הביטוי "ימח שמם"

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 06/06/13 18:56 כח בסיון התשעג

שאלה

שלום כבוד הרב,

מדוע אנחנו אומרים את הביטוי "ימח שמם" על קבוצות של אנשים שאומנם אכן מייצגים רוע חסר פשרות אך ילדיהם לאו דווקא.ניתן לאמר שבדר"כ ילד יורש מהוריו את תפיסת העולם הבסיסית ואם זו רעה,אזי הוא גודל כמפלצת כמו הוריו,אך מה במקרים בהם הילדים מורדים בדרך הוריהם הרעה ?

האם ביטוי זה מתייחס דווקא למי שהולך בדרכו של אדם רע,למי שנושא את "שמו" ? או שהכוונה ממש לכל זרעו ?

תודה רבה !

תשובה

שלום

שמו של אדם הוא מהותו, ימח שמו הכוונה היא שימחו מעשיו ואופיו הרע מהעולם וגם זרעו ימח כמבואר מפשט ההקשר במזמור קט' בתהילים.
אולם מברוריה למדנו את הקריאה הנכונה בפסוק אחר- 'יתמו חטאים מן הארץ' חטאים ולא חוטאים, דהיינו בעלי מקצוע של חטא (חטאים עם ט' דגושה של בעלי מקצוע כמו בנאים, צבעים). אולם חוטאים על דרך המקרה איננו רוצים שיתמו אלא שיתוקנו.

על כל פנים, הביטוי אינו ראוי לשימוש אלא כלפי רשעים גמורים, והוא ראוי להיאמר רק בידי מי שרוחץ בנקיון כפיו, כך שהקטיגור בשמים לא יוכל לטעון את דבריו כלפי עצמו.

כל טוב