לצד הקפה

עכשיו שהקיץ כמעט מאחורנו, הגיע הזמן להתפנק עם עוגה טובה ליד הקפה. מתכון פשוט וטעים שעושה את ההבדל

חדשות כיפה חנה עגיב 15/09/11 19:20 טז באלול התשעא

לצד הקפה
חנה עגיב, צילום: חנה עגיב

"הקיץ חלף, החום הגדול, שנה חדשה באה לכל", כך נהגנו לשיר בילדותנו. למרות שבשנים האחרונות החום הגדול ממשיך עוד כמה חודשים, מזכיר לנו שאנחנו חיים בארץ שהגשם בה מגיע לאחר תפילות רבות, כגודל התפילה כן גודל המשקעים.

חודש אלול, רוחות מנשבות, מגלגלות עלים ומביאות את הריחות המבשרים את בוא הסתיו. התחלות חדשות, ושיבה לשגרה שהורים רבים המתינו לה במשך חודשי הקיץ. הצפורים מתחילות את הנדידה, חולפות מעלינו לארצות החמות, נושאות עימן געגוע למה שהיה, וציפיה למה שיהיה. עוד שנה חלפה, והשנה החדשה כבר כמעט כאן.

וכשמגיעה השבת אנחנו מתאספים כולנו לביחד שלנו, מזמינים את החברים לעוגה, שאין בה הרבה תחכום, אבל יש בה הרבה ניחוח של עוגה, כמו פעם, בילדותנו. והריחות הללו של העוגות הביתיות מזכירות נשכחות, סבתא רוזי ז"ל ואמא שלי, עומדות במטבח, מקשקשות בהונגרית, אבל התוצאה, לא חשוב באיזו שפה, היתה תמיד טעימה, יאמי.

עוגה שיש- וניל קפה

המתכון מתאים ל 2 תבניות אינגליש קייק או לתבנית מלבנית 20 /30.

למסה הבהירה
עוגה בחושה שמתאימה עם קפה

חומרים:
200 גר' חמאה או מרגרינה
11/2 כוסות סוכר
3 ביצים
כפית אבקת וניל או תמצית וניל
2 1/2 כוסות קמח
שקית אבקת אפיה
1/2 כפית סודה לשתיה
1/2 כפית מלח
1 מיכל שמנת או מיכל ריצ'

למסה הכהה

200 גר' שוקולד מריר
4 כפות שמנת מתוקה / רי'צ
2 כפות ליקר קפה
כף נס קפה

ההכנה

מקציפים את החמאה הוניל והסוכר עד לקבלת תערובת אורירית מוסיפים את הביצים וממשיכים להקציף עד לקבלת תערובת במרקם של קרם בהיר וחלק.

מנפים יחד את כל האבקות, מנמיכים את מהירות המיקסר ומוסיפים את האבקות והנוזלים לסרוגין (מתחילים ומסיימים בקמח)

מכינים את מלית המוקה:
ממסים את השוקלד עם השמנת ומוסיפים את הליקר והקפה ומצננים מעט.
מערבבים פנימה שליש מכמות התערובת הבהירה.
יוצקים חצי מכמות בתערובת הבהירה לתבניות משומנות ומקומחות.
יוצקים את התערובת הכהה, ומעל יוצקים את יתרת התערובת הבהירה.
מערבבים קלות בעזרת סכין ליצירת דוגמת שיש.
אופים 35- 40 דקות התנור שחומם מראש ל- 180 מעלות

פאי תפוחים

יש מלא מתכונים לפאי תפוחים אבל זה מתכון מנצח קרדיט ליחיאל פישל חבר טוב שלנו...
ותעשו טובה תשאירו את המתכון הזה חלבי ..

לקלתית
100 גר' חמאה או מרגרינה
כוס אבקת סוכר
2 כוסות קמח
1חלמון

למלית
8 תפוחים מזן סמיט קלופים ופרוסים לרבעים
כוס סוכר
50 גר' חמאה או מרגרינה
כפית וניל

לשטרוייזל
150 גר' חמאה או מרגרינה
כוס 1/2 סוכר
2 כוסות קמח
כפית קנמון

הכנת הקלתית
שמים במיכל מעבד-מזון עם להב הגיטרה, את החמאה ואבקת הסוכר ומעבדים
מוסיפים חלמון אחד
מוסיפים את הקמח ביחד ומערבבים (מינימום ערבול, רק עד שהבצק אחיד אבל נשאר פירורי)
אוספים לכדור, משטחים, עוטפים בניילון נצמד, ושומרים במקרר שעה.
מרדדים את הבצק ומניחים על תבנית הפאי.
מניחים על פני הבצק יריעת רדיד אלומיניום שתכסה אותה ומפזרים עליה שכבה של אורז יבש משום שהבצק נוטה לעלות, להתנפח ולקבל "בטן" בזמן האפייה. האורז (או חומוס או שעועוית) משמשים כמשקולת, שאינה נותנת לבצק לעלות
אופים בחום גבוה (200 צ.) כ-15 דקות, עד שהבצק מתייצב וזהוב

הכנת בצק פריך לטארט
הבעיה העיקרית באפיית טארט היא שלעיתים קרובות מדי מתקבלת תחתית הבצק רכה ולא פריכה כמובטח. לא פלא - המילוי הנוזלי מרטיב את תחתית הבצק ואת השוליים, וכך מונע מהם להיות פריכים. הדרך היחידה והטובה להתגבר על העניין היא אפייה מוקדמת של הבצק, כך שיהיה אפוי למחצה. רק אחר כך יוצקים את המילוי אל הטארט, וממשיכים באפייה.

מכינים את המלית
מכניסים לסיר את התפוחים החמאה הסוכר והוניל , מבשלים חצי שעה על להבה בנונית עד שכל הנוזלים מתאדים וציפוי של קרמל עוטף את התפוחים.

מכינים את השטרוייזל
מערבבים את כל החומרים במעבד מזון עד קבלת פרורים , חשוב לא לעבד יותר מדי כי אז נקבל גוש בצק..
מניחים את מלית התפוחים על הקילתית, מפזרים מעל את השטרויזל ואופים במשך 25-30 דקות.


חנה עגיב, בעלת הקטרינג, "האופה הקטנה". המתכון פורסם בירחון הלל