11 שנה לאחר הגירוש: קהילת נווה דקלים עדיין בלי מבני ציבור

מגורשי נווה דקלים בישוב ניצן ממתינים כבר 11 שנה לבניית מבני הציבור שלהם. הקבלן טוען שהכסף נגמר והמועצה מנתקת את החשמל של המבנים הזמניים. ראש המועצה בתגובה: "עושים מהכאב על הגירוש מקצוע"

חדשות כיפה נתנאל לייפר, כיפה 08/06/16 11:52 ב בסיון התשעו

11 שנה לאחר הגירוש: קהילת נווה דקלים עדיין בלי מבני ציבור
ליאור כלפא, צילום: ליאור כלפא

בקהילת מגורשי נווה דקלים שמתגוררים כיום בישוב ניצן טענות קשות נגד התנהלות המדינה בבניין בנייני הציבור של הקהילה ש-11 שנה לאחר הגירוש עדיין אינם מוכנים.

"בשבת בבוקר אחרי תפילת שחרית פניתי לומר "שבת שלום" לאחד מוותיקי היישוב נווה דקלים אך כשהתקרבתי אליו ראיתי כי פניו נפולות. שאלתי אותו "שיפי, מה קרה? שבת היום. המראה הדיכאוני לא הולם אותך", הוא ענה לי, "תראה, בנווה דקלים הייתה לנו קהילה פורחת ומשגשגת. היו בתים יפים, גינות פורחות ובתי כנסת מרהיבים ביופיים. מסע הפרידה שלנו מנווה דקלים הסתיים בבית הכנסת. בית כנסת שבנינו במו ידינו. נפרדנו מהספסלים, מהקירות, מהתיבה ומההיכל. בכינו, שרנו והתפללנו ליום שנשוב לנווה דקלים ונפיח חיים בשנית", סיפר ניסים חביב מתושבי היישוב בדף הפייסבוק שלו.

"אתה יודע שאני מתקרב לגיל 80, אני כבר לא צעיר, ולראות בשיבת ישראל לחולות הזהובים כנראה שלא אזכה. אך את הנחמה הקטנה שלי ראיתי בבית החדש שבנינו, בגינה היפה שהשקענו ובקהילה שקמה בכוחות נפש אדירים מהקרשים. וכפי שסיימנו את הפרידה הקשה מנווה דקלים בבית הכנסת ידעתי שנחמתי תהיה שלמה רק אחרי תפילה בבית הכנסת החדש בניצן. אבל אחרי תקופה כ"כ ארוכה שהכול תקוע איבדתי את התקווה שלי. הבוקר, כשראיתי את בתי הכנסת שעומדים במצבם העגום הבנתי שכבר לא אראה נחמה בחיי. אולי הילדים שלי", סיפר חביב.

מאבקה של קהילת נווה דקלים בנושא בתי הכנסת כבר נמשך שנים ארוכות, דרור ואנונו יו"ר עמותת ניצני דקלים אומר ל'כיפה' כי נושא בתי הכנסת של היישוב נמשך כבר שלוש שנים, "לפני שלוש שנים משרד השיכון פרסם מכרז לבניית מתחם של 4 בתי כנסת, והעניק אותו לקבלן שנתן את המחיר הזול ביותר. הבנייה הייתה אמורה להסתיים לאחר 18 חודש בפועל היום שלוש שנים אחרי, הקבלן הודיע כי הכסף אזל וכי הוא אינו יכול להמשיך בבניה".

"זהו אבסורד", הוא אומר, "האחריות על הבניה מוטלת על משרד השיכון, לא ייתכן שהבניינים מוקפים בגדר ללא בנייה וללא תשובות. אין שום צפי מתי ואם בכלל תסתיים הבנייה ואנו בינתיים מתפללים במתחם זמני אותו בנינו מכספנו".

בעקבות הטענות כלפי המועצה האזורית שאמורה לשמש צינורהכספים בין המדינה לעמותה הבונה את בתי הכנסת הודיעו בעמותה כי הם מתכוונים לתבוע את מדינת ישראל והמועצה המקומית על אי העמידה בהתחייבויות.

"אחרי מריחה ארוכה של 3 שנות בניה וכמעט שנתיים שאין קבלן בשטח והפרויקט המפואר של 4 בתי כנסת, אולם שמחות ומקווה עומד כמו פיל לבן וכל משרדי הממשלה האחראיים מגלגלים את עיניהם למרומים ואותנו מכל המדרגות", טוען גם ניסים חביב.

(צילום: דוברות )

קהילת המגורשים מנווה דקלים סובלת לדבריהם גם מהתנכלויות של המועצה האזורית, "כדי להוסיף פשע על איוולת מ.א. חוף אשקלון הביאה לניתוק החשמל במבנה שמשמש כיום את בתי הכנסת הזמניים. כ"כ אירוני שדווקא ביום שגידרו את המתחם כמעין הצהרה ש"כאן לא בונים" ניתקו את החשמל בבתי הכנסת הזמניים", אומר חביב.

"אנו נמצאים במבנים זמניים שלא מוגדרים כמבני ציבור בשל העובדה שמבני הציבור שלנו לא מוכנים, לא ייתכן שנענש בשל כך והמועצה תנתק לנו את החשמל ותותיר אותנו מאות משפחות בחג הקרוב ללא תאורה בבתי הכנסת".

ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, יאיר פרג'ון, הגיב לדברים בפייסבוק ואמר "מי שלא משלם חברת חשמל מנתקים לו. עמותת ניצני דקלים עושים מהכאב של הגירוש מקצוע. כל האינטרס שלהם זה "גיבוב כספים" לקומץ עסקנים. הם לא מייצגים את הישוב ניצן. נקודה. יש וועד ישוב ואיתו עובדים לא עם עמותות".

עוד הוסיף פרג'ון, "מבנה הימיה מוחזק שלא כחוק על ידי עמותת ניצני דקלים. העמותה גובה כסף עבור השכרת חלק מהמבנים. העמותה מתפעלת העמותה גובה. מדוע היא לא משלמת עבור החשמל? מה זה לא ברור שצריך לשלם חשמל? נכון, חברי העמותה "הבעירו מדורה", אך כשזו אחזה בבגדיהם החלו מחפשים אשמים. מה יותר קל להם להאשים את עצמם? אז זורקים על המועצה. אז מי זורה חול בעיניים?".

פנינו למשרד השיכון כדי לקבל תשובות על נושא בתי הכנסת, אך עד לעת פרסום הכתבה לא נמסרה תגובה.