הכסף מחכה

הטבות של למעלה מרבע מיליארד ש"ח מחכים לניצולי שואה, אך אלו אינם יודעים על קיומו של הכסף.

חדשות כיפה אלעד רותם 01/05/08 00:00 כו בניסן התשסח

הכסף מחכה

כשאדם פוגש בבעיה חמורה, יש שתי דרכים בה הוא יכול להתמודד איתה. האפשרות הראשונה היא להתלונן ולמחות, האופציה השניה היא לנסות ולתקן במסגרת המצב הקיים.

מזה תקופה ארוכה עוסקים אנשי תקשורת לא מעטים בפעילות ברוכה, של העלאת המודעות למצב הקשה בו חיים חלק גדול מניצולי השואה בארץ. לצד עצם פרסומם של הדברים, עיקר התמקדותם של אותם עיתונאים הוא באזלת היד של גופי הממשלה, כמו גם ארגונים נוספים שאמורים היו לדאוג לניצולים. כך למשל, בערב יום השואה הנוכחי ישודר הסרט "מוסר שילומים 2", סרט ההמשך של אורלי וילנאי וגיא מרוז העוסק בכספים רבים שתקועים בסבך הבירוקרטי ואינם מגיעים לידי הניצולים.

ויש גם דרך אחרת

אחת הניצולות המופיעות בסרט הראשון של "מוסר השילומים" היא הגברת אסתר פרנק. בסרט מספרת פרנק כי היא חיה מ-3000 ש"ח בלבד, סכום המספיק בקושי לצרכיה הבסיסיים, ולכן היא גם נמנעת מרכישת מכשיר שמיעה חדש לו היא זקוקה, או אז היא שואלת "איך אתם יכולים לעזור לי?".

הנקודה המעניינת היא שבבדיקה שערכה עמותת "אביב לניצולי שואה", עולה כי על פי חוק נכי רדיפות הנאצים, גברת פרנק היתה זכאית לקבל 6650 ש"ח כל חודש, החזר מלא על רכישת מכשיר שמיעה, החזרים על הוצאות רפואיות, לחצן מצוקה בחינם והטבות נוספות.

יש להדגיש כי בזכויות אלו כבר מאושרות ומוגדרות, ולו מישהו היה טורח לספר לה עליהן ומסייע לה במילוי הטפסים, גברת פרנק היתה, כפי הנראה, מקבלת אותן. מסתבר כי וילנאי ומרוז לא היו מודעים לזכויותיה אלו של פרנק.

למרבה הצער, גברת פרנק נפטרה בחודש יוני האחרון, אך מבדיקה שערכה עמותת "אביב לניצולי השואה" עולה כי המקרה של פרנק איננו יחידי. "כשליש מניצולי השואה בארץ אינם מממשים הטבות וזכויות המוערכות בלמעלה מרבע מיליארד ש"ח" אומרים בעמותה.

לדברי מנכ"לית העמותה, עו"ד אביבה סילברמן, קיים פער עצום בין הזכויות המוקנות לניצולי השואה על פי חוק לבין מימושן בפועל "לאנשים קשה להאמין, אבל אני יודעת באופן עובדתי שבשעה בה ניצולי שואה נזקקים נאלצים לבחור בין קניית ככר לחם לבין תרופה מצילת חיים, קיימות זכויות והטבות רבות, שבעזרת ייעוץ והכוונה היו יכולים הניצולים לקבלם ולזכות באיכות חיים סבירה יותר".

למצות את הזכויות

עו"ד סילברמן, אישה דתיה, עוסקת בתחום מיצוי הזכויות לניצולים מזה כ-15 שנה. למעלה מ-7000 איש שמעו ב-6 שנים האחרונות את ההרצאות שלה על זכויותיהם של ניצולי השואה, מתוכם אנשי מקצוע, מתנדבים וכמובן ניצולי שואה רבים.

לאחר שעזרה בעצמה למאות ואולי אפילו לאלפי ניצולי שואה לקבל יותר פיצויים חודשיים, החזרים ופטורים על הוצאות רפואיות או הטבות אחרות, הבינה עו"ד סילברמן כי יש גבול לדברים אותם היא מסוגלת לעשות לבדה, והחליטה לפתוח את עמותת "אביב לניצולי השואה".

"הנתונים מאוד מפתיעים", אומרים בעמותה "כ-90% מאנשי המקצוע המטפלים באוכלוסיית ניצולי השואה כלל אינם מודעים לזכויות המגיעות לניצולי השואה. לו הכירו זכויות אלו, יכלו לעזור לקשישים להתמצא בסבך הבירוקרטיה ולמצות את זכויותיהם". בעקבות נתונים אלו קמה "אביב לניצולי השואה" במטרה להפיץ את המידע אודות זכויותיהם של ניצולי השואה, להכשיר וללוות מתנדבים ואנשי מקצוע, ואף לקיים מפגשים לקבוצות ניצולי שואה בכדי להפיץ במהירות האפשרית, את המידע הנוגע למיצוי זכויותיהם.

דוגמא אחת מיני רבות לפעילותה של העמותה,הינו מקרה של ניצולת שואה שהגיעה לבית אבות בפ"ת להתאושש, לאחר שביתה הלא מבוטח עלה באש. העובדת הסוציאלית של בית האבות, שעברה הכשרה של העמותה, הגישה עבורה את הבקשות הרלוונטיות, ואות, ולאחר כחצי שנה עזבה הניצולה את בית האבות כשהיא מקבלת בנוסף לקצבה אותה קיבלה בעבר, 2700 ש"ח נוספים בכל חודש.

"יש לא מעט דרכים בהן ניתן לממש זכויות והטבות לניצולים העומדים בקריטריונים הנדרשים", טוענים בעמותה, "ניתן לבקש החמרה בנכות המוכרת ולזכות ברנטה גבוהה יותר ממשרד האוצר, פטור מתרופות בנכות המוכרת, "השלמת הכנסה" לניצולים נזקקים/נצרכים, ועוד. יוצאי הונגריה זכאים להחזר כספי של עד 12,000 ש"ח בשנה עבור תרופות, הוצאות מים, חשמל, ניקיון דירה, רכישת מכשירי חשמל ועוד. ניצולי שואה יוצאי מחנות וגטאות שלא עבדו בכפייה זכאים לתגמול חד פעמי בסך 2000 אירו, ואלו רק דוגמאות על קצה המזלג".

הזמן קצר

לפי דו"ח מנכ"ל משרד הרווחה, בישראל חיים כיום כ-260,000 ניצולי שואה, כשליש מהם חיים בעוני. אחת הסיבות למצב זה טמונה בכך שלפחות 30% מניצולי השואה בישראל אינם ממצים את המגיע להם על פי חוק, על פי תכניות שכבר קיימות מגופים שונים.

בעמותת "אביב לניצולי השואה" מתריעים כי הזמן קצר, וכי ניצולי השואה הקשישים הולכים ומתמעטים ויש לפעול במהירות וברצינות, זאת על מנת לאפשר להם לחיות את שארית חייהם בכבוד וברווחה.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן