צום והנקה

הרב אמר לצום ואת חוששת? לקראת הצום, טיפים חשובים לנשים מניקות

חדשות כיפה מרב דניאל 08/08/11 13:46 ח באב התשעא

הדברים הכתובים להלן אינם עוסקים בפן ההלכתי של צום לנשים מניקות, אלא בעצות שיסייעו למניקה לצום ולשמר את החלב. לגבי השאלה - האם לצום? יש לפנות לרב. אם הרב פסק שעלייך לצום, חשוב לקבל הנחיות לגבי מה שניתן לעשות במידה והחלב מתמעט או עומד להתמעט.

הכנה לצום מתחילה מספר ימים לפני הצום. רצוי שכמות החלב תהיה ברמה טובה לפני הצום כדי שיום ללא מזון ושתיה לא יגרום למחסור בחלב. על האשה להרבות מאוד בשתיה בימים שלפני הצום ולא רק ביום שלפניו. אם את מרגישה שכמות החלב לא נמצאת ברמה אופטימלית, כדאי לנסות ולהעלות אותה בימים אלו על ידי הנקה מרובה, שתיה ומנוחה.

נשים רבות מכינות מספר מנות של חלב שאוב למקרה הצורך בימים שלפני הצום. אם את חוששת כי כמות החלב תיפגע בעקבות הצום, ניתן לשאוב. טיפים לגבי השימוש במנות אלו- בהמשך. אם את לא רגילה לשאוב ביום יום, יש לעשות זאת בזהירות כדי לא ליצור גודש/ סתימות. מומלץ לשאוב את השאריות אחרי כל הנקה, ובעיקר בהנקות הבוקר בהן יש יותר חלב. אם תתחילי מוקדם, תוכלי לצבור כמות לא מבוטלת של חלב בשיטה זאת עד לצום.

קיימים בשוק תכשירים טבעיים להקלת הצום המיועדים לנשים מניקות. נשים רבות מדווחות שהם עוזרים. ניתן לקחת אותם בימים שלפני הצום.

ביום הצום חשוב מאוד לנוח. כדאי להימנע ממאמץ כבר בערב. לא לצאת החוצה בחום, לא לסדר את הבית, אלא לשבת או לשכב. במשך יום הצום חשוב עוד יותר להימנע ממאמץ. כדאי מאוד שיהיה מישהו בסביבה שיעזור בטיפול בתינוק ובאחיו, כדי שתוכלי לשכב כמה שיותר. מנוחה רבה מסייעת בשמירה על הכוחות ובשמירה על כמות החלב.

אם את רגילה להניק כל היום, מומלץ לא לתת חלב שאוב/ תמ"ל כל עוד יש לך חלב. אמנם נראה כי נתינת בקבוק יכולה לסייע לך בשמירה על הכוחות, אולם הימנעות מהנקה יוצרת בהרבה מקרים גודש/ סתימה, שגם הם עשויים להביא למיעוט חלב, ברמה דרסטית יותר. הנקה במשך הצום אמנם עשויה לגזול ממך את כוחותייך, אבל היא הדרך הטובה ביותר לשמור על כמות חלב המתאימה לצורכי התינוק. אם במשך הצום החלב התמעט והתינוק מראה סימני רעב (ולא קיבלת היתר מרב לשתות במצב כזה), זה הזמן להשתמש במנות ששאבת או בתמ"ל.

אם את רגילה להניק רק בחלק מהיום, ובשאר הזמן לתת מוצקים/ חלב שאוב/ תמ"ל, סביר להניח שתוכלי לדלג על הנקה בלי שיווצר נזק, אך גם במקרה כזה חשוב להקפיד על העצות לשמירת משק החלב לפני ואחרי הצום.

אצל הרבה מהנשים לא יורגש מחסור בחלב בזמן הצום. המחסור בחלב יתבטא בעיקר ביום/ בימים שאחרי הצום. על כן, מייד כאשר יוצא הצום חשוב לחזור לאכילה ושתייה של מזונות מזינים, ולהמשיך במנוחה. חשוב להקפיד אחרי הצום על הנקות על פי דרישת התינוק, כדי שתישמר כמות החלב לה הוא זקוק. אם מרגישים שכמות החלב ירדה, חשוב להניק מספר רב של פעמים כדי להחזיר את כמות החלב לרמה הדרושה. אם אין מספיק חלב ואת נאלצת להאכיל מבקבוק, כדאי להניק/ לשאוב על ריק בנוסף להאכלה מבקבוק על מנת לשקם את משק החלב.

באופן כללי ניתן לומר כי ככל שהתינוק קטן יותר כך גדל האתגר לשמור על משק החלב בצום, וככל שהתינוק גדול יותר כך ההנקה בצום דורשת ממך יותר כוחות פיזיים. כדאי לזכור את הנתונים הללו כאשר מתייעצים עם רב וכאשר נערכים לקראת צום. גם אם צמת בעבר והכל היה בסדר, ייתכן שבצום הזה הרגשתך תשתנה משום שהתינוק גדול יותר או שמדובר בהנקה אחרת עם אתגרים אחרים.

בבניין ירושלים ננוחם.