הסיבה המפתיעה להתקף הלב בזמן הארוחה: טחינה

בן 46 לקה בדום לב בעקבות תגובה אלרגית חריפה, כאשר הסיבה לכך הייתה שהאיש, הוא תושב אוסטריה ואכל טחינה בכמות גדולה בלי לדעת שהמאכל מורכב משומשום - הרכיב אליו הוא אלרגי. טיפול חירום בשטח הציל את חייו

חדשות כיפה חדשות כיפה 20/02/22 17:54 יט באדר א'

הסיבה המפתיעה להתקף הלב בזמן הארוחה: טחינה
וולטר וד"ר אלעד אשר לאחר הסבר על המאכל שסיכן את חייו, צילום: שערי צדק

וולטר שפילמן, בן 46 מאוסטריה, מחברה לטכנולוגיות בתחום הספורט, הגיע במיוחד לישראל לפגישות עבודה עם הנהלת החברה העירונית 'אריאל' המנהלת ומפעילה את היכל הספורט פייס ארנה בירושלים, על מנת לבחון את הציוד להקמת משטח הוקי קרח לקראת משחקי המכביה שיערכו בקיץ הקרוב.

וולטר סובל מאלרגיה לשומשום. לאורך כל חייו נזהר להימנע מאכילת מאכלים שעלולים להכילו. הוא עשה זאת בהצלחה במשך שנים רבות אלא שעל הממרח שעשוי להעמיד את חייו בסכנה הוא פשוט לא שמע מימיו. אותו ממרח שנפוץ כמעט בכל בית בישראל ובאוסטריה פחות - הטחינה.

וולטר ושותפו אכלו ארוחת בוקר לפני שהגיעו לפגישה עסקית עם אורי מנחם, מנכ״ל חברת 'אריאל'. במהלך הפגישה החל וולטר לחוש ברע וביקש לגשת לשירותים, שם התמוטט עקב דום לב. לאחר ששותפו העסקי חש בחסרונו זמן רב מידי קרא לעזרה.

ציון בירי, מנהל האחזקה של הארנה שנקרא למשימה הבין שמדובר במקרה חירום, פרץ ברוב תושייתו את דלת השירותים, חילץ מהרה משם את וולטר ורץ במהירות רבה להביא את הדפיברילטור המוצב בדרך קבע בהיכל, דבר שהציל את חייו. פרמדיק מד״א לוי פליישמן, שהיה במקרה במקום, החל בפעולות החייאה וביחד עם בירי הצליחו להשיב לו את הדופק לאחר שלוש מכות חשמל.

ציון בירי, מנהל האחזקה בפייס ארנה עם הדפיברילטור

ציון בירי, מנהל האחזקה בפייס ארנה עם הדפיברילטור צילום: דוברות הארנה

למקום הוזעקה פרופ׳ נעמה קונסטנטיני, מנהלת מרכז הספורט של שערי צדק בארנה שהתרשמה מתגובה אלרגית ונתנה רמז ראשון לאבחנה. עם הענקת טיפול ראשוני בשטח על ידי צוותי מד״א וולטר פונה באמבולנס למרכז הלב המשולב במרכז הרפואי שערי צדק.

ד״ר אלעד אשר, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ לב במרכז הרפואי שערי צדק, שטיפל בוולטר וליווה אותו החל מהאשפוז ועד השחרור מבית החולים מספר: "בצנתור לא הייתה חסימה בעורקי הלב ותפקוד הלב היה תקין, דבר שעורר תמיהה בקרב הצוותים, כנגד מימדי האירוע הלבבי. ואכן, כפי שהציעה פרופ׳ קונסטנטיני, מבירור שערכנו התברר כי וולטר לא היה מודע כלל לעובדה שטחינה מורכבת משומשום. כתוצאה מכך הוא צרך כמות גבוהה וחווה תגובה אלרגית קשה שהובילה לכיווץ עורקי הלב ולאוטם שריר הלב שגרם לדום לב. למזלו התגובה המהירה בשטח וקיום דפיברילטור באזור הצילו את חייו. יחד עם השלמת הטיפול הרפואי במחלקה בשערי צדק, אם לא היה דפיברילטור, וולטר לא היה יוצא מזה בחיים״.

וולטר עצמו הודה לרופאים בשחרור ואמר: "כשאתה מטייל בעולם אתה לא תמיד מכיר את התפריט הקולינרי של כל מדינה. נשאתי עליי מזרק, ולמרות שהרגשתי לא טוב לא שיערתי שמדובר בהתקף אלרגי. אני מרגיש בר מזל שנקרו לדרכי האנשים הנכונים והמקצועיים במקום ובזמן הנכון שהצילו את חיי".

אורי מנחם, מנכ"ל חברת 'אריאל' :"אירוע בהחלט לא פשוט ולשמחתנו הרבה הסתיים ב'הפי אנד'. ההתנהלות בשטח היתה מהירה ויעילה מאוד. הודות למוכנות של היכל הפיס הארנה למקרי חירום עם הציוד הנדרש ולתגובה המדהימה של ציון בירי שלנו ולוי פליישמן פרמדיק מד"א לצד ההגעה המהירה של הצוותים הרפואיים להיכל, חייו של וולטר ניצלו ואנו שמחים על כך".  

ד"ר אשר מוסיף: "מבחינה רפואית וולטר יצא מכלל סכנה אך הוא צריך לשים לב לכל אוכל שאיננו מכיר, כי אצלו זה עלול להסתיים באסון. חולים היודעים שיש להם אלרגיה, בייחוד אלו עם אלרגיה קשה צריכים לשאת מזרק אדרנלין איתם (אפיפן) אשר יכול להציל אותם במידה ויש תגובה אלרגית. עד לרגע הצילום במחלקה לטיפול נמרץ לב וולטר לא ידע שהמאכל שאני מראה לו קרוי טחינה ושהוא זה שגרם לו לתופעה האלרגית הקשה שגרמה לאוטם שריר הלב ולדום הלב״.

פרופ' מיכאל גליקסון, מנהל מרכז הלב המשולב: ״זה מקרה נדיר של התכווצות עורקי הלב הגורמת דום לב כחלק מתגובה אלרגית . שילוב כוחות של פרופ' קונסטנטיני צוות טיפול נמרץ וצוות המומחים שלנו להפרעות קצב פתר את המקרה״.