טראמפ בהודעה דרמטית: ארה"ב מפסיקה להעביר כסף לישראל

טראמפ הודיע כי סיכם עם נתניהו על הפסקת הסיוע האמריקני לישראל, המסתכם ב-3.8 מיליארד דולר בשנה. ההצהרה מגיעה ביום הבחירות לקונגרס, על רקע הביקורת הגוברת בארצות הברית על התמיכה בישראל

חדשות כיפה חדשות כיפה 03/11/26 15:28 כג בחשון התשפז | עודכן בתאריך 03/11/26 15:34

עקבו אחרינו בגוגל

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר היום (ג') בריאיון לפוקס ניוז כי סיכם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו לפני כמה חודשים על הפסקת הסיוע האמריקני השנתי לישראל, העומד על ארבעה מיליארד דולר. לדבריו, היחסים בין המדינות מצוינים, וישראל הסכימה להפסקת התשלומים משום שהיא כבר אינה זקוקה לסיוע האמריקני. עם זאת, הדגיש כי ארצות הברית תסייע לישראל אם תזדקק לכך.

ארה"ב תפסיק את הסיוע האמריקני השנתי לישראל

הסיוע הביטחוני האמריקני לישראל מוסדר במסגרת מזכר הבנות שנחתם בספטמבר 2016, בתקופת נשיאותו של ברק אובמה, ונועד לעשר שנים - משנת התקציב 2019 ועד 2028. במסגרת ההסכם התחייבה ארצות הברית להעניק לישראל סיוע ביטחוני בהיקף כולל של 38 מיליארד דולר, כלומר 3.8 מיליארד דולר בשנה. מדובר בחבילת הסיוע הביטחוני הגדולה ביותר שעליה חתמה ארצות הברית עם מדינה כלשהי.

טראמפ בהודעה דרמטית: ארה"ב מפסיקה להעביר כסף לישראל
ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ, צילום: Yonatan Sindel,Flash90

דבריו של טראמפ נאמרו ביום הבחירות לקונגרס האמריקני, על רקע שינוי במעמדה של ישראל בזירה הפוליטית בארצות הברית והתגברות הביקורת על הסיוע הביטחוני שהיא מקבלת. על רקע זה, העיתוי שבו בחר טראמפ להעלות את סוגיית הסיוע אינו נטול משמעות פוליטית. עם זאת, אין אינדיקציה לכך שזו הייתה הסיבה לדבריו, וטראמפ עצמו הציג את הדברים כהסכמה שהושגה עם נתניהו עוד לפני כמה חודשים.

עם זאת, דבריו של טראמפ אינם מעידים על הפסקה מיידית של הסיוע. ההסכם הנוכחי בין ישראל לארצות הברית נחתם לעשר שנים, עד סוף 2028. כמו כן, הסמכות לעצור את העברתו נתונה בידי הקונגרס האמריקני. גם במקרה של שינוי במאזן הכוחות בקונגרס, הפסקה מוחלטת של הסיוע נחשבת לתרחיש קיצוני, בשל התמיכה הרחבה שנותרה בו. למעשה, מי שהעלה את האפשרות להפסיק את הסיוע היה נתניהו עצמו לפני כמעט כשנה.

במקביל, העיתונאי ברק רביד דיווח כי בחודשים האחרונים מנהלות ישראל וארצות הברית משא ומתן על הסכם סיוע חדש לעשר השנים הבאות. במסגרת ההסכם המתגבש צפוי הסיוע הישיר לישראל להצטמצם בהדרגה, עד להפסקת המענקים בתוך עשור. חלק מהסכומים אמורים להיות מופנים במקום זאת להשקעות משותפות במחקר ופיתוח בתחומי הביטחון, המודיעין והטכנולוגיה הצבאית.