שאלות

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 11/11/13 19:40 ח בכסלו התשעד

שאלה

1.אם אני מתפלל יחיד, אני צריך להגיד גם את מה שהש"ץ אומר? ("כתר", "ברוך ד' המבורך" וכד'...)

2.האם זה נכון שבלילה מידת הדין שולטת והחטאים והמצוות נחשבים יותר מאשר ביום?

3.מה המלאכים הרעים שנבראים מחטאינו עושים?

4.האם לברך אנשים אחרים זה מצווה?

5.האם לקלל אנשים אחרים זה חטא?

6.האם זה נכון שלפעמים ד' מעניש את הצדיקים על חטאיהם של חוטאים? איך זה הוגן?

7.כשאני מתפלל אני יכול להביט לצדדים, או שהראש חייב להיות מופנה קדימה (לכיוון ירושלים)?

8.האם כול הדברים שאסורים בתפילה (להחזיק דברים, לשלב ידיים וכו'...), אסורים גם בישיבה וגם בעמידה?

9.האם מותר לאכול ולשתות בזמן התפילה? כלומר, אם אני מברך על בקבוק שתייה ואז מתחיל להתפלל, אני יכול להמשיך לשתות בזמן התפילה?

10.למה אסור לאכול ולשתות לפני שחרית?

11.למה אסור לאכול ולשתות דווקא לפני שחרית? (למה לא לפני מנחה או ערבית?)

12.האם גם אסור לאכול ולשתות לפני תיקון חצות?

13.אם אכלתי בבוקר לפני התפילה, האם אני צריך לחכות פרק זמן מסוים בלי אוכל ושתייה לפני שאני מתפלל?

14.האם מותר לצחצח שיניים לפני התפילה? (למרות החשש שאבלע קצת משחת שיניים או קצת מהמים ששטפתי איתם את הפה?)

15.האם אחרי שאני מצחצח שיניים, אני צריך לברך "שהכול"?

16.האם זה נכון שאפשר לברך "שהכול" על הכול? (לדוג' לברך "שהכול" על פיצה, זה בסדר?)

17.לפי מה שידוע לי פיצה זה "בורא מיני מזונות", למרות זאת על אריזת הפיצה שבמקפיא שלי כתוב "הופרשה חלה כדין וברכתו 'המוציא'", האם זה אפשרי שיש פיצות שברכתן זה "המוציא"?

18.למה יש מלאכי חבלה?

19.למה הש-דים לא נשארים בגיהנום, למה יש ש-דים גם בעולם הזה?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה,
שאלות רבות יש לך ונשתדל בעז"ה לענות עליהן:
1. אינך צריך להגיד דברים שהם מתאימים רק לש"ץ.
2. איני מכיר מקור לכך שהמצוות נחשבות יותר בלילה מביום.
3. ייתכן שאותם מלאכים מקטרגים עלינו ביום הדין. אך אינני מבין במלאכים, ולפי מה שלמדתי אין לנו צורך להתעסק בעבודות המלאכים.
4. יש מעלה לברך יהודים טובים, שדרך הברכה ה' שולח להם שפע.
5. לקלל אנשים טובים יש בכך חטא, אנשים רעים אין בכך חטא, אך זה עשוי לפגום בנפש כשמוציאים מילים לא טובות ולכן יש לשים לב לפני שמוצאים דבר רע מהפה.
6. אכן. מעניש אותם בעולם הזה, ומגדיל שכרם לעולם הבא. עיין ברמח"ל בדרך ה' שמרחיב זאת. וכן משמע מהפסוקים בישעיהו "וה' הפגיע בו את עוון כולנו".
7. יש לעצום את העיניים ולהפנות את הראש לכיוון מטה וקדימה. או להסתכל בסידור.
8. אסורים בשעת תפילת לחש. תפילת לחש צריך לאומרה בעמידה.
9. ראוי שלא לאכול ולשתות בזמן הסעודה, אלא אם כן האדם חולה או חלש שאז ניתן להתיר שלא בשעת תפילת לחש וכדומה.
10. 2 סיבות: א. זה שחץ וגאווה. ב. שמא ישכח להתפלל.
11. דין זה הוא גם בתפילת מנחה וערבית. אך בשחרית יש יותר שחץ וגאווה בתחילת היום לאכול לפני תפילה. עיין במשנה במסכת שבת פרק א' משנה "לא ישב אדם לפני הספר סמוך למנחה עד שיתפלל ולא יכנס לבורסקי ולא לאכול..." אלא אם כן יש מי שיזכיר לו שיש תפילה.
12. מותר לאכול לפני תיקון חצות, כיוון שזו לא תפילה.
13. לא. עליך להתפלל בהקדם.
14. מותר, זה כבוד התפילה.
15. לא.
16. לא. יש לברך כל מאכל כברכתו. בדיעבד אם ברך על כך מאכל שהכל לא חוזר ומברך.
17. כן. ישנן פיצות שמכינים מפיתות רגילות, וברכתם המוציא.
18. מלאכי חבלה, אלו שליחים של ה' לבצע פעולות רוחניות לעורר אותנו בתשובה.
19. לדעת הרמב"ם אין היום שדים. וגם לחולקים עליו אין לנו להתעסק בזה. אלו שליחים של ה' לבצע את מידת הדין שה' נותן לנו.
אמליץ לא להתעסק הרבה בנושאים הללו, זה לא מוסיף, ועשוי לגרום להרבה טעויות שאינן נצרכות.

בהצלחה בכל
הלל.