יש מחיר לגזענות: סירב להשכיר צימר לאתיופים ויפצה בעשרות אלפי שקלים

שני אחים בני העדה האתיופית ביקשו לשכור צימר בצפון, אך לאחר שזה הבין מה מוצאם - חזר בו על אף ניסיונות השניים לשכנעו. בית המשפט פסק פיצוי כספי לשניים: "הרתעה לכל נותן שירות שמסרב לתת שירות ממניעים גזעניים"

ישי אלמקייס ישי אלמקייס, חדשות כיפה 08/05/22 11:29 ז באייר התשפב

יש מחיר לגזענות: סירב להשכיר צימר לאתיופים ויפצה בעשרות אלפי שקלים
ישלם על האפליה, צילום: Tomer Neuberg/Flash90

בית משפט השלום בנצרת קיבל את התביעה שהגיש הסיוע המשפטי במשרד המשפטים נגד בעל צימר בצפון הארץ לפי חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות ציבוריים, וקבע כי הוא יפצה שני אחים ממוצא אתיופי לאחר שסרב להשכיר להם את דירת הנופש בבעלותו, על רקע מוצאם.

על פי כתב התביעה שהוגש על ידי עו"ד מוחמד סלים מהסיוע המשפטי (מחוז ירושלים) במשרד המשפטים, התובעים יחד עם אחיהם תכננו לצאת לנופש ולחופשה באזור הצפון, ויצרו קשר עם בעל הצימר כדי לקבל פרטים על המקום בבעלותו. במהלך השיחה שוחח עמיחי, אחד האחים, עם בעל הצימר על פרטי הזמנת הנופש, אולם לאחר שבעל הצימר שאל למוצאם של האחים ועמיחי השיב כי הם ממוצא אתיופי, בעל הצימר חזר בו מהסכמתו וסירב להשכיר להם את דירת הנופש בבעלותו, בשל מוצאם.

עמיחי ניסה לשכנע את בעל הצימר לחזור בו ולהסביר שיש באמירה שלו משום גזענות ואפליה, אולם לאור סירובו, הוא ואחיו החליטו שלא לשתוק, ופנו ליחידה הממשלתית לתאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים, שבדקה את פנייתו והעבירה אותה לטיפול הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, שהגיש נגד בעל הצימר תביעה לפי חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות ציבוריים. על אף שהשיחה בין השניים הוקלטה על ידי עמיחי, הנתבע הכחיש את הטענות כלפיו וטען כי ההתנגדות הייתה להשכיר את הצימר לבחורים צעירים בגלל ניסיון קודם שלו, וההעדפה שלו הייתה להשכיר למשפחות, ללא קשר למוצא כזה או אחר.

בהחלטת השופטת הבכירה רים נדאף מבית משפט השלום בנצרת שהתקבלה בשבוע שעבר, החליטה השופטת לחייב את הנתבע לשלם לאחים סך של 20,000 שקלים בצירוף הוצאות משפט בסך 1,500 שקלים ושכר טרחת עו"ד בסך של 3,500 שקלים.

עו"ד מוחמד סלים, שהגיש את התביעה מטעם הסיוע המשפטי אמר: "אנו מברכים על החלטת בית משפט השלום בנצרת. מעבר לכך שנעשה צדק עם האחים, אנחנו חושבים שפסק הדין מגלם בתוכו אלמנט של הרתעה, לכל נותן שירות שמסרב לתת שירות ממניעים גזעניים או אפליה. אנו נמשיך לפעול ולתת מענה משפטי נגד כל נותן שירות שיפלה וינהג בצורה גזענית מכל סוג שהיא בניגוד לחוק".

עו"ד אווקה זנה, ראש היחידה הממשלתית לתאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים הוסיפה: "מדובר באירוע אפליה חמור, אשר תועד כולו על ידי המתלוננים. ישנה חשיבות רבה לכך שבית המשפט ימצה את הדין עם האחראים למקרים האלו שעדיין מתרחשים, לצערנו, ואף יורה על תשלום פיצויים גבוהים יותר, על מנת להעביר את מסר המאבק הבלתי מתפשר בגזענות ובאפליה".