סדר החופה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 26/10/17 19:31 ו בחשון התשעח

שאלה

כבוד הרב שלום,

ראשית אומר שאני לא יודעת אם בחירה בך לענות על שאלה זאת היא בחירה נכונה כי בחרתי באופן שרירותי.

אני וארוסי מתחתנים בעוד 4 חודשים אבל אנחנו רבים בלי סוף בגלל עניין סדר החופה.

אני רוצה לעשות את שבירת הכוס בסוף החופה כמו שנהוג אצל הרוב, וכן כמו אחים ואחיות שלי בחתונות שלהם. אבא של ארוסי תומך בכך.

לעומת זאת ארוסי רוצה ששבירת הכוס תהיה באמצע החופה.

הסיבה שארוסי רוצה ששבירת הכוס תהיה באמצע היא בגלל שאנשים נוהגים למחוא כפיים אחרי שבירת הכוס וארוסי אומר שלא ראוי לשמוח על חורבן ירושלים. אבל אני, משפחתי ואבא שלו אומרים שאבלים בזמן שירת "אם אשכחך" ורגע לאחר שבירת הכוס, הרגע שמוצאים כפיים, הוא המעבר שבין אבל על החורבן ושמחה על רגע הנישואים. אחרי הכל נישואים הם בסופו של דבר אירוע משמח.

אני לא יודעת מה לעשות, מה גם שאמא שלי רוצה כמוני. היא טוענת שהסדר ההפוך הוא מנהג אשכנזי ואנחנו ספרדים משני הצדדים ולא צריכים לנהוג כך. היא וארוסי לא ביחסים כל כך טובים ואני לא רוצה שיהיו לה סיבות נוספות לכעסים עליו.

אשמח שתאמר לי מה דעתך בעניין הסדר ולייעץ לי מה לעשות. תודה.

תשובה

לשואלת שלום,

אברך אתכם בברכת מזל טוב, שפע בריאות ושלום בית, נחת ואהבה גדולה, הקדושה והשמחה תמלאנה את ביתכם החדש!

ראשית כל יש להבהיר כי הדילמה אינה הלכתית, אלא עניין של מנהג.

המנהג לשבור כוס לזכרה של ציון מופיע כבר בראשונים, והעיתוי שנוי במחלוקת אחרונים.

יש מנהג אשכנזי לשבור באמצע, ויש לבסוף. וכך גם במנהג הספרדי.

לכן בעניין הזה בני הזוג הם אלו שצריכים להחליט, יחד.

זהו ערב שמוקדש לשמחת הנישואים שלכם ולכן אתם מחליטים, יחד עם זאת, צריך להימנע עד כמה שאפשר מפגיעה באחד הצדדים.

ראיתי לנכון לציין כלל חשוב בזוגיות: כשאתם דנים, אתם לא מתווכחים בצורה של אחד מול השני, אלא *אתם אחד לצד השניה*, עם הפנים כלפי הדבר הטוב ביותר למשפחה. עליכם לשבת בצורה נינוחה ולערוך רשימה של יתרונות וחסרונות בכל אחת מן האפשרויות. חשוב: אין ´הצעה שלי´ ו´הצעה שלה´, יש כאן שתי הצעות *שלכם*. הרי גם את מבינה מדוע חשוב לא לפגוע באביו, וגם הוא מבין את החשיבות בלכבד את אמך. הסוד הוא- *יחד*.

מספר הצעות אפשריות:

א. לשבור בסוף הטקס, אבל באמצע השיר (וכך לא מוחאים כפיים).

ב. לומר את הפסוק לפני השיר, ואז תוך כדי השיר לשבור.

ג. לסיים את שבירת הכוס, אחרי 'אם אשכחך' בשיר אופטימי כגון "יבנה המקדש".

בהצלחה רבה לכם!