קיבלתם הודעה על בעיית כשרות במשחטה? זהו הסיפור האמיתי

בביקורת שנערכה במפעל הכוהנים בצפון אותרו שקדי עגל טרפים וכן שאריות חלב על הסכינים. הרבנות הודיעה כי כל מי שרכש בשר מהמפעל צריך לבצע שאלת רב בנוגע להכשרת הכלים, "המפקח ושאר המעורבים מנעו הגעת טריפות לאלפי צרכנים". ההבהרה מגיעה בעקבות שמועות ברשתות החברתיות

חדשות כיפה חדשות כיפה 01/08/21 16:22 כג באב התשפא

קיבלתם הודעה על בעיית כשרות במשחטה? זהו הסיפור האמיתי
הבשר שאותר , צילום: דוברות הרבנות

סוגיית הכשרות עלתה לכותרות בתקופה האחרונה לאחר שהתבררה כוונתו של השר לשירותי דת, מתן כהנא, בדבר החלת רפורמה במערך הכשרות ובכך לפתוח את השוק לתחרות. בשבוע שעבר מפקח מטעם הרבנות איתר נתחי כבש החשודים כטריפה באטליז בצפון והביא לחשיפת הונאת כשרות חמורה במפעל "הכוהנים" בנהריה.
 
בהודעה דחופה מטעמה קבעה הרבנות הראשית כי היא מסירה את הכשרות מהמפעל בנהריה עקב מציאת טריפות. בהודעה שפורסמה, נמסר כי בביקורת שנערכה על ידי מפקח באטליז מושגח בצפון נמצאו צלעות כבש אשר נרכשו ממפעל הכוהנים ואשר העלו את חשדו של המפקח. הנתחים הובאו לבדיקת שני מנקרים מומחים אשר אישרו את החשדות ואף מצאו שאריות חלב על חלק מן הנתחים הבלתי מומלחים, דבר המצביע על בשר שאינו כשר ואסור באכילה.

הודעת הרבנות באה כהבהרה לאחר שביממה האחרונה התפרסמה ברשת רשימה של עשרות מסעדות שנדרשו להכשיר את המטבח כתוצאה מהגעת בשר טריפה לשטחן. המשגיח של המפעל העביר את הרשימה על דעת עצמו לציבור הרחב, בלי לבדוק שאכן אותו בשר הגיע לאותן מסעדות, שאולי אפילו לא צורכות את הסוג המסוים הזה. 
 
לאור חומרת הממצאים הגיעו נציגי הרבנות נהריה ביחד עם מנקר מומחה למפעל הכוהנים בעיר, שמשם נרכשה התוצרת תוך זימון בעל המפעל למקום באופן מיידי. במהלך חיפוש שערכו במקום, איתרו בשר טריפה ממקומות שונים שכללו גם שקדי עגל טרפים מחברת אחמד דאבח בשר ועור מדיר אל אסד. 
 
 אסף ענבר, רכז היחידה להונאה בכשרות של הרבנות הראשית שהיה מעורב בתפיסה מספר כי "ניסיון העבר מלמד כי במקרה של תפיסת הונאה מסוג זה ישנה חשיבות עצומה לעבודה מהירה בשטח, שכן מיד לאחר ההלם הראשוני בעל העסק עלול לפעול להעלמת הממצאים. דרשנו וקיבלנו מבעל העסק את רשימת הלקוחות המלאה שלו וכעת אנו פועלים בשיתוף הרבנות המקומית על מנת לוודא בלימה של הפצת תוצרת הטריפה ויידוע הצרכנים ככל הנדרש". אסף הוסיף כי "מדובר בהונאת כשרות מורכבת שכן בוצע ערבוב של בשר טרף וכשר, דבר המקשה על גילוי מקרים אלו״. 

"מחלקת ההונאה בכשרות פועלת ביעילות הודות לדיווחים יומיומיים המתקבלים ממשגיחים, מפקחים ורבני הערכים המקומיים בכל מקרה של חשד", אמר הרב רפי יוחאי, מנהל תחום אכיפה וסגן מנהל אגף הכשרות הארצי, "הפריסה של מעגלי ההשגחה - משגיחים, מפקחים ומחלקת ההונאה הארצית הנמצאים בקשר הדוק ופתוח, מאפשרת לאתר במהירות המרבית מקרים חמורים כגון זה. המפקח ושאר המעורבים מנעו הגעת טריפות לאלפי צרכנים. בימים אלו של שיא עונת התיירות שבה תחום ההסעדה פעיל ביותר וכי רכישת הבשר מוגברת, קיים פיתוי גדול מאוד לנסות לדחוף תוצרת פופולארית ובכלל זה צלעות כבש טריפה וכדומה ועל כן נדרשת ערנות גדולה במיוחד של כל גורמי הכשרות על מנת לגדוע באיבו כל ניסיון להכשיל את הציבור, אני קורא לציבור לעקוב אחר תוקפם של תעודת הכשרות".

ההודעה שפורסמה

ההודעה שפורסמה  צילום: דוברות הרבנות

 
מנכ"ל הרבנות הראשית לישראל, הראל גולדברג, שיבח את יחידת האכיפה על פעילותה הנמרצת להגנה על ציבור שומרי הכשרות.

בהודעת הרבנות שפורסמה מיד לאחר המקרה, נמסר כי על כל מי שרכש בשר ממפעל זה לבצע שאלת רב בנוגע להכשרת כלים, וכי היחידה הארצית ממשיכה בחקירה על מנת לעלות על מקור הבשר. 
 
בעקבות גילוי המקרה, ברבנות מקומית בהם התברר כי בבתי העסק שבתחומם נכנס בשר מהמפעל, מבוצעות הכשרות בבתי העסק והרב המקומי מפרסם הנחיות לציבור בנוגע להכשרת הכלים בביתם.