בפעם הראשונה בהיסטוריה: ראשי כל הדתות המונותאיסטיות חתמו על מסמך נגד 'המתות חסד'

מפגש היסטורי בוותיקן: ראשי הדתות בעולם הצטרפו לקריאת הרבנים הראשיים למניעת מוות בטרם עת באמצעות ״המתות חסד״ על ידי רופאים וחתמו על הצהרה היסטורית משותפת בשם כל הדתות

חדשות כיפה חדשות כיפה 29/10/19 08:32 ל בתשרי התשפ

בפעם הראשונה בהיסטוריה: ראשי כל הדתות המונותאיסטיות חתמו על מסמך נגד 'המתות חסד'
צילום: יח"צ

במפגש היסטורי שנערך אתמול (ב'), במדינת הוותיקן, חתמו נציגי הרבנות הראשית יחד עם ראשי הדתות הגדולות על הצהרה היסטורית וראשונית הקוראת לרופאים בכל העולם שלא לתת יד להריגת אנשים גם אם מדובר בחולים במצב סופני.

בשנים האחרונות התרחבה התופעה של "המתות חסד" בחלק ממדינות העולם כגון הולנד ובלגיה, קנדה ואוסטרליה, ואף בכמה ממדינות ארה"ב. כאשר בבתי חולים במדינות אלו מעודדים חלק מהרופאים וגורמי הרפואה ניתוק של חולים סופניים ממכשירי ההחייאה ובכך נותנים לאנשים חולים לגווע בהיעדר טיפול מתאים, ויש אף שמעודדים את המשפחות לסיים את חייהם של חולים סופניים באופן אקטיבי על ידי הזרקת רעל לגופם ואף במקרים חריגים ישנם אנשים בריאים הבוחרים לסיים את חייהם באמצעות רופאים.

על פי האמונה היהודית, ולהבדיל גם לפי שאר הדתות המונותאיסטיות, דבר זה מהווה רצח של ממש בגיבוי של גורמי רפואה ברחבי העולם. בתגובה לכך וביוזמתו של פרופ' אברהם שטיינברג, הוקמה וועדה בין דתית יחד עם נציגי הדתות האחרות ולאחר דיונים ארוכים ניסחה הוועדה נייר עמדה העומד על חשיבות המשכיות החיים, המשמעות של רצח עבור החולה, משפחתו ואף עבור הגורם המבצע את הרצח. 


להורדת הקובץ

נייר העמדה שנוסח על ידי הוועדה הועבר לידי הרבנים הראשיים לישראל שהצטרפו לקריאה ההיסטורית, בנוסף, אל נייר עמדה זה הצטרפו נציגי האיסלם האינדונזי הסוני – הקבוצה הסונית הגדולה בעולם, ואף ראשי הכנסיה היוונית-אורתודוקסית וכן נציגי דתות נוספות מרחבי העולם.
 
טקס החתימה על ההצהרה ההיסטורית נקבע במדינת הוותיקן ברומא, משלחת הרבנות הראשית בראשות חברי מועצת הרבנות הראשית הרב רצון ערוסי והרב אליעזר שמחה וייס יחד עם פרופ' אברהם שטיינברג נציג הרבנות הראשית לוועדה הבין דתית אשר יזם את כתיבת ההצהרה וכן מנכ"ל הרבנות הראשית לישראל הרב משה דגן, דובר הרבנות הראשית עו״ד קובי אלתר, עודד וינר מנכ״ל הרבנות הראשית לשעבר והרב דוד רוזן נסעה בשליחות הרבנים הראשיים לישראל לוותיקן לחתום בטקס רב רושם על ההצהרה ההיסטורית אותה ניסחה הועדה הבין-דתית.

בהנחיית הרבנים הראשים לישראל לחברי המשלחת נקבע כי טקס החתימה ייערך באולם מיוחד בוותיקן ולא בחדרי התפילה.

את טקס החתימה ההיסטורי פתח הרב פרופ׳ אברהם שטיינברג המשמש גם כחבר האקדמיה לחיים של הוותיקן, שהציג בפני הנוכחים ראשי הדתות האחרות את עיקרי המסמך שנכתב על ידי האקדמיה ובהסכמת כלל נציגי הדתות ולאחר מכן הוקרא על ידי הרב דוד רוזן שאף הנחה את הטקס - מכתבם של הרבנים הראשיים לישראל.

צילום: יח"צ

באיגרת ״דעת תורה״ ששלח הרב הראשי לישראל הראשון לציון הרב יצחק יוסף כתב הרב הראשי כי "המתת חולים סופניים אף היא מוגדרת תחת האיסור "לא תרצח" המוזכר בעשרת הדיברות, וחביב אדם שנברא בצלם, כל אדם. החיים הם מתנה מבורא עולם, ואל לנו לקחת חיים של אחרים חלילה". באיגרת הוסיף הרב הראשי הגר״י יוסף: ״עם זאת יש לעשות כל מאמץ להקל את סבלם ואת כאבם של חולים הנוטים למות, הן מבחינה רפואית והן מבחינה רוחנית וגשמית, מבלי לקרב את מותם".

במכתב מיוחד ששלח הרב הראשי לישראל הרב דוד לאו למעמד החתימה, התייחס הרב הראשי לחשיבות המעמד ועל שנבצר ממנו להשתתף במשלחת ולחתום על נייר העמדה שמאחד את שלושת הדתות המונותאיסטיות. בהמשך מפרט הרב הראשי במכתבו בהרחבה את חשיבות ערך החיים ביהדות, ואת הטעם מדוע אין לקרב בשום דרך מוות של אדם, גם אם לא נראה כי יש סיכויים להחלמתו. 

בדבריו מחזק הרב לאו את המשפחות העומדות מול סבלו של בן משפחה קרוב, אך מציין כי עליהם לזכור כי חשיבות החיים עומדת אף ובמיוחד בזמנים קשים, "תפקידנו להאריך חיים ולסייע ככל שניתן למנוע סבל מהזולת, אולם יכולת זו מוגבלת ואינה עומדת מעל החיים עצמם. פעולה הגורמת לקיצור חיים גם של אדם גוסס היא איסור חמור של הריגת נפש, ויש להיזהר בכך מאוד!” כותב הרב לאו.
 
בסיום מכתבו כותב הרב לאו את עמדת ההלכה היהודית כי ״קיים איסור חמור לגרום מוות לשום בן אנוש, גם מי שנמצא במצב קשה וסופני. במקרים מסוימים אפשר לדון על מניעת הארכת חיים, אבל אסור לעשות שום פעולה של קיצור חיים, גם מי שהורג גוסס הוא הורג נפש״. את מכתבו מסיים הגר״ד לאו בברכה ובקריאה כי ״מי יתן ובכוחות משותפים נשכיל להנחיל עמדה זו לכלל בני האנוש״.

לאחר קריאת עיקרי ההצהרה ומכתבם של הרבנים הראשיים לישראל, דיברו נציגי הדתות שהשתתפו בטקס, כשראשון הדוברים היה חבר מועצת הרבנות הראשית ורב העיר קרית אונו הרב רצון ערוסי, המשמש כיו״ר המשלחת של הרבנות הראשית, שהתייחס בדבריו לחשיבות הרבה של הנכתב בהצהרה ובחתימת המסמך על ידי נציגי כל הדתות בעולם וציין ״זהו יום היסטורי, בו חותמים נציגי כל הדתות על הצלת חיים ועל ידי הפצת הקריאה ברחבי העולם יבוא השלום ונחיה יחד, קדושת החיים היא הערך החשוב ביהדות וחביב האדם שנברא בצלם אלוקים וחייו נקבעו על ידי האלוקים, ועלינו הרבנים ונציגי הדתות האחרות להפיץ את הקריאה החשובה הזאת בעולם לחיות בצלם אלוקים, כל זה להוציא מדעות ליברליות שונות אשר ניתן לראות כי נכשלו והביאו להרס, על ידי כך נגיע לדרך של ומלאו דעה את השם״, אמר הרב ערוסי לנוכחים ודבריו התקבלו בהסכמה על ידי נציגי כלל הדתות.

לאחר קריאת ההצהרה חתמו נציגי הרבנות הראשית על ההצהרה שניסח הרב פרופ' אברהם שטיינברג המשמש גם כחבר האקדמיה לחיים שמינה האפיפיור וכנציג הרבנות הרבנות הראשית לדיאלוג הבין דתי יחד עם נציגי הדתות האחרות, המפרט את חשיבות החיים עבור כל אדם שנברא בצלם. ״ערך החיים הוא הערך העליון ביותר בדת היהודית ולהבדיל גם בדת המוסלמית הסונית ובדת הנוצרית הקתולית״ נכתב בהצהרה ההיסטורית. לאחר החתימה הוגש המסמך לאפיפיור על ידי חברי הוועדה וכן על ידי מנכ״ל הרבנות הראשית הרב משה דגן שהעניק לאפיפיור מתנה מטעם הרבנות הראשית - תחריט של הכותל המערבי וירושלים.

הרב אליעזר שמחה וייס, חבר מועצת הרבנות הראשית לישראל, הודה לנציגי הדתות האחרות על ההצטרפות ועל הקריאה החשובה ואמר כי זהו יום היסטורי וחשוב בהצטרפות כלל הדתות לקריאה משותפת, הרב ציין בפני המשתתפים את פרשת השבוע, פרשת נח, בה הצטוו אומות העולם על שבעת מצוות בני נח המצוות על שמירת החיים ואמר כי "בקריאה המשותפת אנו מסייעים בשמירת מצווה זו על ידי כל בני הדתות".