מה פירוש השלך על ה' יהבך והוא יכלכלך ? .

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 11/11/03 04:50 טז בחשון התשסד

שאלה

כבור הרב שלום!

אשמח אם תוכל לפרש לי את הפסוק:

"השלך על ה' יהבך והוא יכלכלך לא יתן לעולם מוט לצדיק" (תהילים נ"ה, כ"ג)

ומה הפירוש של השם "יהב" ?!

תודה

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

"יהבך" פירושו רצונך. כמו "הבה נגילה "
והכוונה היא שהאדם צריך לבטוח בהשם באמת ולרצות שהרצון שלו יתאים לרצון השם "עשה רצונך כרצונו"
אתן לך דוגמה מחיי היום יום.
אדם ההולך לקניות לקראת שבת צריך לדעת ידיעה אמיתית ועמוקה שאת כל הכסף שהוא מוציא על הקניות זה מחוץ לחשבון ה"עובר ושב " שיש לו בבנק.
כי השם נותן לו תקציב מיוחד עבור הקניות וזה לא כלול במסגרת התקציבית הרגילה.
כי השם אומר "ולוו עלי ואני פורע" ועל זה מיוסד השיר "ולוו עלי בני ועידנו מעדני שבת היום לה' ".

אני מעתיק לך את דברי רבותינו על הפסוק בתהלים פרק נה

(כג) הַשְׁלֵךְ עַל יְדֹוָד יְהָבְךָ וְהוּא יְכַלְכְּלֶךָ לֹא יִתֵּן לְעוֹלָם מוֹט לַצַּדִּיק:
מצודת דוד תהלים פרק נה פסוק כג

(כג) השלך - אמר דוד לנפשו השלך משאך על ה' וכן יהיה כי הוא יסבול משאך ר"ל בטח עליו שהוא יקל משאך מעליך וכן יהיה כי לא לעולם יעזוב את הצדיק להיות נוטה:

אבן עזרא תהלים פרק נה פסוק כג

(כג) השלך - אומר לנפשו או לצדיק השלך על השם משאך:
והוא יכלכלך - יסבלך כמו השמי' לא יכלכלוך ומי מכלכל את יום בואו ויש אומרים שמלת יהבך כמו נתנך והטעם המשא שנתן השם עליך ורבי משה אמר נתנך טעמו תנתן לך לחם עד עתה והוא יכלכלך לעתיד כמו ויכלכל יוסף ואין זה מטעם המזמור:

בברכה,

עוזיאל

.