יום השנה אזכרה 11 חודש

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 25/12/18 12:18 יז בטבת התשעט

שאלה

שלום רב,

אבינו זכרונו לברכה, דדון מרדכי, נפטר בתאריך 23 בחודש יולי 2016.

נבקש לדעת על פי המנהגים של הספרדים מתי החודש ה-11 ומתי יום השנה. נשמח לדעת יותר פרטים מה צריך לעשות בחודש ה- 11 וביום השנה. הראשונה לפטירת אבינו האהוב.

תודה רבה נשמח לתשובה בהקדם

תשובה

לשואלים שלום

צר לי לשמוע על אביכם ז"ל, שלא תדעו עוד צער.

כיוון שרשמתם את התאריך הכללי לפטירתו ולא העברי, אחלק בין שני מקרים:

א. אם נפטר ביום השבת, לפני השקיעה, תאריך הפטירה הוא י"ז בתמוז תשע"ו.

ב. אם נפטר במוצאי השבת, אחרי השקיעה, תאריך הפטירה הוא י"ח בתמוז תשע"ו.

בכל מקרה, את תאריכי האזכרות בשנה הראשונה קובעים לפי יום הקבורה. כך השבעה וכך השלושים וכך השנה הראשונה. אבל תאריך האזכרה של כל שנה ושנה הוא לפי תאריך הפטירה.

אני מניח שהוא נקבר במוצאי השבת או ביום ראשון, לכן התאריך הקובע לשאלתכם הוא: י"ח בתמוז ה´תשע"ו.

אזכרה במלאות אחד עשר חודש: יום ראשון בלילה, אור לי"ח בסיון ה´תשע"ז, 11 ביוני 2017.

למנהג יוצאי ספרד מפסיקים ביום זה לומר קדיש במשך שבוע, ולאחריו ממשיכים עד סיום שנת האבל.

בספרי הקבלה נקשר ליום סיום אחד עשר חודש משמעות מיוחדת, וכך כותב רבינו יוסף חיים: "סוף י"א חודש קורין אותו שנת החְסֵירה, ומחלקים בו מאכל ומעות למנוחת הנפטר כאילו היום נגמר תיקונו ומשפטו, ואינו (שייך) לרשעים שנידונין י"ב חודש שלמים". מכיוון שדין רשעים בגיהנם הוא י"ב חודש, מציינים יום זה שאין עליו דין של גיהנום, בסעודה.

כדעה זו נוהגים הספרדים, העושים אזכרה וסעודה בסיום אחד עשר חודשי אבלות. וכך מנהג יוצאי צפון אפריקה שאזכרת 11 חודש היא אזכרה חשובה ועיקרית, מפני שבה אנו מצהירים שהנפטר הוא מהמזומנים לחיי עולם הבא והגיע למקומו הראוי לו בגן העדן. לעומתה, האזכרה בסיום שנת האבל היא משפחתית מצומצמת.

יום השנה: יום רביעי, י"ח בתמוז ה´תשע"ז, 12 ביולי 2017. (גם כאן, אם עושים אזכרה בערב, אז ביום שלישי בערב, מוצאי צום י"ז בתמוז).

(מקורות: מנחת יצחק חלק ט סימן מב | נתיבות המערב אות קלו – קלז | שו"ת רב פעלים ג יורה דעה סימן לב)

תהא נשמתו צרורה בצרור החיים.