חלת הכתר כנראה תהיה מה שיתפוס את מרכז השולחן. יש משהו בשזירה המעגלית הזו שהופך את הלחם הפשוט למלך האמיתי של החג.אבל הקסם האמיתי דווקא יקרה כשהארוחה תתחיל. במקום להוציא סכין, למולל פירורים ולחתוך פרוסות לא שוות, כל אחד בוצע בקלות כדור רך, חם וענני, טובל בדבש ומעביר הלאה.
מצרכים
- 1 ק"ג קמח חלה או קמח לבן נקי ומנופה
- 2 כפות שמרים יבשים
- 4.5 כפות סוכר
- 2.3 כוסות מים פושרים
- 1/2 כוס שמן קנולה
- 1 כף מלח שטוחה
- להברשה וציפוי: 1 ביצה טרופה עם כפית מים וקורט סוכר
- להברשה וציפוי: שומשום לבן / שומשום שחור / פרג שלם / קצח
אופן ההכנה
הכנת הבצק והתפחה
בקערת מיקסר מניחים קמח, שמרים יבשים וסוכר ומערבבים קלות. מוסיפים בהדרגה את המים הפושרים ומתחילים ללוש במהירות איטית. מוסיפים בהדרגה את השמן, ולבסוף את המלח. לשים כ-8 עד 10 דקות עד לקבלת בצק חלק, גמיש ומעט דביק למגע. מעבירים לקערה משומנת קלות, מכסים ומתפיחים כשעה-שעה וחצי או עד להכפלת הנפח.
עיצוב הכדורים:
מכינים תבנית תנור רחבה ומניחים עליה נייר אפייה. במרכז התבנית מניחים קערית חסינה לחום (או רינג מתכת) בקוטר המתאים לקערית הדבש שתרצו להציב בסוף. יש לשמן את צידו החיצוני של הכלי. מחלקים את הבצק לכדורים קטנים ושווים בגודלם (במשקל של כ-25 עד 30 גרם כל אחד). מגלגלים כל חתיכה לכדור חלק והדוק.
עיצוב הכתר:
מניחים את השורה הראשונה של הכדורים סביב הקערית שבמרכז, במרחק של כחצי סנטימטר אחד מהשני (הם יתחברו בהתפחה). מניחים שורה שנייה של כדורים סביב השורה הראשונה, כאשר כל כדור מונח ברווח שבין שני כדורים מהשורה הפנימית (בצורת חלת דבש / פסיפס). ממשיכים ליצור מעגלים היקפיים נוספים (3-4 מעגלים בסך הכל) עד לקבלת עטרה רחבה ויפה.
התפחה שנייה, הברשה ואפייה
מכסים את החלה במגבת נקייה ומתפיחים כ-30 עד 40 דקות. מחממים תנור ל-180 מעלות. מברישים בעדינות את הכדורים בביצה טרופה. מפזרים שומשום לבן, שומשום שחור או פרג בצורה מגוונת על הכדורים (אפשר לגוון בין מעגלים או לפזר לסירוגין). אופים במשך 25-30 דקות עד שהחלה מזהיבה יפה מכל הצדדים ובתחתית. מוציאים מהתנור, מקררים מעט, מוציאים בזהירות את הקערית ששימשה לעיצוב ומכניסים במקומה את קערית הדבש המיועדת להגשה.