על פי תחקיר צה"ל, ששת החטופים אלכס דנציג, יורם מצגר, חיים פרי, יגב בוכשטב, נדב פופלוול ואברהם מונדר שגופתיהם הוחזרו ארצה באוגוסט 2024, נרצחו על ידי שוביהם לאחר תקיפה של חיל האויר בסמוך אליהם. בהמשך המחבלים מתו מתוצרי לוואי של התקיפה וגזים רעילים.
בצה"ל לא ידעו כי חטופים מוחזקים באזור
בסבירות גבוהה, מותם נגרם על רקע התקיפה הסמוכה למקום החזקתם. לפי התרחיש הסביר, המחבלים ירו בחטופים בסמוך למועד זה. לצד זאת, ייתכן כי החטופים נורו על ידי מחבלים אחרים לאחר מותם, ולא ניתן לשלול אפשרות שהחטופים נרצחו עוד טרם התקיפה במרחב.
בעת התקיפה לא היה בידי צה"ל מידע, ואף לא חשד, על הימצאות החטופים במתחם התת קרקעי במרחב שהותקף או בסביבתו, ולו היה מידע כזה, לא הייתה מתבצעת תקיפה. בעקבות האירוע הקשה הוחלט כי כל תקיפה, בכפוף למאפיינים מסוימים, תאושר על ידי המפקדה.
חילוץ החטופים
כזכור, באוגוסט השנה פורסם כי גופותיהם של החטופים אברהם מונדר, אלכסנדר דנציג, יגב בכושטב, נדב פופלוול, יורם מצגר וחיים פרי חולצו מתוך מנהרה ברצועת עזה במהלך מבצע צבאי בחאן יונס. החטופים שחולצו היו חברים בקיבוצים ניר עוז ונירים, נחטפו בשבעה באוקטובר במהלך הטבח, כעת מתברר כי הם נרצחו במהלך תקופת השבי.
מקיבוץ ניר עוז נמסר בתגובה: "אנו מעריכים ומוקירים את החיילים האמיצים שממלאים יומם ולילה את המשימה שהוגדרה להם. עם זאת, ממצאי התחקיר ממחישים לצערנו כי המדיניות שמנחה את פעולתם אינה משיגה את מטרתה. הלחץ הצבאי כפי שמופעל כיום, לא רק שאינו משחרר את החטופים, אלא גובה מחיר כבד מיקירינו, שהופקרו בשבעה באוקטובר ומופקרים עד היום. אנו שבים וקוראים לממשלת ישראל ולמנהיגיה: החזירו את החטופים הביתה! פעלו בכל הכלים האפשריים —דיפלומטיים, פוליטיים ומדיניים – כדי להביא את סוף השבי הזה. חיי יקירינו וקבורתם הראויה של מתינו, תלויים ביכולתכם לראות אותם לא כיעד צבאי, אלא כבני משפחה – כאבות, כאמהות וכילדים שזקוקים לנו ואנחנו להם. זהו המעשה המוסרי, האנושי והלאומי ביותר שניתן לעשות למען העם כולו".