ארוחת חג

מתלבטים מה לבשל לאורחים? רות קראווני, מחברת הספר "לבשל בקלות עם רות", עם כמה מתכונים שישדרגו את ארוחת החג

חדשות כיפה חדשות כיפה 25/09/11 18:13 כו באלול התשעא

ארוחת חג
יחצ, צילום: יחצ

צלי בקר (6 מנות)

החומרים:

קילו וחצי נתח בקר קשור לצלי (מס' 4 או 5, לבקש מהקצב לקשור)
4 כפות קמח
מעט שמן קנולה לטיגון
200 גר' פטריות שמפיניון *

חומרים למשרה:
10 שיני שום קלופות
1 בצל קלוף וחתוך לחצאי טבעות עבות
1 שורש פטרוזיליה קלוף וחצוי
2 גזרים קלופים וחתוכים לטבעות עבות
1 כוס יין אדום
2 כפות שמן
1 כף חרדל דיז'ון חלק
1 כפית פלפל שחור
1 כף מלח
3 עלי דפנה
5 גרגרי פלפל אנגלי
קורט קינמון

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל החומרים למשרה בקערה רחבה. מניחים בתוכה את נתח הבשר הקשור למשך 24 שעות, מכוסה במקרר.
  2. מוציאים את נתח הבשר מהמשרה ומייבשים בנייר מגבת חד פעמי. מסננים את הירקות מהמשרה ושומרים את נוזלי המשרה בצד.
  3. מקמחים את נתח הבשר ומטגנים במעט שמן בסיר רחב. הופכים את נתח הבשר מדי פעם לטיגון אחיד. מוציאים את נתח הבשר ובאותו הסיר מטגנים את הירקות שהיו במשרה במשך 2 דק'. לאחר מכן מחזירים את נתח הבשר אל הסיר, מוזגים את נוזלי המשרה לתוך הסיר, מוסיפים מים רותחים עד לכיסוי הבשר והירקות בנוזלים, מכסים ומבשלים כשעתיים מעל להבה בינונית-נמוכה.
  4. מוסיפים את הפטריות אל הסיר ומעבירים את הסיר מכוסה אל תנור שחומם ל 160 מעלות לבישול של שעתיים, או עד שהבשר רך.
  5. פורסים את הבשר ומגישים חם עם הרוטב והירקות.

נתח הבשר נוח יותר לחיתוך כשהוא קר, יום למחרת הבישול. מומלץ לפרוס את הנתח לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ, לחמם ברוטב ולהגיש. פרוסות הבשר הקר יכולות לשמש כמילוי נפלא לכריכים לעבודה.

כרעיים של עוף צלויות (6 מנות)

6 כרעיים חצויות לשוק וירך (לבקש מהקצב לחתוך)
4 תפוחי אדמה בינוניים
1 בטטה בינונית
עגבניה פרוסה לפרוסות עבות
בצל פרוס לטבעות עבות

חומרים למשרה:
4 כפות שמן קנולה
1 כף גדושה פפריקה מתוקה
1 כפית פפריקה חריפה
6 שיני שום פרוסות דק
פלפל שחור
מיץ טרי מחצי לימון
כפית מלח
1/2 כוס יין אדום יבש
1 כף מחטי רוזמרין

אופן ההכנה:

  1. מנקים היטב את כרעי העוף משאריות של נוצות קטנטנות (מומלץ לבקש מהקצב לעשות עבודה זו בשבילכם), שוטפים את חלקי הכרעיים תחת זרם מים קרים ומייבשים היטב בעזרת מגבת נייר חד פעמית.
  2. מקלפים וחותכים לרבעים את תפוחי האדמה, מבשלים את רבעי תפוחי האדמה בסיר עם הרבה מים וכפית מלח עד שהם רק מתחילים להתרכך (הם מתחילים להתרכך כ-5 דקות לאחר שהמים רתחו). מסננים את תפוחי האדמה. מקלפים ופורסים את הבטטה לפרוסות בעובי 2 ס"מ.
  3. מערבבים את כל החומרים למשרה
  4. מוסיפים לקערה עם המשרה את רבעי תפוחי האדמה, פרוסות הבטטה, פרוסות העגבניה וטבעות הבצל ומערבבים עד שהם עטופים בה היטב. מעבירים את הירקות ללא המשרה לתבנית צלייה, בעלת דופן בגובה 5 ס"מ, מרופדת בנייר אפייה.
  5. מוסיפים את הכרעיים החצויות לקערה עם שארית המשרה וחצי כוס מים רותחים ומערבבים עד שהן עטופות בה היטב מכל צידיהן. מניחים את חלקי הכרעיים בתבנית הצלייה מעל לירקות, כשצד העור של חלקי הכרעיים פונה מעלה, ולבסוף מוזגים את שארית המשרה מעל העוף אל התבנית.
  6. מכסים את תבנית הצלייה ברדיד אלומיניום ומעבירים לצלייה בתנור שחומם ל180 מעלות למשך שעה, מסירים את רדיד האלומיניום וממשיכים לצלות כחצי שעה עד שעור הכרעיים הופך שחום ופריך ותפוחי האדמה רכים לגמרי. מוציאים מהתנור ומגישים חם.

מומלץ להעביר למקרר למשך לילה שלם את תבנית הצלייה המכוסה רדיד אלומיניום ובה חלקי הכרעיים והירקות שעדיין לא נצלו על מנת לתת לטעמי המשרה לחדור היטב לעוף ולירקות, ולצלות בתנור רק ביום שלמחרת.

עוגיות מלוחות בשומשום (30 עוגיות)

חומרים:
2 כפות שמרים
1/2 כפית סוכר
1.5 כוס מים פושרים
200 גר' מרגרינה רכה בטמפ' החדר
1 כוס שמן
1/4 כוס ערק
1 קילו קמח לבן מנופה
2 ביצים
1 כוס שומשום

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערה את השמרים והסוכר עם 1/4 כוס מים ומניחים לתסיסה למשך 15 דק'.
  2. מערבבים בקערה את המרגרינה עם השמן, הערק וכוס ורבע מים עד לקבלת בלילה אחידה.
  3. מניחים את הקמח בקערה גדולה, צרים גומה באמצעו ומוזגים לתוכה את תערובת השמרים ואת בלילת הנוזלים. לשים ביד עד לקבלת בצק חלק. מניחים מכוסה למשך שעה.
  4. מחממים תנור ל 180 מעלות. מחלקים את הבצק לחמישה חלקים ויוצרים חמישה גלילים ארוכים בקוטר 1 ס"מ. חותכים את הגלילים למקטעים באורך 10 ס"מ וצרים כעכים עגולים.
  5. טורפים את הביצים בצלחת עמוקה, מניחים את השומשום בצלחת נוספת, טובלים כל כעך בביצים הטרופות ולאחר מכן בשומשום ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפיה, כאשר הכעכים במרחק 1 ס"מ זה מזה.
  6. מכניסים לתנור לאפיה למשך 20 דק' עד שהכעכים מזהיבים ויבשים לחלוטין. מוציאים מהתנור ומצננים.

עוגת גבינה קרה

תבנית מרובעת 25 ס"מ X 35 ס"מ או 2 תבניות אינגליש קייק

חומרים:
2 מיכלי שמנת מתוקה
3 כפות סוכר
500 גר' גבינה לבנה 9%
1 גביע שמנת חמוצה
1 שקית אינסטנט פודינג בטעם וניל
1/2 כוס חלב
250 גר' ביסקוויטים פתי-בר

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערת המיקסר מיכל שמנת מתוקה עם 3 כפות סוכר במהירות גבוהה לקבלת קצפת יציבה. מעבירים את הקצפת לקערה נקייה ושומרים מכוסה במקרר
  2. מערבבים בקערת המיקסר (אין צורך לנקות לאחר הכנת הקצפת) את שאר החומרים מלבד הביסקוויטים במהירות נמוכה ולאחר דקה אחת של ערבוב מגבירים למהירות בינונית למשך 2 דקות נוספות לקבלת קרם אחיד.
  3. מסדרים שכבה אחת של ביסקוויטים בתחתית התבנית ויוצקים חצי מכמות קרם הגבינה לשכבה אחידה. מניחים שכבה נוספת של ביסקוויטים ומעליה את שארית קרם הגבינה. מעל קרם הגבינה מורחים את הקצפת ומחליקים בעדינות בעזרת לקקן.
  4. עוטפים היטב בניילון נצמד ומכניסים למקרר ל 4 שעות לפחות לפני ההגשה.

ניתן להשביח את העוגה על ידי הוספת שכבת שוקולד מומס (100 גר' שוקולד מריר ו 20 גר' חמאה) או שכבות פרי (תותים, אפרסקים, משמשים וכדומה) מעל שכבות הביסקוויטים.

המתכונים מתוך הספר "לבשל בקלות עם רות" בהוצאת המחברת

עוד מתכונים תוכלו למצוא בפורום המתכונים או במאגר המתכונים