חום לחות ואוכל מקולקל - כך תשמרו על המזון מפני חיידקים בקיץ!

הקיץ הישראלי מביא עימו גם שני דברים שחיידקים מאוד אוהבים: חום ולחות, ועם החיידקים - כך עולה הסיכון ללקות בהרעלת מזון. איילת נדיב מביאה לכם כמה טיפים חשובים לשמירה על המזון והבריאות.

חדשות כיפה איילת נדיב 05/07/18 10:12 כב בתמוז התשעח

חום לחות ואוכל מקולקל - כך תשמרו על המזון מפני חיידקים בקיץ!
צילום: shutterstock

עונת הקיץ מביאה עימה הרבה דברים טובים, ובין השאר אנו מוצאים את עצמנו מבלים במהלכה לא אחת מחוץ לבית, בחוף הים, בבריכה ובאירועים שונים. אבל לצד הכיף, החום הישראלי מביא עימו גם שני דברים שחיידקים מאוד אוהבים: חום ולחות. כשהטמפרטורה מטפסת והלחות עולה, מתרבים גם החיידקים במזון. כתוצאה מכך, בקיץ חלה עלייה בהתפתחות מחלות זיהומיות של המעי וכן בשכיחות הרעלות המזון, שנובעות בחלקן מהיגיינה ירודה ומתנאי אחסון לא ראויים של מזון.

הסימנים להרעלת מזון יכולים להיות שלשול, הקאות, כאבי בטן, כאבי ראש, צמרמורות, בחילות, חום ואף כאבי שרירים.

חשוב לדעת:

בטמפרטורת החדר חיידקים המצויים במזון מכפילים את עצמם כל 20 דקות. ריבוי חיידקים מגביר את הסכנה להתפתחות מחלות.

אם בחורף מזון עלול להתקלקל בטמפרטורת החדר בתוך שעתיים, בקיץ תהליך זה יתרחש כבר לאחר שעה. לכן רצוי להכניס את האוכל למקרר או למקפיא כמה שיותר מהר כי קור מונע את התרבות החיידקים.

רבים חוששים שהכנסת אוכל חם למקרר עלולה לקלקל את המקרר, אך אין בכך ממש. יש לכוון את המקרר הביתי ל-6-5 מעלות צלזיוס ואת המקפיא ל-18 מעלות מתחת לאפס. אם מדובר בכמויות גדולות של מזון המיועדות לכמה ארוחות, יש לחלק אותן לאחר הבישול לכלים נפרדים, עדיף בכלי זכוכית. כמויות קטנות יותר מתקררות מהר יותר ואין צורך להוציא מהמקרר בכל פעם את כל הכמות.

מומלץ להפשיר מזון במקרר ולא בטמפרטורת החדר. מזון קפוא במשקל כשני ק"ג מפשיר במקרר בתוך 24 שעות. אפשר גם להפשיר מזון מחוץ למקרר במים קרים. יש אפשרות להפשיר מזון גם במיקרוגל - בתנאי שמתכננים לבשלו מייד.

כדי שמזון יהיה בעל ערך תזונתי ויתרום לבריאות שלנו, הוא חייב להיות איכותי וטרי. אלא, שברוב המקרים לא ניתן לסמוך על התאריך שמוטבע על האריזה מכיוון שאין לנו מידע על השינוע והאִחסון של המזון עד שהגיע לצלחת שלנו.

צילום: shutterstock

 

איך תשמרו על המזון מפני חיידקים?

בשר ודגים - ניתן לשמור בשר ודגים טריים באריזה מהסופרמרקט עד יומיים. אפשר גם להקפיא אותם ביום השני. בשר ודגים קפואים עלולים להפשיר, ולו לזמן קצר, ולהפוך מצע להתפתחות חיידקים. לכן רצוי מאוד להעביר את המוצרים האלו מהחנות לבית במהירות המתאפשרת ולאחסן מייד במקרר.

במקביל לבדיקת מועד התפוגה, צריך לבדוק את המוצר עצמו. בשר צריך להיות בגוון ורוד בהיר או אדום ולא אפרפר. דג צריך להיות מוצק וללא ריח מפוקפק. אם הדג שלם, יש לוודא שהעיניים צלולות ולא עכורות. קופסת טונה משומרת שנפתחה ניתנת לשימוש בתוך יומיים בתנאי שתוכן הקופסה הועבר לכלי עם מכסה. דגים מעושנים כמו סלמון יש לארוז היטב ולקרר וניתן להשתמש בהם בתוך שבוע מהפתיחה (כדאי לשמור בחלק האחורי של המקרר). תבשילי דגים כמו חריימה אפשר לשמור במקרר עד שלושה ימים, אך עדיף לצרוך אותם בתוך יומיים.

פירות - פירות אוהבים להבשיל בטמפרטורת החדר ושמירתם בקירור משפיעה על הטעם ועל הארומה שלהם (גם של עגבניות). ברגע שהפרי בשל, ההידרדרות בטעמו ובארומה מהירה – במיוחד באקלים החם שלנו.  הבשלת יתר מורידה את כמות ויטמין C המצוי בפירות השונים ומובילה לאובדן הערך התזונתי שלהם. כדאי לשמור פירות במקרר (חוץ מבננות) כדי להאט את תהליך הריקבון.

פירות קיץ

פירות קיץצילום: shutterstock

 

ירקות - עדיף לצרוך ירקות טריים שלמים בתוך שלושה ימים, אך ניתן לשמור אותם עד חמישה ימים במקרר. המדד לבדיקת תקינותם של פירות וירקות הוא שינוי צבע הקליפה שעלול להצביע על הימצאות חומרים רעילים. למשל, צבע ירוק שמתפתח על הקליפה של תפוחי אדמה מעיד על נוכחות של חומר רעיל בשם סולנין (solanine). חומר זה נמצא גם בנבטים שמופיעים על תפוח האדמה. אם קליפת תפוחי האדמה מתחילה להיות ירוקה - יש לזרוק אותם. אסור לחתוך את החלק הירוק ולהשתמש בשאר. אם הופיעו נבטים, ללא צבע ירוק, אפשר לקלף אותם מתפוח האדמה לפני השימוש.

ביצים - עדיף לשמור ביצים בקירור בתוך הקרטון שלהן ולא להעבירן למתקן לשימור ביצים שבדלת המקרר. צריך לבדוק תמיד אם הן סדוקות. את הביצים הסדוקות יש לזרוק. ביצים עשויות להישמר כ 5-3 שבועות במקרר, בתנאי שנקנו לפני התאריך המודפס על האריזה. אפשר לבדוק בקלות אם הביצה טרייה: מכניסים אותה לקערת מים ואם היא שוקעת בתחתית הקערה - היא טרייה. אם היא צפה על פני המים, היא לא טובה למאכל.  

גבינות - עובש המתפשט על גבינות רכות עלול להיות מקור לחיידקים מסוכנים כמו סלמונלה, קולי, ליסטריה ועוד. אסור להסיר רק את החלק הנגוע בעובש, כי נבגי העובש מצויים גם בחלקים הפנימיים שעדיין לא פיתחו עובש הנראה לעין.

 

 

 

איילת נדיב - דיאטנית קלינית ואחראית מקצועית מחלקת דיאטה ברשת סטודיו סי.