מעלעל

איזה צירוף מקרים גרם לחלק מהעלונים לעסוק בדיוק באותם נושאים כמו האחרים, ואיזה עלונים הצליחו בכל זאת לחדש?

חדשות כיפה דוד פרוידיגר 07/02/10 00:00 כג בשבט התשע

מעלעל

המאחרים לצאת את השבת

כזכור לכם, או שלא, בשבת הקודמת חגגנו את ט"ו בשבט. במדור הקודם ציינו כאן בגדול מי ציין את "החג" ובאיזה אופן, ומי בחר יותר להתעסק דווקא ב"שבת שירה". אולם נראה שזה לא הסוף. שכן, השבוע מספר עלונים עדיין פרסמו מאמרים הקשורים לכך. ב"שבתון" פרסמו שני מאמרים העוסקים בפרשת בשלח ובענייני קריעת ים סוף, וב"יש"ע שלנו" במסגרת הגיליון המורחב, פורסם מאמר של הרב חן חלמיש שעסק בשבח פירותיה של ארץ ישראל לעומת פירות טורקיה. גם ב"באהבה ואמונה", שנראה שמדור הראיונות שלהם מתפרסם אחת לשבועיים, נתנו לנו השבוע ראיון עם חקלאי, בדומה לעלוני השבת הקודמת.

ישראל שלנו

השבת האחרונה הוכרזה כ"שבת ארץ ישראל". השבוע הזה הינו "שבוע גוש קטיף במערכת החינוך". הגיוני שאם הינכם סתם אנשים מן השורה, אין לכם ילדים במוסדות החינוך הדתיים, ואינכם נמנים על המגורשים, לא שמעתם על כך כלל. אז טוב שיש לנו כמה עלונים שהזכירו את קיומם של הדברים הללו, אם כי גם זה בערבון מוגבל.

הרב-כוכב

היה זה העלון "יש"ע שלנו", שכבר מספר שבועות כותב על "שבת ארץ ישראל", וגם השבת היה היחיד שכתב על כך, אך הפעם בגדול. העלון הוציא גיליון מורחב ומיוחד סביב הנושא הזה, עם מאמרים מאת רבנים שונים בעניין. לעומתו במעט מן האור ובעולם קטן, בחרו להתייחס דווקא לשבוע החינוך בגוש קטיף, כאשר בראשון הקדישו מקום מצומצם למאמר בנושא, ואילו בעולם קטן קיבלנו את תוצאות תחרות הצילומים בנושא גוש קטיף. מעניין לציין, שבכל שלושת העלונים הללו, זכינו לקרוא את הרב קובי בורנשטיין שהתייחס לשני הנושאים בהתאמה.

צירוף מקרים 1

ועוד קצת אקטואליה - בשבוע שעבר חזרה אלינו משלחת החילוץ הישראלית מהאיטי, וזה הזמן לראיונות. במעייני הישועה בחרו לראיין בעניין את אחד ממפקדי גדודי החילוץ של פיקוד העורף על עבודתו שם, ובכלל על דרכו בצבא. מעניין שאותו ואך, הבכור לבית משפחת ואך הידועה מאלבומי המוזיקה שלה, התראיין הפעם בנושא אחר לגמרי, ולא בנושא המוזיקאלי הרגיל שלו. גם ב"שיחת השבוע" החב"די עסקו בהאיטי, אך שם בחרו לראיין את הרב שליווה מטעם הרבנות הצבאית את המשלחת, ובה סיפר מעט על הבעיות הדתיות שנוצרו שם, חוויות, והחבירה לבית חב"ד המקומי.

צירוף מקרים 2

בשני עלונים קיימת פינה לענייני השפה העברית והקשרה עם פרשת השבוע. עם זאת, לא רבים השבועות בהם שניהם עוסקים בו זמנית באותו עניין. אולם השבת, צירוף המקרים אכן התרחש, וגם ב"שבת בשבתו" וגם ב"מעט מן האור" התעסקו השבוע בביטוי "חותן", ובכל הקשור לחם, חמה, שוויגער, חותן, חתן, וכו. לא היינו נדרשים לעניין לולא צירוף המקרים הזה התרחש בשלישית כשגם בפינת הלשון שבמוסף "שבת" של "מקור ראשון" התעסקו בדיוק באותו עניין.

צירוף מקרים 3

לא ברור מדוע דווקא השבוע, האם זה קשור לשני ספרים (לא מגזריים, לשם שינוי) שיצאו בעניין, או אולי סתם נחה הרוח על מישהו, אך ב"עולם קטן" פרסם יוני לביא כתבה מורחבת על הפייסבוק ונפלאותיו - כולל כמובן יתרונותיו, חסרונותיו וסכנותיו (כשאגב ליוני לביא עצמו יש כרטיס באתר), ובמקביל גם בפינת האינטרנט של רימון ב"מעייני הישועה" הבטיחו לנו כי החל משבוע הבא תפורסם סדרת כתבות בנושא האתר החברתי. האם הדבר תואם בין עורכי העלונים בפייסבוק?

הפרלמנט החי

בשבוע שעבר סקרנו כאן את הפורמט החדש של "ראש יהודי", והשבוע זכינו מצידם למדורים נוספים לפינות חדשות ולהפתעות. אחד הדברים החדשניים שבו הוא, שלראשונה בעלונים החלו לפרסם סיפור בהמשכים שאינו מיועד בהכרח לילדים. בנוסף, בפינת הראיון, זכינו לראשונה (אם אינני טועה) לראיון עם פוליטיקאי, הלא הוא ח"כ אורי אורבך. עמיתו לפרלמנט אגב, חבר הכנסת מיכאל בן ארי התראיין אף הוא השבת, אך זה ב"עלון הבית" שלו העונה לשם "ארץ ישראל שלנו".

האסכולה הישנה

אך מעניין לציין ואף לצטט את הדברים אותם הוסיף עמית שולמן, העורך החדש של "ראש יהודי" (החרד"לי) בסיום הראיון שלו עם אורבך (הממלכתי): "אני מסיים את הראיון בתחושות מעורבות, מצד אחד צפה ועולה ההערכה הרבה לאדם ולפועלו התקשורתי המרשים, בחברה הדתית בפרט ובחברה הישראלית בכלל, כמו גם האידיאל והאמת המובילים אותו. ומאידך, עולות לי תמיהות כואבות על העקרונות והגבולות האפורים. אולי הגיע הזמן שאנחנו ואורבך נתעדכן בכרך החדש של ה"ילד הדתי" של היום, התחזקותו ורמתו הרוחנית. ולגבי האסכולה של הדור הישן, הדואגת שבני עקיבא תישאר מעורבת על מנת לקבל לתוכה את כולם, היום עוטפים בה דגים...". כל מילה מיותרת. היכונו לתגובות הנזעמות.

לא לנער הזה התפללנו

כזכור, בשבוע שעבר הבטחנו לכם שמכון מאיר יוציא השבוע גיליון מורחב של "באהבה ואמונה", תחת הנושא "לומדים ומחנכים". אז האמת שחוץ מגיליון כפול מבחינת מספרי הדפים, וחזרה לנייר איכותי ועבה יותר, לא היו שם חידושים של ממש. הכותבים היו פחות או יותר הכותבים הרגילים, רק עם מאמרים מעט ארוכים יותר, וכיוון שנושא זה מעסיק את העלון כמעט כל שבוע, לא היה נראה שם משהו מרעיש או חדשני במיוחד.

התרעומת החילונית

במוסף "השבת" של רבני צוהר", עסקו השבוע בשאלה האם ניתן וראוי שגם יהודים שאינם חובשי כיפה יעסקו בתורה ויהגו בה, ואם כן, כיצד ניתן לקרב אותם אל התורה. והנה, בעוד חובשי הכיפה והרבנים כתבו את תשובותיהם, היו אלו דווקא 2 הכותבים החילונים שנבחרו להתייחס לעניין (אגב כמדומני שזוהי הפעם הראשונה שכותבים בפינה זו אישים נטולי כיסוי ראש), וכאילו בעצה אחת כל אחד במאמרו כתב כי הוא מתקומם על השאלה, ותהה מדוע יש אנשים החושבים שמלכתחילה לימוד התורה שייך רק לחלק מסויים מהאוכלוסיה היהודית. האמת היא שאולי יש כאן פתח לדיון בפני עצמו.

קנקן חדש מלא ישן

אחד העלונים הותיקים והיות לא ברורים ולא "נספרים" שיש בבתי הכנסת הוא זה של משה"ב. והנה השבוע, זכינו שם לחידוש. מסתבר שמנכ"ל החברה התחלף, ולכבוד כך זכינו למאמר ממנו על גבי הגיליון, שגרם לקיצוץ המאמר של הרב הולשטיין לכדי מחצית לערך. בנוסף, זכינו לעיצוב גרפי מחודש, עם רקע מגוון יותר משני הצדדים. ולנו נותר רק לעקוב ולראות אילו עוד שינויים יעברו על הגיליון השבועי מעתה והלאה.

שטו"ת השבוע

ב"עולם קטן" טען השבוע הרב אבינר באחת התשובות כי הרבנים אינם רבים אף פעם, רק שלעיתים יש ביניהם חילוקי דעות. דוגמא חיה לעניין קיבלנו בעלון המקביל, שכן ב"מעייני הישועה" גם הוא וגם הרב אליהו נשאלו בעניין אכילת אבקת חלב נכרי, כאשר אחד מהרבנים מתיר והשני אוסר... אז אני תוהה - לדברי מי שומעים?

אגב, לידיעת הקוראים האדוקים והמכורים: בימים אלו עומד לצאת ספרון ובו אוסף של שו"ת שנשאל הרב אבינר בס.מ.ס. במהלך השנים האחרונות.

יודעים לאן נעלמו השבוע שאול יהלום והאוכל שלו? גם אתם שוקלים לא לקנות את הספר החדש של "מעט מן האור" (שאגב בניגוד לפרסומים עוד לא יצא) כיוון שכבר חודש המאמרים מתוכו מתפרסמים בעלון? טקבקט או מיילו אלינו ל: mealel@kipa.co.il