שומרים על העצמות

מה יכול לעזור לכם לשמור על השלד שלכם? איזה פעילות כדאי לעשות ואיזה לא? ואיך שתית תה יכולה לעזור? וגם מתכון לעוגיות ליד

חדשות כיפה שרה בר אשר 22/10/20 09:56 ד בחשון התשפא

שומרים על העצמות
הגב שלכם, צילום: shutterstock

לכבוד יום האוסטיאופורוזיס הבינלאומי שחל החודש, הנה מסקנות ממחקרים שיעזרו לכן ולכם לשמור על שלד תקין ופחות חלול.

ירידה במשקל בגיל המבוגר, עלולה להגביר את דילול העצם ואת הסיכון לשברים. כך טוענים החוקרים מהמחלקה לאנדוקרינולוגיה, במכללת ביילור לרפואה, ביוסטון בארה"ב. במחקר שערכו נבחנה השאלה: מהי הפעילות הגופנית הטובה ביותר לשמירה על בריאות העצם, כחלק מתהליך ירידה במשקל בגיל המבוגר. במחקר שארך 26 שבועות, השתתפו 160 מבוגרים בני  65 ומעלה ובעלי עודף משקל. המשתתפים חולקו לארבע קבוצות: קבוצת הביקורת קיבלה ייעוץ תזונתי בלבד. יתר הקבוצות קיבלו תוכנית תזונה ותוכנית פעילות גופנית בתדירות של שלוש פעמים בשבוע. כאשר קבוצה אחת התאמנה בפעילות גופנית אירובית, הקבוצה השנייה התאמנה באימוני התנגדות, והקבוצה השלישית התאמנה בפעילות אירובית בשילוב אימוני התנגדות. תוצאות המחקר הראו ירידה מתונה בצפיפות העצם בקבוצה שביצעה אימוני התנגדות ובקבוצה שביצעה פעילות משולבת, זאת בהשוואה לקבוצה שביצעה פעילות אירובית בלבד. בנוסף, נמצאה עלייה גדולה במדדים של פירוק העצם בקבוצה שביצעה פעילות אירובית בלבד, וזה בהשוואה לשתי הקבוצות האחרות. 

***

סקירה של שישה עשר מחקרים שפורסמה לאחרונה, וכללה 140,000 משתתפים, הראתה שבכל עונות השנה כדאי לשתות תה. (אפשר גם תה קר) בסקירה נבדק הקשר בין שתיית תה מכל הסוגים, לבין הסיכון לאוסטיאופורוזיס (הידלדלות מסת העצם). המחקר הראה שצפיפות העצם הייתה גבוהה יותר אצל משתתפים ששתו תה בהשוואה למשתתפים שלא שתו תה. בנוסף, החוקרים ראו שמשתתפים ששתו תה היו בסיכון נמוך ב 23% לשברים בעצם. מתברר שהתה מעודד פעילות של תאים שאחראיים על בניית העצם (האוסטאובלסטים) ומעכב פעילות של תאים שאחראים על פירוק העצם (האוסטיאוקלסטים), חוץ מזה, חליטת עלי התה משפרת את יצירת הקולגן בעצם (סיבי הקולגן מעניקים לעצם את קשיחותה) וגם מגבירה את התמיינות תאי הגזע לתאים אוסטיאובלסטים.

ומתכון לעוגיות טחינה ליד ממש כאן

עוגיות טחינה

עוגיות טחינהצילום: shutterstock

עוגיות טחינה

עוגיות טחינהצילום: shutterstock

 

______________________________________________________________

הנטורופתית שרה בר אשר, מרצה בנושאי: תזונה ותעשיית המזון. להזמנת ההרצאה: "עצם העניין"   Barasher@zahav.net.il 054-5493632.