstock, צילום: Shutterstock

כל שנה עם הגשם הראשון מופיעות הסופגניות במאפיות וסופרמרקטים השונים.

חלק מהווי החג הוא אור נרות החנוכייה, הילדים המשחקים בסביבונים, דמי החנוכה ו... והסופגניות והלביבות המסורתיות.

כיום שמירה על אורח חיים בריא הכולל מודעות לנזקים של אכילת מזון עתיר שומן וקלוריות הפכה לנחלת הכלל, ועם זאת ההתמודדות עם פיתויי החג לא פשוטה.

במצב של סוכרת, הדילמה הרבה יותר מורכבת. הסוכר והשומן הנמצאים בלביבות ובסופגניות מאטים את קצב ספיגת הסוכר לדם, והתוצאה: עליית סוכר גבוהה מספר שעות לאחר האכילה.

חשוב לזכור שבסופגנייה רגילה יש כ350 קק"ל ו40 גרם פחמימות וכמעט 14 גרם שומן- במקרה של סופגנייה רגילה פשוטה ולא משודרגת. לשם השוואה זה שווה ערך ל 2/3 פיתה עם כף טחינה וכף חומוס וחצילים מטוגנים

אז מה עושים?

טיפים לשילוב ההנאה מהחג והשמירה על הבריאות:

  1. תכנון נכון, חשבו על ימי החג, מה האירועים הדורשים התמודדות כמו הדלקות נרות משפחתיות ואחרות, מה תאכלו בהזדמנויות אלו. החליטו על כמות הסופגניות שנכון לכם לאכול בחג כתלות בכמות הפחמימות שהן מכילות וסוג השומן. אפשר להכין סופגניות אפויות בגודל ביס לכל אחד מימי החג , לאכול לביבות ירקות אפויות.

  2. לא להיסחף ולקנות בכל הזדמנות סופגניות לילדים ולנו.

  3. חשוב להוסיף למגוון האופציות בארוחה ירקות חתוכים ולביבות אפויות. גם מרק חם הוא להיט שישביע את הרעב.

4.להוסיף פעילות גופנית בימי החג שבהם בחרנו לאכל יותר, הליכה, טיולים בחוץ, רכיבה על אופניים וכו'

5. להעדיף שימוש בשמן קנולה או זית ולטגן עם ספרי שמן את הלביבות -כך אנו חוסכים עוד כמה קלוריות מיותרות .

6. להוסיף שתיית חליטות צמחים בערב, ובזמנים הקשים. הם מחממים, מרגיעים ועוזרים בחילוף החומרים .

סופגניות אפויות לסוכרתיים ולכולנו -גם בריאות גם טעימות

40 סופגניות ביס

רכיבים לבצק : 3.5 קמח מלא או שילוב של קמח מלא וקמח רגיל

1/2 שקית שמרית

ממתיק מלאכותי שווה ערך לחצי כוס סוכר

2 כפות סוכר

3/4 כוס מים

1/3 כוס רסק תפוחים ללא תוספת סוכר

1/3 כוס שמן קנולה

אופן ההכנה :

לנפות את הקמח להוסיף לקערה את השמרים, הסוכר, המים, רסק התפוחים שמן . לאחר לישה להוסיף את המלח.

ללוש עד ליצירת בצק רך וגמיש ומעט דביק.

לשמן מעט את הבצק ולהניח לתפיחה עד להכפלת הנפח .

לקרוץ כדורים בגודל כדור פינג פונג

לסדר בתבנית משומנת ברווחים זה מזה לאפשר תפיחה נוספת

לערבב כף ריבה ללא סוכר עם כף שמן ולמרוח על הסופגניות לפני האפייה

לאפות בחום בינוני כעשרים דקות .

לשמור לא לאפות יותר מדי שלא יתיבשו.

לאחר האפייה להזריק ריבה ללא סוכר או ממרח של טחינה גולמית עם ממתיק מלאכותי ביחס של 1:1 (על כפית טחינה גולמית נשים ממתיק שווה ערך לכפית סוכר )

ערך תזונתי לסופגניה :40 קק"ל, 7 גרם פחמימות, 1 גרם חלבון, 1.2 גרם שומן , שומן טרנס -אין שומן רווי - אין

הכותבת היא מנהלת מחלקת תזונה בבית החולים לניאדו בנתניה