שלום בית

חדשות כיפה משיבת נפש - רבניות בית הלל 24/04/17 09:34 כח בניסן התשעז

שאלה

שלומות,

עשיתי טעות מרה.

ברגע של ריב ומתח ביני ובין בעלי, פגעתי בו קשות כשהזכרתי את אימו, עליה השלום. הזכרתי אותה בהקשר שלילי מאוד. וזאת מכיוון שמשך אותי בלשוני (אני בהריון ומאוד רגישה באופן כללי).

לאחר "ברוגז" ממושך, נראה היה שאין מנוס ושעלינו להתגרש. לאחר שקיימנו שיחה בניסיון אחרון לגשר ולשמור בכל זאת על שלום בית (יש לנו שני פעוטות) אמר שלעולם הוא לא יוכל לסלוח על מה שאמרתי. הסברתי לו שאם הוא מרגיש שלעולם לא יוכל לסלוח, לא נוכל להמשיך להיות ביחד ושעדיף שניפרד.

ואז הוסיף ואמר שעליי להתנצל בפני אימו המנוחה. (בכך היא אולי תסלח לי, אבל לגביו הוא לא יודע אם אי פעם יוכל).

אני מוכנה לעשות הכל ע"מ לתקן.

אני נואשת ואשמח לעצה

תודה רבה

תשובה

התשובה ניתנה על ידי צוות משיבת נפש - נשות תורה עונות כהלכה

הצטערתי לקרוא את דברייך, וחשתי בהם כאב וחרטה. אני מבינה שאת מצטערת על מילים שאמרת, ומבקשת תיקון לתוצאה הקשה, שבאה בעקבות זאת.

אין ספק שעברתם חוויה קשה כזוג, ושבעלך אכן נפגע פגיעה קשה. זה עדיין לא אומר שצריך להתגרש. יכול להיות שזיכרון הריב הזה והמילים הקשות תמיד יישארו כצלקת בקשר. אבל אפשר לחיות עם צלקות.

הקב"ה מלמד אותנו על כוחה הגדול של הסליחה והתשובה. גם על החטאים הגדולים ביותר ניתן לסלוח ולהתגבר. אכן חשוב שתתנצלי בפניו מעומק הלב. יש גם אפשרות להתנצל בפני האם המנוחה: לעלות לקבר ולערוך סדר בקשת מחילה בקברה של הנפטרת בנוכחות עשרה אנשים או נשים (יביע אומר חלק י - אורח חיים סימן נה), ויש לומר: חטאתי לה´ אלוקי ישראל, ולפלונית זו שחטאתי לה. והנוכחים יענו שלוש פעמים: מחול לך! (שולחן ערוך אורח חיים סימן תרו סעיף ב).

אולי התנצלות זו יכולה להועיל, נראה שגם אימו המנוחה מעדיפה את שלום הבית של בנה על פני כבודה.

מעבר להתנצלות הנקודתית נראה לי שכדאי לעצור רגע ולהתבונן באופן יותר רחב - האם הקשר בינך לבין בעלך טוב? האם קיימת תקשורת טובה ופתוחה ביניכם? האם יש יכולת להודות בטעויות להתנצל ולסלוח?

אם הקשר הוא טוב בסה"כ אני מאמינה שתוכלו להתגבר, גם אם הדבר יצריך תהליך וכוחות נפש רבים ע"מ להתנצל, לשאת את הכעס והכאב של בן הזוג, ולסלוח למרות העלבון והפגיעה. יכול להיות שגם אם הקשר טוב, כדאי לפנות לעזרה של מטפל/ת זוגי/ת כדי לאפשר בירור אמיתי ועמוק של הדברים. יכול להיות שתספיק רק פגישת יעוץ אחת או שתיים.

אם הקשר גם לפני הפגיעה היה מעורער, והתקשורת ביניכם לא פתוחה ומאפשרת, זו יכולה להיות הזדמנות לעשות תהליך הבראה כללי יותר. במקרה כזה מדובר כמובן בתהליך ארוך יותר, שחשוב שילווה ע"י איש מקצוע, אך הוא אפשרי. זוגות רבים השתקמו גם מפגיעות קשות מאד, והדבר קשה אך אפשרי. גירושין תמיד נשארים כאופציה, אך חשוב, עבורכם ועבור ילדיכם הפעוטים, לנסות כל אפשרות של שיקום וטיפול לפני הפניה לאפשרות של גירושין. לא לחינם כתבה התורה: "על כן יעזב איש את אביו ואימו ודבק באשתו".

שהקב"ה ישלח לך כוחות וסיוע מן השמיים,

צוות משיבת נפש