ארוחת בוקר

האם קורנפלקס הוא התחליף לארוחת בוקר בריאה? שרה בר אשר בספק. כמה רעיונות בכל זאת למי שאין לו זמן לחתוך סלט על הבוקר

חדשות כיפה שרה בר אשר 10/01/12 18:32 טו בטבת התשעב

בפעם הראשונה שהתעניינתי מה ילדים אוכלים בבוקר, קיבלתי את התשובה: "בבוקר אוכלים דגני בוקר". אופס! אמרתי לעצמי. זה כל כך ברור. איך פספסתי? בעבר קראו לזה קורנפלקס, אך אנו חיים בעידן שבו מילים עם ניחוח של בריאות הן המילים המוכרות. כך שהקורנפלקס עיברת את שמו לא לפתיתי תירס, אלא לדגני בוקר. כידוע טוב שם טוב משמן טוב. לכן מדובר רק בשם ולא בשם דבר...

למי שלא הבין שום דבר, הכנתי פירושים, הסברים ונימוקים:

  • דגני בוקר עשויים מדגנים והם נאכלים בבוקר לכן קוראים להם דגני בוקר. אז מה הבעיה? גם קמח מחיטה לבנה נחשב כדגן ולכן גם פתיתים מקמח לבן נחשבים כדגנים. וגרוע מכך, גם עוגיות ממולאות או לא ממולאות בקרמים שונים נכנסות תחת ההגדרה של דגני בוקר. כך יוצא שאתם נותנים לילדים ממתקי בוקר ולא דגני בוקר. אך כיוון ששיניתם את מצב הצבירה שלהם מקערת עוגיות יבשות לקערת עוגיות בתוך חלב. הפכתם אותם לארוחת בוקר מזינה. אז זהו שלא!
  • שיא החוצפה הם דגני הבוקר עם צבעי המאכל. על מה בדיוק חשבו היצרנים כשהם החליטו לא להניח לילדים אפילו בשעות הבוקר? למה אי אפשר להשאיר את הצבעים לפיתויים של אחר הצהריים, לטיולים, לימי ההולדת ולעוד ועוד הזדמנויות?
  • קורנפלקס עשוי מקורנפלור ולא מקמח תירס. התבלבלתם? אני מנסה שוב: קורנפלור הינו קמח לבן ואילו קמח תירס (ההוא מהממליגה) הינו קמח מלא. כך שהקורנפלקס מכיל רק את החלק העמילני והמשמין של קמח התירס ואילו קמח התירס האמיתי מכיל גם ויטמינים וסיבים תזונתיים. ובמילים אחרות: הקורנפלקס ה"רגיל" איננו האלטרנטיבה הבריאה.

נסו לחפש תחליף בריא לארוחת הבוקר שלכם (צילום: musicfanatic29-cc-by)

  • ניחוח בריא זה מוכר. אמרתי? אמרתי. אז כדי למכור, מוסיפים ויטמינים ומינרלים לדגני הבוקר. כן, מוסיפים. הם לא מגיעים בילד אין עם דגני הבוקר. פשוט כי הם אבדו בתהליך העיבוד של הדגנים. הויטמינים והמינרלים המוספים הינם סינטטיים וכמות הספיגה שלהם מוטלת בספק. כך למשל הסידן שבדגנים הינו סידן קרבונט שגופנו מתקשה לספוג.
  • הקורנפלקס הגיע אלינו מצפון אמריקה. כשמציגים לנו תמונות עתיקות של ילדים מאושרים שאוכלים קורנפלקס, מציגים לנו ילדים אמריקאים. פה בארץ חמדת אבות, הקורנפלקס כמו יתר מאכלי הפאסט סוגר בקושי שני דורות. מה שאומר שאפשר לגדל ילדים בלעדיו ומה שגם אומר שמדובר בעוד מאכל מתרבות האינסטנט.
  • המבוגרים שביננו מעדיפים מטעמי מצפון, דיאטה ובריאות דגני בוקר עם סיבים תזונתיים. הבעיה היא, שהסיבים הם מסובין חיטה. החומצה הפיטית שבסובין החיטה קושרת אליה את המינרלים שבגוף ומוציאה אותם החוצה. שימו לב, חיטה מלאה זה טוב. אך כשהסובין מופרד מהחיטה זה רע. אז נכון שככל הנראה רזיתם כשאכלתם דגני בוקר שעשירים בסובין חיטה, אך גם איבדתם סידן, מגנזיום, ברזל ומינרלים נוספים. חבל!
  • דגני הבוקר המתקשטים בדגנים מלאים כגון: חיטה מלאה, שיבולת שועל, אורז מלא ותירס מלא. מתקשטים גם בהמון סוכר. ואם כבר פתחנו את עניין המתוק, אז שימו לב שאין בדגנים הבריאים שלכם, ממתיקים מלאכותיים שהורסים את האווירה הבריאה של הארוחה.
  • אתם ממהרים בבוקר וממש אין לכם זמן להתקשקש עם סלט ירקות לחם וביצה (הגזמתי? אהה!). הרי לפניכם כמה פתרונות בריאים שמתאימים למבוגרים ולילדים: גרנולה (אפשר ללא סוכר ושמן), מיזלי, פיצפוצי קינואה ופיצפוצי אורז ובחורף דייסת קוואקר עם קינמון ודבש. אתם מתקשים להעביר את הילדים מעוגיות בוקר מוקרמות לדגני בוקר אמיתיים? נסו קודם כל את שלב הביניים שכולל קורנפלקס צהוב רגיל, קורנפלקס מדגנים מלאים וגרנולה עם שוקולד.

שרה בר אשר, מרצה לתלמידים בנושא תזונה נכונה בבית הספר, באולפנות ובישיבות התיכוניות. כמו כן מרצה למורים ולהורים בנושא אורח חיים בריא