קריאת פתקאות שהוטמנו בכותל המערבי

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 16/01/17 21:15 יח בטבת התשעז

שאלה

שלום וברכה.

רציתי לשאול האם מותר בכותל, בקבר רשב"י, או בכל מקום קדוש אחר, לפתוח את ה "קויטלך" שאנשים שמים ולקרוא מה כתוב?

ואם אסור-מצד איזו בעייה? מצד האיסור לקרוא מכתב שאינו שלך?? לענ"ד הצד להתיר זאת, היות שחלק ממטמיני ה "קויטלך" רושמים את הכתובת שלהם שם, וכך אפשר לדעת היכן הם גרים במידה ורוצים לעזור להם.

ואם מותר ביום חול- האם יהיה מותר גם בשבת, או שיש בזה בעייה של מוקצה, היות שמטמיני הקויטלך הקצו אותם למקום המסויים הזה.

אשמח לקבל תשובה.

חורף טוב

תשובה

שלום וברכה

לי נראה שהדבר אסור באיסור חמור בתחומי בין אדם לחברו.
בראש ובראשונה מיסוד היהדות "מה ששנוי עליך אל תעשה לחברך". אני מעריך כי אתה עצמך היית מאוד כועס ופגוע אם מישהו היה עושה את זה לדברים שאתה שמת שם, ולהיות הדברים חדירה לאינטימיות שלך.
מעבר לכך, אפשר שיש בזה גם איסור הלכתי ממוקד, שנאמר "לא תלך רכיל בעמך", ועל זה למדו חכמים "הולך רכיל מגלה סוד", לאמור: כל חשיפת סוד של מישהו אחר (שאין בה שום צורך להגן על משהו וכדו', כמו לשון הרע לצורך) היא חלק מאיסור לא תלך רכיל בעמך.
שאלת ה"המוקצה" היא שאלה משנית מאוד.

כל טוב