סלמונלה בשטראוס יונים חדרו למפעל | משרד הבריאות: "נדרש היה לבצע בדיקות מקיפות"

משרד הבריאות פרסם את ממצאי הביקורת שבוצעה במפעל של חברת המזון, ומהם עולה כי התגלה כשל מהותי בתהליך ההפשרה של השומן החלבי של השוקולד וכי הוא לא נעשה על פי הוראות ההפשרה והאחסון של היצרן, דבר העלול לגרום לזיהום. נמצאו 30 דגימות חיוביות למפעל

שמחה ברנס שמחה ברנס, חדשות כיפה 01/05/22 13:37 ל בניסן התשפב

יונים חדרו למפעל | משרד הבריאות: "נדרש היה לבצע בדיקות מקיפות"
שטראוס. מכה קשה לחברה, צילום: Michael Giladi/Flash90

סלמונלה בשוקולד: משרד הבריאות עדכן היום (א') על ממצאי הביקורת התברואתית והטכנולוגיות שביצע במפעל שטראוס עלית בעקבות עקבות ממצאים חיוביים לסלמונלה והודעת ריקול המוצרים. בביקורת נמצאו ליקויים מהותיים בנהלי החברה ובהתנהלותה. כזכור, כתוצאה מכך החליטו גורמי המקצוע במשרד הבריאות על התליית אישור הייצור הנאות לחברה לתקופה של שלושה חודשים או עד לתיקון כלל הליקויים שנמצאו בביקורת. 
 

עיקרי ממצאי הביקורת במפעל שטראוס 

•    בחודשים האחרונים בוצעו במפעל עבודות תחזוקה במקביל להמשך תהליכי ייצור השוקולד במפעל מבלי שנלקחו בחשבון הסיכונים הפוטנציאלים העלולים להשפיע על תהליך הייצור ובקרת האיכות של המפעל. 

•    במהלך הביקורת של משרד הבריאות עדכן המפעל כי מספר שבועות לפני כן הייתה חדירה של יונים לאתר הייצור במפעל. המפעל עדכן כי הנושא טופל מיידית ואף הוזמן מדביר יחד עם זאת נדרש היה מהמפעל לעשות בדיקות מקיפות האם חדירת היונים השפיעה על בטיחות המוצר. 


•     נמצא כי הצוות המקצועי של בקרת האיכות במפעל התחלף בשנה האחרונה וכי חסר באופן זמני במפעל תקן של מנהל בטיחות מזון במפעל, דבר זה מעיד על כך שמערך בקרת האיכות והבטיחות של המפעל לוקה בחסר. 

•    במהלך הביקורת של משרד הבריאות התברר כי לקוח של המפעל דיווח למפעל על ערכי אינדיקטורים לסלמונלה גבוהים מהתקן המותר בנוזל השוקולד, אולם התלונה לא טופלה על ידי המפעל כנדרש וכן כי לא בוצעו בדיקות להמצאות חיידק סלמונלה.  

עופרה שטראוס

עופרה שטראוס צילום: Avshalom Sassoni/Flash90

כשל מהותי בתהליך ההפשרה של השומן החלבי בשוקולד


•    במהלך הביקורת נמצא כשל מהותי בתהליך ההפשרה של השומן החלבי של השוקולד ו כי הוא לא נעשה על פי הוראות ההפשרה והאחסון של היצרן, דבר העלול לגרום לזיהום. יודגש כי דוח תחקיר מלא הועבר לחברה להתייחסות ותגובתה כבר ביום שלמחרת הביקורת, כנדרש על פי החוק. המפעל אמור לתת את תגובתו לממצאי הדוח תוך 14 ימים. 

משרד הבריאות מבקש לעדכן כי על פי תוצאות הבדיקות שנערכו עד כה נשלל הקשר בין אירוע השוקולד בבלגיה ובין האירוע בישראל.  יצוין כי ממידע שיש למשרד הבריאות בנוגע לסוג הסלמונלה שנמצא, זן זה גורם לתחלואה בבני אדם אולם לא ידוע כזן אלים. 


מתוך כ - 300 דגימות שנלקחו עד כה באירוע (מקו הייצור של המפעל, חומר גלם ומוצרים בתהליך, ממוצרים סופיים בתוך המפעל ובדרכי השיווק), נמצאו עד כה כ- 30 דגימות חיוביות לסלמונלה. הדגימות החיוביות עד כה הן מתוך המפעל בלבד. 

הדגימות החיוביות הועברו למרכז הארצי לסלמונלה במעבדה לבריאות הציבור של משרד הבריאות לבדיקות מעבדה לקביעת סוג החיידק. בעדכון נתוני הבוקר היומי (יום ראשון) על אירועי הסלמונלה דווחו עד כה  21 מקרים (בגילאים שונים)  בעלי קשר אפידמיולוגי, לכאורה, מאירוע השוקולד. נלקחו תרביות מ- 16 מהמטופלים, תוצאות יתקבלו בימים הקרובים. לציין כי שישה מהמטופלים הגיעו לטיפול בבית חולים וכל השאר נזקקו לטיפול בקהילה. על פניו, בשלב זה, נראה כי מספרים אלו אינם חריגים ואינם מעידים על התפרצות רחבה.

מנכ"ל שטראוס במסר הרגעה לציבור