פרי העץ ופרי הגפן: ההמלצות הטובות ביותר לסדר ט"ו בשבט

יינות רבים וטעימים יצאו לשוק, ואיזה מהם הכי מתאים לשילוב עם הפירות היבשים שיעלו על שולחננו לקראת ט"ו בשבט? מה הסגולות הבריאותיות של הפירות היבשים וכמה כדאי לאכול? נעמי גוטקינד-גולן עם כל הטיפים לקראת סדר ט"ו בשבט טעים במיוחד

חדשות כיפה נעמי גוטקינד-גולן 09/02/20 10:21 יד בשבט התשפ

פרי העץ ופרי הגפן: ההמלצות הטובות ביותר לסדר ט"ו בשבט
צילום: shutterstock

האלכוהול שביין והסוכר שבפרי (ובפירות יבשים הסוכר מועצם במיוחד), עשויים להפוך את "סדר ט"ו בשבט" לסעודה השמחה ביותר בלוח השנה העברי. לא לרמה של "עד דלא ידע" של פורים, אבל בהחלט עד לרמה של "ושמחת בחגיך". וזו כבר סיבה טובה גם לסקור כמה מהיינות החדשים שהגיעו לחנויות, ולהתייחס ליתרונות ולחסרונות של פירות "חמישה עשר" העולים על השולחן בראש השנה לאילנות.

יקב סגל השיק רוזה חדש מסדרת "מרום גליל" שזכה לצבעו הוורוד משום שקליפות הענבים עברו השרייה קצרה במקביל לסחיטת המיץ. מדובר ביין רענן ולא כבד שמשלים סלטי פירות ומחירו המומלץ הוא 30 שקלים לבקבוק.

צילום: יחצ


יקבי ברקן השיקו את "איתן" מסדרת אסמבלאז', יין מארבעה זני ענבים (פטיט ורדו, מרלו, קברנה סוביניון ושיראז). צבעו בורדו עמוק. ריחו (הארומה שלו), מזכיר שזיפים שחורים ופירות יער. מיצי הענבים יושנו כל אחד בנפרד בחביות אלון במשך 12 חודשים ואז עורבבו ונמזגו לבקבוקים ללא זיכוך ולאחר סינון קל בלבד. ביין "איתן" יש 14% אלכוהול והמחיר המומלץ לבקבוק הוא 60 שקלים. כמו רוב היינות המשולבים מכמה זנים, הוא קל יותר מאשר יין על טהרת הקברנה סוביניון למשל. שתיתי אותו לצד שזיפים שחורים מיובשים, והשילוב מקסים. 
 

צילום: יחצ


למרות שישראל הופכת בהדרגה למעצמה של ייצור יינות, בתחומים מסוימים הציבור רוכש גם יינות כשרים מיובאים. אחד מהם הוא אמיליאנו של המותג למברוסקו האיטלקי. מדובר ביינות מבעבעים וקלילים מסוג בלנקו (לבן), רוזו (אדום) ורוזה (ורוד), שיש להם מתיקות עדינה והם עולים 30 שקלים מחיר מומלץ. בתהליך ייצורם מתסיסים אותם במכלים מיוחדים והתסיסה מעניקה להם את מתיקותם. רק אחרי שהמיץ מותסס הוא נמזג לבקבוקים.
 

צילום: יחצ


 
מאיטליה, לספרד - מותג הקאווה הספרדי מייצר יין כשר מבעבע בשם "קאווה איבריקה" בשתי גרסאות, יבש (BRUT) וחצי יבש (SEMI SECO). מדובר ביינות קלילים המיוצרים בשיטה שבה מייצרים גם שמפניה, בתסיסה כפולה ומשלושה זני ענבים שלא מוכרים כמעט בארץ (מקבאו, קסרלו, ופרלדה). טעמם בפה מזכיר במידת מה את יין התירוש. הם מתקתקים משהו, בעלי צבע זהוב, ועולים 30 שקלים לבקבוק. חגיגת חך למי שאוהב יין בועות.
 

צילום: יחצ



פירות יבשים הם זיווג מושלם ליין, ולחלקם יש שלל של סגולות בריאותיות. רצוי לבחור את אלה המיובשים בשמש או בטכניקות טבעיות אחרות, לא לקנות פירות יבשים מסוכרים, ולא להגזים בכמויות בשל ריבוי הסוכר והקלוריות. אימהות וסבתות בימים עברו נהגו להשרות ולטחון כמה סוגים של פירות יבשים ולערבב בחלב שנתנו לפעוטות. זה נועד לעלייה במשקל של הטף ולחיזוק המערכת החיסונית שלהם. מומחי התזונה של חברת הרבלייף, למדו אותי לקראת ט"ו בשבט מהם חמשת סוגי הפירות היבשים המומלצים והמזינים ביותר:

שקדים- עשירים בחומצות שומן חד-בלתי- רוויות ובוויטמין E, מסייעים בשמירה על רמות כולסטרול תקינות ובשמירה על לחץ דם תקין. הם גם עשירים בסיבים תזונתיים. כדאי להוסיפם לסלטים, לפסטה ולרוטב ירקות. עדיף לאכול אותם ללא הקליפה או אחרי השרייה במים כמה שעות.

אגוזי מלך-  טעימים כמעט בכל צורה בסלטים, קינוחים, עוגות וכו'. מכילים ויטמין E, ויטמינים מקבוצת B, חומצות שומן אומגה 3 ונוגדי חמצון המסייעים בשיפור פעילות המוח. נחשבים גם לבעלי סגולות אנטי-סרטניות. אפשר להשתמש בהם לעיבוי מרקים, רטבים ותבשילים.

אגוזי ברזיל-  נחשבים למחזקים את המערכת החיסונית ואיזון בלוטת התריס. גם עליהם מספרים שהם בעלי סגולות אנטי סרטניות בשל תכולה של נוגדי חמצון.
תמרים-  מקור מצוין לברזל, לכן הם יעילים במיוחד עבור הסובלים מאנמיה. עשירים בסוכרים טבעיים ומספקים תמריץ מידי של אנרגיה. עשירים בסיבים המקלים על עצירות. 

משמשים-  צבעם כתום משום שהם עשירים בפרו- ויטמין A ובטא-קרוטן וגם בנוגדי חמצון. מכילים ברזל, וכמות גבוהה של סידן ואשלגן.
 

צילום: הרבלייף


בחרתם פירות יבשים? שימו לב שהם לא מסוכרים. הם מספיק מתוקים גם כך. עדיפים אגוזים ושקדים שלא המליחו ושאינם קלויים (בתהליך הקלייה אובדים חלק מהוויטמינים). אם השקדים והאגוזים עדיין בקליפתם, וצריך לפצח את הקליפה, מחקרים הוכיחו שאוכלים מהם פחות.
 
עוד שיטה לא להגזים היא לארגן צלחת חג קטנה עם פירות יבשים ולידה קערת פירות טריים. שאריות לסגור היטב ולשמור בפריזר או בארון למעלה. 

כל המרכולים ורשתות המזון מציגים בימים אלה פירות יבשים בתפזורת או במארזים מוכנים מראש, בדרך כלל בכניסה לסניפים כתזכורת לט"ו בשבט ולקידום מכירות. אבל מה שמשך את תשומת לבי במיוחד, מבחינה אסטטית, ולא רק קולינארית, הם מגשי האירוח של חברת מונייר קייטרינג שלא תמצאו במרכולים אלא צריך להזמין והם מגיעים הביתה לכל חלקי הארץ. כל השנה מכין המותג הזה מגשי קינוחים וכריכים בגודל ביס ("פינגר פוד"), מעוצבים כמו ציור בתשומת לב מרבית לשילובי צבע וצורה, ולקראת ט"ו בשבט אפשר להזמין אצלו מגשים עם מאפים קטנטנים עבודת יד במילוי תפוח עץ, משמש, חמוציות, אננס, קיווי ועוד. וגם מיקסים של פיצוחים, מגש עם תאנים, משמש, חמוציות, שזיפים ויין אדום, מגש עם תמרים ממולאים באגוזים, שזיפים מגולענים ועוד. 16 יחידות במגש עולות 141 שקלים ו-32 יחידות, 281 שקלים.
 

צילום: דניאל לילה