זה אפשרי?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/07/15 17:01 יג באב התשעה

שאלה

שלום וברכה.

אני בן 16 ופוגם לא מעט בשז"ל.

שאלתי האם זה אפשרי להיות חשוף לטלוויזיה,אינטרנט וכל הסמארטפונים ועדיין להישמר מכך כי כמו שאני רואה זאת עכשיו אין פתרון מהסיבה הפשוטה שהמחשב לא מסונן והוא גם לא יהיה כי זו לא החלטה שלי, עם הטלוויזיה אין יותר מדי מה לעשות,וסמארטפון אולי לי אין אבל לשאר המשפחה יש וכשאני מבקש יפה אני גם מקבל!

אשמח לקבל תשובה מספקת אם יש כזאת בכלל.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

צעירים רבים פונים אלינו בקושי הזה. אכן צריך עבודה מאומצת וסבלנית כדי להתקדם.
אבל אתה מבטא גישה מסוכנת. זו גישה בעייתית לא רק בעניין זה אלא בחיים בכלל.

שים לב - אתה מאשים את הסביבה שלך: המחשב, הטלוויזיה הנייד...
הגישה שלך באופן עקרוני, לא שונה מהתלמיד שמאשים את המורים בכך שהוא לא מצליח בבחינה, או מעובד שמאשים את הבוס שהוא לא מצליח בעבודה.
זו עמדה שפותרת את האדם מאחריות על מצבו: "הם אשמים, אני צדיק מסכן שרק סובל בגללם".
הבעיה החמורה בעמדה כזאת שהיא לא מובילה לשום שינוי: אני לא אחראי ורק 'הם אשמים'. אני קרבן של המציאות הזאת ואין לי מה לעשות כדי לשנות אותה אלא רק לסבול בשקט...

הגישה הנכונה בחיים, היא בדיוק הגישה ההפוכה:
גם כאשר אני באמת מושפע מאחרים אני לוקח אחריות על עצמי ושואל את עצמי מה אני יכול לעשות כדי לשנות את המצב!

למשל תשב עם המחשב במקום שכל הבית מסתובב - לא יהיה לך נעים לגלוש לאתרים מפוקפקים.
לא תבקש סמרטפון - לא תהיה לך הזדמנו לגלוש.
בטלויזה תשתדל לראות תכניות וסרטים שלא מזיקים - סרטי מדע, היסטוריה...

אבל מלבד ההתרחקות ממה שמזיק, אפשר למלא את החיים בתכנים טובים ומשמחים: הרבה פעילות גופנית, התנדבות במקומות טובים וחשובים. להיות עם חברים מעניינים.
לבקר קרובים - סבא וסבתא, דודים, בני דודים.

עיין תשובות נוספות שנתנו באתר בנושא הזה.
לצאת לטיולים בארץ.