מתווה חדש מבית הנשיא: הענקת חנינה על קנסות למי שנפגע כלכלית מהקורונה

נשיא המדינה ושר המשפטים הכריזו היום על מתווה חנינות עבור בעלי חובות בגין קנסות, שנקלעו למצב כלכלי קשה על רקע המאבק בנגיף הקורונה. "ראוי שכולנו נלחם בנגיף יחד תוך מחויבות לערבות ההדדית בינינו"

חדשות כיפה חדשות כיפה 22/09/20 11:15 ד בתשרי התשפא

מתווה חדש מבית הנשיא: הענקת חנינה על קנסות למי שנפגע כלכלית מהקורונה
יעניק חנינה לנפגעים כלכלית. נשיא המדינה, צילום: מארק ניימן, לע"מ

נשיא המדינה, ראובן ריבלין, ושר המשפטים, אבי ניסנקורן, הכריזו היום (ג') על מתווה חנינות ייחודי עבור בעלי חובות בגין קנסות, שנקלעו למצב כלכלי קשה על רקע המאבק בנגיף הקורונה. המתווה אינו נוגע לקנסות שהוטלו בגין הפרת ההוראות למניעת התפשטות הקורונה. נשיא המדינה התייחס להחלטה ואמר: "ישראליות וישראלים רבים מדי מצאו את עצמם בן לילה, במערכה כלכלית על החיים. בשעה הזאת מדינת ישראל צריכה להושיט יד לבניה ובנותיה ולהיחלץ לעזרתם של אלה הזקוקים לכך".

עוד הוסיף הנשיא והבהיר את המתווה: "לא נבחן בקשות להקלה בקנסות שהוטלו בגין הפרת ההוראות למניעת התפשטות הקורונה, אלא הקלה בקנסות למי שמצבו הכלכלי הורע בשל המאבק בקורונה". לבסוף אמר: "אנו תלויים זה בזה לטוב ולמוטב, וראוי שכולנו נלחם בנגיף יחד תוך מחויבות לערבות ההדדית בינינו". שר המשפטים הצטרף לדברי הנשיא ואמר: "חובתנו לעשות ככל שניתן על מנת לסייע לאותם חייבים להחזיק את הראש מעל המים. המתווה המיוחד שאנו מציגים היום יאפשר הקלה נוספת לבעלי חובות רבים בגין קנסות, וייתן מענה למצוקה הכלכלית אליה נקלעו באמצעות שימוש בסמכויות החנינה".

תפרו את הסגר? אלו הקנסות שתשלמו

המתווה גובש על רקע ההשלכות כבדות המשקל במישור הכלכלי שחווים רבים מאז התפרצות הקורונה. ביניהם, בעלי חובות בגין קנסות שהוטלו עליהם בעבר, שנקלעו למצב כלכלי קשה על רקע המאבק בנגיף הקורונה ומתקשים לשלם את חובם בתקופה זו. המתווה, מיועד עבור בעלי חובות אלו, על מנת להקל עליהם בתקופת משבר קשה זו. במסגרת המתווה, השימוש בסמכות החנינה ביחס להקלה בעונשי הקנסות יהיה רחב מן הרגיל ויינתן משקל מיוחד למצוקה הכלכלית אליה נקלעו החייבים בשל המאבק בנגיף הקורונה והשלכותיו הכלכליות. 
 
גם הפעם לא תינתן חנינה כללית גורפת. החנינות יינתנו רק בעקבות הגשת בקשת חנינה ושקילת כל מקרה לגופו, לאחר קבלת חוות דעת מהגורמים המוסמכים בעקבות הגשת בקשת חנינה מסודרת. שר המשפטים הציג את מתווה החנינות הייחודי עבור בעלי חובות בגין קנסות שנקלעו למצב כלכלי קשה על רקע המאבק בנגיף הקורונה הכולל:
 
מתן חנינה יישקל בנוגע לפונה שיעמוד במאפיינים הבאים:

  • הקנסות הוטלו בעקבות הליך פלילי, תעבורתי או מנהלי.
  • המתווה לא יחול על קנסות שהוטלו בגין הפרת הוראות למניעת התפשטות הקורונה, בשל האינטרס הציבורי באכיפת ההוראות למניעת התפשטות המגיפה, וכן לא יחול על קנסות חניה (ולא על אגרות שכן הן אינן מצויות בסמכות החנינה של נשיא המדינה).
  • הפונה לא הורשע בחמש (5) השנים האחרונות (כלומר – מ-1 באוקטובר 2015).
  • הפונה פנה להסדרת חובו בשנתיים האחרונות (כלומר – מ - 1 באוקטובר 2018).
  • כנגד הפונה לא תלויה ועומדת חובת תשלום פיצוי לנפגע עבירה.
  • לא תינתן חנינה כללית גורפת. החנינות יינתנו רק בעקבות הגשת בקשת חנינה ושקילת כל מקרה לגופו, לאחר קבלת חוות דעת מהגורמים המוסמכים. 

 
ביחס לכל בקשה, ייבדקו לצד המאפיינים האמורים לעיל: המצוקה הכלכלית אליה נקלע הפונה בעקבות המאבק בנגיף הקורונה, חומרת העבירות ונסיבותיהן, יתר רכיבי העונש שהוטלו בנוסף לקנסות, גובה הקנסות, מספר תיקי הקנסות העומדים לחובת הפונה, מאמצי תשלום הקנסות, יכולת התשלום ועוד, כמקובל בטיפול בבקשות חנינה מסוג זה. 
 
עוד יודגש כי המתווה המיוחד אינו מונע הגשת בקשות חנינה שלא על פי מתווה זה, במסגרת סמכות החנינה הנתונה לנשיא המדינה, וזאת בהתאם לכללים המקובלים כמפורט באתר האינטרנט של בית הנשיא, לרבות מיצוי הליכים בפני המרכז לגביית קנסות.
 
מתווה ההקלה בעונשי קנסות יחול על בקשות חנינה, שיוגשו מיום פרסום מתווה זה למשך כחצי שנה עד ליום 1 באפריל 2021, י"ט בניסן התשפ"א. את בקשת החנינה יש לשלוח אל נשיא המדינה בטופס המקוון באתר האינטרנט של בית הנשיא. על בקשת החנינה להיות מוגשת על ידי הנידון, בא כוחו או באמצעות בן משפחה מדרגה ראשונה (לא ייפתח טיפול בבקשות המוגשות על ידי גורם אחר). לבקשה המוגשת על ידי בא כוח הנידון יש לצרף ייפוי כוח. לבקשה המוגשת על ידי קרוב משפחה יש לציין כי היא מוגשת בידיעתו ובהסכמתו של הנידון. יש לציין בבקשת החנינה כי היא מוגשת במסגרת מתווה עבור בעלי חובות בגין קנסות על רקע המאבק בנגיף הקורונה. 
 
אל בקשת החנינה יש לצרף פרטים ומסמכים המאמתים את נימוקי הבקשה, בכלל זאת: פרטים אישיים, נסיבות אישיות או רפואיות מיוחדות, פירוט אודות הקנסות לגביהן מוגשת הבקשה, לרבות הגוף האחראי לגביית החוב, מאמצי הסדרת החובות, וכן מסמכים המעידים על מצבו הכלכלי של המבקש, על רקע המאבק בנגיף הקורונה, בהם, בין היתר:

  • תדפיס חשבון עובר ושב של שלושת החודשים שקדמו לתאריך הגשת הבקשה.  
  • אסמכתאות בנוגע לחובות פעילים (הוצאה לפועל, הלוואות וכדו').
  • אסמכתאות בנוגע לקצבאות.