הנחת תפילין בברית | בחירת סנדק

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 23/02/17 13:07 כז בשבט התשעז

שאלה

יש לנו ברית מחר, עד כמה קריטי שאבי הבן יניח תפילין במהלך הברית? האם מדובר בחובה?

שאלה נוספת- האם אדם גדול שאינו דתי (פרופ' בכיר שהציל חיי רבים) יכול לשמש כסנדק או שחייב שהסנדק יהיה אדם תורני?

תודה רבה

תשובה

לשואלת שלום
ראשית כל אברך אתכם ברכת מזל טוב, בריאות איתנה ליולדת ולולד, שתזכו להכניסו בבריתו של אברהם אבינו בשלווה ובשמחה, ולגדלו לתורה למצוות ולמעשים טובים. אמן.
לתוכן שאלותיך:
א. [אין חובה בכך]. זהו מנהג טוב, נהגוהו בעיקר בירושלים. ואם לא נח לאבי הבן - אינו חייב בכך כלל. וטוב שלכל הפחות שיתעטף בטלית. אך גם זאת אינה חובה מן הדין.

ב. מנהג ישראל, שאם אבי הבן אינו אוחז את התינוק על ברכיו בשעת המילה, הוא מכבד בכך אדם אחר, והוא הנקרא 'סנדק'.

[מבחינה הלכתית אין הגבלה על זהותו של הסנדק]. אלא שכתבו חכמים מספר קריטריונים לבחירת סנדק, מתוך הבנה שקיימת השפעה רוחנית מהסנדק אל הילד.
וכתבו [שיהיה איש כשר וצדיק], שהרי הוא יושב לצידו אליהו הנביא, מלאך הברית "כדי שיתרצה מלאך הברית לישב בקתדרא לצדו".
ומכל מקום, ודאי שכל זה [לא חובה] מצד הדין. רבים מעדות המזרח נהגו שעל פי רוב הסבא יושב כסנדק, ללא תלות בצדיקותו.
ובאמת יש כאלה שהיו להם סנדקים רבנים גדולים, והם לא יצאו תלמידי חכמים, ויש שהיו להם סנדקים אנשים פשוטים, והם יצאו תלמידי חכמים. כי כל זה רק לסימנא בעלמא, ולא שזה העיקר.
בפרט אם יש בדבר הבחירה משום שלום בית וכיוצא בזה, גדול השלום.
וכדאי לתת לסנדק 'תפילה לסנדק' ושיכוון במצווה לקיים רצון בוראו.

(מקורות: אור זרוע חלק ב' סימן קז | הגהת מור"ם ביורה דעה סימן רסד סעיף א | לבוש שם)
כל טוב ובשורות טובות!