מחיר הלחם

הידעתם שלחם לבן בריא יותר מלחם כפרי, ושלחם דגנים אינו בהכרח לחם בריא? עם חזרת החמץ, שרה בר אשר עושה לכם סדר במטבח

חדשות כיפה שרה בר אשר 09/04/13 10:11 כט בניסן התשעג

מחיר הלחם
uberzombie-cc-by, צילום: uberzombie-cc-by

מה בריא יותר? לחם כפרי? או לחם לבן? התשובה היא, לחם לבן. מופתעים? יש עוד. האם לחם דגנים הוא לחם בריא? התשובה, לא בהכרח. סובין חיטה הוא אחד המאכלים הפחות בריאים. אך אין דין סובין חיטה כדין סובין שיבולת שועל. התבלבלתם? עכשיו קראו את הכתבה.

לחם לבן: בעשורים האחרונים יש בו הרבה רכיבים מיותרים לצד קמח מנופה ולבן. הפכו את אריזת הלחם לצידה השני ותקראו. כעת אני שואלת: האם הבנתם את כל מה שכתוב ברשימה? ומה דעתכם על העובדה שאתם אוכלים רכיבים בלתי מזוהים? ועוד שאלה לוותיקים שבינינו: האם טעם הלחם הלבן שאכלתם בילדותכם נשאר אותו טעם? התשובה היא לא. אולי כי משפרי האפייה, לא שיפרו את הטעם, אלא עשו את ההיפך.

לחם כפרי: זהו לחם לבן שהוסיפו לו צבע מאכל קרמל. קרמל הוא סוכר שרוף. זאת אומרת שצבע המאכל מזיק פעמיים. כי זה גם סוכר לבן וגם סוכר שרוף. כל אוכל שרוף, באשר הוא, מתיישב במעי הגס ולא זז משם. כך שהקרמל והתבשיל השרוף שבתחתית הסיר, או הבשר השרוף מהמנגל, עלולים לייצר במעיים שלנו מחלה לא נעימה. לכן, אם כבר אוכלים לחם לבן עדיף שלפחות הוא לא יהיה צבוע.

סובין חיטה: עוד רכיב שקיבל תואר כבוד במצעד הבריאים. מסתבר שהוא בכלל לא ראוי לתואר. הסובין והחיטה צריכים להיות מחוברים זה לזו. בדיוק כפי שהם נבראו. כשהמילים סובין חיטה מופיעות ברשימת הרכיבים, המשמעות היא שהוסיפו לעיסה כמות מכובדת של סובין חיטה. כלומר הוסיפו רק את הקליפה שעוטפת את גרעין החיטה, בלי הגרעין עצמו. הבעיה היא, שסובין החיטה מכיל חומצה פיטית. כשהלחם מכיל כמות גדולה של סובין חיטה, החומצה הזאת נקשרת למינרלים בגוף שלנו ומפריעה בספיגה שלהם. המינרלים שנמצאים בגופנו בכמות הגדולה ביותר הם סידן, מגנזיום וברזל. לכל אחד מהם תפקידים רבים. לכן חשוב מאוד לשמור את המינרלים האלה בגוף. לצערי, כשמתברר שהמינרלים האלה חסרים תמיד חושבים על המזונות שעשירים בהם, שזה נכון. אך לא פחות חשוב מכך, צריך לחשוב על המזונות שגורמים לקושי בספיגת המינרלים האלה. זאת ועוד, סובין חיטה מסתתר בהרבה מאכלי בריאות כגון: דגני בוקר וקרקרים שעשירים בסיבים תזונתיים. המלצתי, קראו את רשימת הרכיבים. אם המוצר מכיל סובין חיטה. אל תקנו אותו. לעומת זאת, סובין שיבולת שועל הוא מזון מצוין.

לחם קל: בפרוסת לחם קל ישנה מחצית מכמות הקלוריות שנראה בלחם הרגיל. הפרוסה אוורירית יותר. ולכן גם פחות משביעה. אך כשאוכלים לחם קל, אפשר לאכול כריך ולא להסתפק בפרוסה אחת. שזה טוב. בלחם הקל מוסיפים סובין חיטה, או סובין שיבולת שועל. העדיפו את האחרון. ובכל מקרה חשוב שהלחם הקל יהיה מקמח מלא ולא מקמח לבן. זאת ועוד, הבעיה העיקרית היא שחיטה מלאה (וגם חיטה לבנה) מפריעה בתהליך ההרזיה. מתברר שהחיטה מפריעה לחילוף החומרים התקין. לכן כשרוצים לרזות צריך לאכול לחם מקמח כוסמין, או מקמח שיפון, או מחיטה נבוטה. רק שאין לחם קל שמיוצר מהקמחים האלה. כך שבשורה התחתונה לחם קל לא נכנס לתפריט הרזיה. יותר מכך, כשרוצים לרזות צריך לצמצם גם את כמות הלחמים הטובים. כך שאפשר לאכול עד שתי פרוסות לחם ביום.

לחם דגנים: נשמע בריא. אך הוא יכול להכיל חיטה לבנה. זאת כיוון שחיטה לבנה היא דגן. לכן היא משתלבת טוב בשם 'לחם דגנים'. לעיתים החיטה הלבנה היא הרכיב הראשון שמופיע ברשימת הרכיבים. המשמעות היא שהרכיב הזה הוא הרכיב הגדול ביותר בלחם. לחם דגנים מתפאר בדרך כלל, בכמות סיבים תזונתיים רבה. אך מקור הסיבים יכול להגיע מסובין החיטה. כך שיש כאן רכיב נוסף שאינו בריא.

הנטורופתית שרה בר אשר, מייסדת בית הספר לנטורופתיה במכללת "אורות ישראל"