האדישות הורגת

קבוצה של אנשי רוח, רבנים ואנשי חינוך תציין ביום ראשון הקרוב, שבו יחול יום השנה לרצח הילדה תאיר ראדה, את היציאה למסע שלדבריהם נועד לעורר את הציבור הישראלי מאדישותו לרציחות שהפכו לחלק מסדר היום המדינת ישראל בשנים האחרונות.

חדשות כיפה הדר גולן 23/11/07 00:00 יג בכסלו התשסח

ביום ראשון הקרוב, ט"ו כסלו (25/11/07), יחול יום השנה לרצח הילדה תאיר ראדה שנרצחה באכזריות בשירותי בית הספר בו למדה בקצרין. הסיפור שהכה גלים במשך שבועות ארוכים, הביא קבוצה של אנשי רוח, רבנים, אנשי תקשורת ומחנכים להחלטה הפוך את יום השנה לרצח תאיר לנקודת זינוק לתהליך שהם מכנים "מסע לחיים- האדישות הורגת". לדבריהם מטרת ה"מסע" הוא תיקון היסוד הבסיסי ביותר של הקיום האנושי: קדושת החיים והאדם.


בראש המיזם עומדים המשורר והעובד הסוציאלי אליעז כהן והעיתונאי ואיש התקשורת איתמר מור. לדבריהם מטרתו של המסע הוא לעקור מהשורש את האדישות שפשתה בחברה הישראלית שדעת הקהל בה כבר מזמן אינה מופרעת אפילו מרצח.

"למרות החשיפה הגדולה שקבל סיפור רציחתה של תאיר ראדה, קשה לומר שאפילו במקרה זה דעת הקהל הציבורית הופרעה בצורה משמעותית מעצם הרצח", קובעים כהן ומור בראיון לאתר "כיפה".

אליעז כהן: "דופק החיים הציבורי הופרע במקרה זה יותר משאלת דיני הראיות ומהשאלה מיהו הרוצח והאם רומן זדורוב אשם או לא, אבל עיסוק ברצח כרצח כמעט ולא התקיים. זה נכון כמעט לגבי כל רצח שקורה כיום במדינת ישראל, ומקרים שכאלה קורים כל שבוע. בכל המקרים העיסוק הוא בצדדים הפיסיים הקשורים בראיות, ביכולת לפענח את המקרה ובהשתלשלות המאורעות עד לרציחות. מנגד לא נערך אף לא דיון אחד שעסק בקדושת החיים או בשאלת האחריות הציבורית לתופעה. עבור רובנו הפרשיות הללו היו לא יותר מידיעה בעיתון שהולידה במקרה הטוב כתבת המשך במהדורת החדשות של אותו ערב."

השניים מספרים כי רעיון המסע נולד אצלם בהשראת לימוד פרשיית "עגלה ערופה"(דברים כ"א), שבה מצווה התורה על עצירת שטף החיים בכל מקום בו נמצא "חלל בשדה", תוך ש"זקני העיר" נוטלים אחריות אישית וקולקטיבית על שפך הדם שאירע בקרבתם. הרעיון, לדבריהם, הוא לחזור למודל שאותו הציבה התורה ביחס של ציבור כלפי איבוד חיים ובצורה זו ולעורר למחשבה ולתיקון בכל מקום בו נשפך דם.

מה בעצם אתם מתכוונים לעשות ביום ראשון הקרוב?

איתמר מור: "אנחנו מתכוונים להתחיל את היום במפגש ברחבת מוזיאון הגולן בקצרין בשעה 13:00 ללימוד בשיתוף תלמידי המכינות הקדם-צבאיות , חניכי תנועות-הנוער,רבנים ואנשי רוח וחברה. בשעה 14:00 נצעד לבית-העלמין בקצרין , שם יחל בשעה 14:30 טקס בהשראת "עגלה ערופה", במקביל לאזכרה לתאיר ראדה ז"ל. בטקס אנחנו נקרא את פרשת עגלה ערופה ולמעשה בכך נסמן את היציאה למסע שבמסגרתו אנחנו מתכוונים בשנה הקרובה להגיע לכל מקום שבו ישפך דם ולקיים בו את הטקס.

לאחר מכן בשעה 16:30 יתקיים שיעור לזכרה של תאיר ע"י הרב מרדכי אלון באולם הספורט בקצרין."

איך אתם מכוונים לתת לפרויקט המשכיות בדעת הקהל על מנת שלא ישקע ובשטף החיים?

אליעז כהן: "אנחנו מתייחסים לפרויקט הזה כמו לכל מאבק חברתי. לצורך כך יצרנו קשר עם כמה גופים כמו "מעגלי צדק", רבני" צהר" והמכינות הקדם צבאיות שהביעו עניין בפרויקט ונכונות לקחת בו חלק. הכוונה היא בשבועות הקרובים ליצור תוכנית אסטרטגית שהחשיפה התקשורתית היא חלק ממנה. אנחנו מקווים ומאמינים שהתקשורת תירתם לעניין כמו שהיא נרתמה לנושא המלחמה בתאונות הדרכים וכך למעשה נצליח לשמר את העניין בתודעה."

כשמדובר באדישות לאלימות ורצח איזה מסר אתם מבקשים להעביר?

איתמר מור: המסר שלנו הוא שהתעלמות מאלימות לא תגרום לה להעלם, היא רק תגרום להחרפה שלה. אנחנו אולי לא משים לב אבל אנחנו מוקפים באלימות.כשאנחנו רוצים בישוב שלנו צעיר שדוהר בפראות ברחוב עם טרקטורון ואנחנו שותקים אנחנו למעשה מתעלמים מאלימות. אנחנו מתעלמים מאלימות כשמדי ערב אנחנו שומעים איך השכן מעבר לקיר מכניס מכות רצח לאשתו ולא עושים שום דבר, או כשנהג אלים חותך אותנו בכביש והדבר היחיד שאנחנו עושים זה להפטיר אחריו קללה. אנשים חושבים למה לי להסתבך?, אז הם שותקים וממשיכים הלאה, אבל בשורה התחתונה מדובר באדישות במסווה של אידיאולוגיה. עצימת עיניים כתירוץ של חוסר נכונות "להלשין" היא בסופו של דבר חממה לאלימות ואת זה אנחנו רוצים לעקור."