אמונה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 03/01/18 08:10 טז בטבת התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב ,

רציתי לשאול שאלה שיושבת עליי כבר הרבה זמן, איך אנחנו יכולים לדעת שהיהדות היא הדת הנכונה שצריך ללכת בה ולא נגיד הנצרות ,הרי מהצד שלנו מלמדים אותנו שהנצרות היא שטויות אבל מהצד שלהם הם בטח אומרים אותו דבר עלינו, האם יש הוכחה שכלית לכך שהיהדות היא הדרך הנכונה?

אשמח לתשובה בהקדם האפשרי...

תשובה

שלום וברכה

זו אכן שאלה כבדת משקל.

קראי את דברייך בעצמך: הלוא כל אדם יכול להיות משוכנע באמונה הדתית שלו דווקא, ולהביא הוכחות שהיא היא הצודקת. וכשהוא חושב שההוכחות הן הוכחות ניצחות, ושלא ניתן לערער עליהן - הוא מגלה שניתן גם ניתן לקרוא הן את העובדות שהוא רואה כהוכחה, והן את המשמעות שהוא רוצה להסיק מהן - בצורה אחרת לגמרי.

לא זו בלבד, אלא שרבי סעדיה גאון (לפני כאלף שנים), שהיה משוכנע שבידו הוכחות חד משמעיות ובלתי ניתנות לערעור - כתב בעצמו בסוף ההקדמה כי למרות ההוכחות האלה, יש שמונה סיבות מפני מה יוותרו אין ספור אנשים לא מאמינים, שלא ישתכנעו מההוכחות המוחלטות שלו.

אפשר אפוא להמשיך לחפש הוכחות כאלה, אך כאמור - אפילו מהשאלה שלך עולה ההבנה הנכונה שלא יכולות להיות גם במישור התיאורטי הוכחות כאלה.

ואפשר לעשות אחרת: לראות בכל ההוכחות האלה ראיות תומכות (לא מוכיחות) באמונה שלנו (כמו נצחיות האומה הישראלית, צפיית ההיסטוריה הכתובה בתורה שאכן מתממשת במציאות וכדו׳), אבל לבסס בעיקר את האמונה שלנו בדרכנו על כך שזה הבית שלנו, זו המסורת שלנו, זו השפה היהודית שלנו, כאן אנו נמצאים במקומות העמוקים ביותר של קיומנו, ובמקום להשחית את הזמן על חיפוש הוכחות - להעמיק בזהות העצמית שלנו.

כל טוב ויישר כוח על השאלה