הורים שימו לב - אלו הדברים שאסור לילדיכם לאכול בט"ו בשבט

רבים מאתנו יציינו את ט"ו בשבט באכילת פירות יבשים, אגוזים ופיצוחים. אך יש למנוע את אכילתם על ידי ילדים מתחת לגיל 5. אז מהי הסכנה? ובאילו מקרים כן אפשר ליהנות ממאכלי הסדר?

חדשות כיפה חדשות כיפה 20/01/19 12:28 יד בשבט התשעט

הורים שימו לב - אלו הדברים שאסור לילדיכם לאכול בט"ו בשבט
צילום: shutterstock

ט"ו בשבט - חג האילנות, מאופיין באכילת פירות יבשים, אגוזים ופיצוחים שונים. לכאורה, מדובר במאכלים עתירי בריאות, אך בפועל מדובר בסכנה של ממש עבור ילדים. לפי נתוני ארגון "בטרם לבטיחות ילדים", בין השנים 2008-2018, מתו 39 ילדים כתוצאה מחנק ממזון. זהו הגורם השכיח ביותר לחנק בקרב תינוקות ופעוטות עד גיל 5. ופיצוחים למיניהם, גרעינים, בוטנים, אגוזים, פיסטוקים וכו', הינם סוג המזון השכיח ביותר בגינו ילדים מתאשפזים עקב חנק ממזון.

על פי הנחיות הארגון, יש להרחיק מילדים עד גיל 5 את כל סוגי האגוזים, השקדים והפיצוחים. 
הסכנה בפיצוחים למיניהם גדולה יותר מאשר במזונות אחרים מכיוון שיש להם נטייה לספוח נוזלים ולהתנפח במהירות, ולכן כשהם נשאפים לדרכי הנשימה נוצרת חסימת אוויר בפרק זמן קצר מאוד. פירות יבשים מהווים גם את גורם סיכון מאחר שהם בעלי מרקם דביק.

אגוזים שקדים, בוטנים, גרעינים ופיצוחים למיניהם - אסור לתת לילדים עד גיל 5. ניתן לתת אגוזים ושקדים, רק במידה והם טחונים במרקם חלק לחלוטין וללא שברים.

פירות יבשים דביקים - עד גיל 4 יש להגיש בחתיכות קטנות, לאחר הוצאת הגלעין אם יש.

מאכלים עגולים כמו: עגבניות שרי, ענבים וזיתים, יש לחתוך לאורך.

בזמן האכילה, יש לשבת ליד שולחן ולא לאכול תוך כדי פעילות נוספת.

בזמן האכלת תינוקות, פעוטות וילדים, מבוגר אחראי חייב להיות בהשגחה מלאה, בלי עיסוק נוסף. 

אורלי סילבינגר - מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים: "חשוב להבין שדרכי הנשימה של הילדים צרות יותר משל מבוגר, ולכן עלולות להיסתם בקלות על ידי מזון שנשאף בטעות לקנה הנשימה במקום לוושט. כמו כן, אין להם שיניים טוחנות בכדי ללעוס היטב את המזון, דבר המגדיל את הסיכון לשאיפה של מזון בשלמותו. על ההורים וצוותי החינוך, להכיר את הנחיות הבטיחות ולהקפיד לפעול על פיהם".