נדר בכתב מחשב פלאפון

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 01/08/17 21:06 ט באב התשעז

שאלה

בס״ד שלום כבוד הרב, נדר בכתב נחשב נדר?

האם נדר בכתב וירטואלי כלומר דרך האינטרנט לדוגמא כשרושמים לך שאלה, או בכללי שמתכתבים אם מישהו באינטרנט, האם כתב זה יכול להיות נדר?

תשובה

לשואל שלום,

לכאורה לא מצאנו שנדר ושבועה חלים אלא בדיבור שנאמר "לבטא בשפתים" (ויקרא ה, ד).

והנודע ביהודה התחבט בשאלה זו ארוכות, והכריע כך: "דבר זה הוא מפורסם בדברי הפוסקים שאין שבועה חלה אלא בדיבור פה ולא בכתב, ומקרא מלא הוא גבי שבועה כתיב "לבטא בשפתים" ואמרינן בגמ' "גמר בלבו צריך שיוציא בשפתיו", וכל שלא בטא בשפתיו לא חלה השבועה".

לעומת זאת במקום אחר כתב שהמהרשד"ם היה מחמיר בכך.

לעניין שאלתך, בגלל שמדובר בדיני נדרים, ראוי להחמיר ולהתיר בפני שלושה. כל זאת במידה והשתמשת בלשון נדר/שבועה/אזכרת שם ה'.

יחד עם זאת, אדם שחתם על התחייבות מפורשת, ואף חתם בכתב ידו - יש להחמיר שלא יעבור עליה עד שיתיר נדרו.

(מקורות: שו”ת חתם סופר יו”ד רכז | שו”ת נודע ביהודה קמא יו”ד סו סח + חו"מ ל)

תוכל לשלוח שאלה נוספת, עם פרטי הנדר בדיוק ואוכל להשיב באופן יותר ספציפי.