"טיסת השבת": 52 נוסעים תובעים את אל על

הטיסה שלא הצליחה לנחות בישראל לפני כניסת השבת - אחרי שהמריאה מניו יורק בחמש שעות איחור מגיעה לבית המשפט. הטענה: אל-על זלזלה ופגעה ביודעין בערך מקודש של שמירת השבת. סכום הפיצוי: 364 אלף שקל

חדשות כיפה חדשות כיפה 28/05/19 20:04 כג באייר התשעט

"טיסת השבת": 52 נוסעים תובעים את אל על
מטוס אל על, צילום: צילום מסך מיוטיוב

טיסת אל-על שיצאה מניו יורק בעיקוב של חמש שעות לישראל ב-15 בנובמבר, לא הצליחה לנחות בישראל לפני כניסת השבת, כפי שהייתה צפויה, ונחתה באתונה. היות שאל-על לא מטיסה נוסעים בשבת, הנוסעים הורדו ביוון. הנוסעים שומרי השבת נאלצו לבלות את השבת ביוון, ואחרים הוטסו עם ישראייר לתל-אביב. המטוס של אל על ואנשי הצוות המשיך לנחיתה בארץ.

התובעים, המיוצגים על-ידי עו"ד אשר רוטבאום, טוענים כי "אל על, המכנה את עצמה 'חברת התעופה הלאומית של ישראל', זלזלה ופגעה ביודעין בערך מקודש של שמירת השבת, דבר שהסב לנוסעים צער, תסכול ועוגמת-נפש רבה".

כשבועיים אחרי הטיסה אל-על הודיעה לנוסעים כי תפצה אותם בכרטיס טיסה לאירופה, בהתאם למחלקה שבה טסו באותה טיסה. ממצאי ועדת חקירה שהחברה הקימה בעקבות הטיסה שהובילה לסערה תקשורתית ולקריאות לחרם מצד הציבור החרדי - לא פורסמו לציבור.

התובעים טוענים בנוסף כי, אל-על לא נערכה לשיבושים ולתנאים שגרם מזג-האוויר שפקד את ניו יורק בחודש נובמבר האחרון, כך למשל כאשר צוות האוויר של הטיסה האמורה הגיע באיחור ניכר בטענה לפקקים כבדים - טענה שהתובעים מבקשים לשלול שכן הם עצמם הגיעו במועד. בנוסף, לפני ההמראה הנוסעים שומרי השבת ביקשו לרדת מהטיסה, משהבינו שהיא לא תספיק לנחות לפני כניסת השבת (בשעה 16:18 באותה שבת), אלא שהם סורבו. עוד נטען כי הרב שלום בער סורוצקין שהיה על הטיסה הרגיע את הנוסעים "על בסיס מידע שנמסר לו מאנשי הצוות" כי המטוס ינחת שעה לפני כניסת השבת.

כחמש שעות לתוך הטיסה עודכנו הנוסעים כי לאור אי-העמידה בזמנים תתבצע נחיתה באתונה - דבר שלפי התביעה, לו הנוסעים היו יודעים עליו מראש, "הם היו עומדים על זכותם ויורדים מהמטוס בנמל התעופה קנדי".

הטיסה נחתה באתונה כשעה לפני כניסת שבת, והנוסעים מתארים "כאוס ומהומה ששררו בנמל התעופה ובבית המלון, היות שלא היה נציג מטעמה של אל על, הציוד של הנוסעים נשאר במטוס". עוד צוין כי 180 איש הגיעו למלון שהיה ערוך לקבל 50 נוסעים, לרבות היערכות עם מנות כשרות בכמות קטנה מדי. גם ארון ובו גופה שהובאה לקבורה בישראל הורד יחד עם אחת התובעות, לטענתה מבלי ליידע את המשפחה. הארון הוטס לישראל במוצאי שבת.

את הפיצוי שדורשים התובעים הם חישבו לפי אמנת מונטריאול, ולא לפי חוק התעופה הישראלי הקובע פיצוי במקרה של ביטול או עיכוב מעל שמונה שעות. החוק הישראלי במקרה הזה היה תוחם את הפיצוי על 3,080 שקל לנוסע, ואילו לפי אמנת מונטריאול, הפיצוי על הובלת נוסעים באיחור תוחם סכום גבוה בהרבה המוערך ב-23,500 שקל. לפי התובעים, בתחשיב של נזק ממוני ונזק לא ממוני (עוגמת-נפש) הם העמידו את הפיצוי הנתבע על 7,000 שקל לכל נוסע.

אל-על לא הגיבה עד עתה.