זיו חקר את ינון מגל במשך שנתיים וגילה: "יש לו סיכוי טוב להיות ראש הממשלה"

האם הוא אידיאליסט אמיתי או אסטרטג מחושב? למה ימשיך להגן על נתניהו בכל מחיר? ומה הסיכוי שלו להפוך בעצמו לראש הממשלה? עיתונאי העבר זיו כהן יצא לחקור את דמותו של ינון מגל, אחד מאנשי התקשורת המובילים בישראל, ויצא עם מסקנות וספר ביוגרפיה

תהילה שינובר תהילה שינובר, חדשות כיפה 09/04/25 18:36 יא בניסן התשפה | עודכן בתאריך 10/04/25 09:22

זיו חקר את ינון מגל במשך שנתיים וגילה: "יש לו סיכוי טוב להיות ראש הממשלה"
ינון מגל, צילום: צילום מסך, ערוץ 14

זיו כהן צפה ביותר מאלף תכניות של "הפטריוטים". הוא האזין לכל תכנית רדיו של ינון מגל עם בן כספית. הוא חיטט בספרי מחזור מהתיכון בו למד מגל, איתר גזרי עיתונים מכתבות בהן התראיין, דיבר עם כל אדם קרוב לו בהווה ובעבר - כל זה כדי לכתוב את הספר "מה באמת הסיפור של ינון מגל". "כשהתחלתי את העבודה על הספר חשבתי שתוך שבוע ארד מזה", הוא מספר בריאיון ל"חדשות כיפה", "מצאתי את עצמי מתעסק בזה במשך שנתיים".

העבודה על הספר קרתה כמעט במקרה. במשך שנים כהן היה עיתונאי בקבוצת "ידיעות אחרונות" וכשעזב את המקצוע הבטיח לעצמו שלא יעסוק יותר בתחקירים. הרעיון סביב ינון מגל התחיל להתגבש כשהבין שמדובר בתופעה. "ינון הוא דמות דו-קוטבית. או שאנשים מאוד אוהבים אותו או ששונאים אותו, אין באמצע", הוא אומר. כהן ניסה להציע את הרעיון לתחקירנים המובילים בארץ, אך כולם סירבו. כך מצא את עצמו צולל למסע בעקבות דמותו המרתקת של כוכב ערוץ 14.

"מה באמת הסיפור של ינון מגל"

"מה באמת הסיפור של ינון מגל" צילום: כריכת הספר

"ינון מגל תמיד היה ימני, הוא לא יכול לשבת על כיסא המתפכח בפטריוטים"

השאלה הראשונה שמרחפת מעל דמותו של מגל, ואותה יצא כהן לחקור, היא איך אדם עם ביוגרפיה של שמאלן תל אביבי ליברלי (משפחה אשכנזית, סיירת מטכ"ל, תואר באוניברסיטה העברית והשתלבות מהירה בשוק התקשורת) הפך לדמות כה מובילה בימין. והאם מדובר באידיאולוגיה או בהחלטה כלכלית מחושבת היטב? לכהן התשובות.

"ינון תמיד היה בימין הליברלי", פוסק כהן, "ההקצנה באה עם השנים. אני לא חושב לרגע שהוא הפך את האידיאולוגיה שלו. זה לא שי גולדשטיין או עירית לינור או שי גולדן, הוא לא היה יכול לשבת על כיסא השמאלני המתפכח בפטריוטים". גם שאלת אהבתו של מגל לנתניהו באה לידי ביטוי בספר, ובמפתיע כהן מקשר אותה לפרשת ההטרדה שהציתה רחלי רוטנר.

"זה צרב אותו בצורה אישית מאוד קשה. ובכל הנוגע לביבי, מגל תמיד אומר שהוא מגן עליו בגלל מה שהתקשורת עושה לו. הוא מרגיש שאת שניהם התקשורת ניסתה לרסק בגלל העמדה הפוליטית שלהם ולא בגלל המעשים, ומוכן להגן עליו בכל מחיר". כהן מוסיף פרט חשוב: "ינון הוא איש התקשורת הימני היחיד שלא נעלב שקוראים לו ביביסט. הוא גאה בזה".

"התקשרתי לינון מגל וביקשתי להיפגש איתו. הוא ביקש לחשוב על זה"

כשאני שואלת אותו אם פעל מאחורי הגב של מגל או חשף בפניו את כתיבת הספר, הוא מסביר כי רק בספטמבר האחרון, אחרי כשנה של עבודה על הספר, גילה למגל אודותיו. "ידעתי שברגע שאפנה לאנשים קרובים כמו איתמר פליישמן או אח של ינון הם יספרו לו, והעדפתי לספר לו בעצמי", משתף כהן. "ניהלנו שיחת טלפון של כמה דקות ואמרתי לו שאני לא רוצה לראיין אותו, אבל יש כמה פרטים ביוגרפיים שאני רוצה לוודא איתו".

למה לא רצית לראיין אותו?

"רציתי שהספר יהיה מאוד אובייקטיבי ולא רציתי שלינון תהיה השפעה על התכנים. חשבתי שזה ירחיק את האמת וגם לא רציתי להרגיש לא בנוח עם ינון. נפגשנו פעמיים לצורך הפרטים שהייתי צריך לדייק".

אז הוא שיתף פעולה עם הספר.

"בהתחלה הוא אמר לי שהוא צריך לחשוב על זה כי הוא לא היה בטוח. ינון יודע שאני לא בדעות שלו, לא הסתרתי את זה. כשדיברתי עם ינון אמרתי לו 'אני לאורך כל השנים שלי ידעתי להסתיר את הדעות שלי בזמן שאני כותב. אני מספר סיפור, המטרה שלי היא ללכת עם האמת'. אני לא אגיד שפה ושם לא התפלקה לי ביקורת, אבל מה רלוונטי מה שזיו כהן חושב על ינון מגל?".

מה הוא חשב על הספר?

"לא דיברנו על זה. כשהבאתי לו את הספר ישבנו קצת, הוא שאל אותי מה הציפיות שלי מהספר וכל זה. אני לא יודע, אני מאמין שהוא קרא. אם היו כותבים עליי ספר הייתי מיד מתפנה לקרוא אותו".

העיתונאי זיו כהן

העיתונאי זיו כהן צילום: פרטי

"אני אסיר תודה לינון מגל ששבר לי את מחסום הכתיבה"

כהן מדבר הרבה על כמה חשוב לו שהספר יהיה אובייקטיבי, וגם אחרי שיחה ארוכה איתו קשה לי לפסוק מה דעתו על ינון מגל. רגע אחד הוא מחמיא, רגע אחרי הוא מבקר. על דבר אחד שנינו מסכימים: מדובר בדמות מרתקת. "לפני שכתבתי את הספר הייתי במשבר כתיבה מטורף", מספר לי כהן, "אני אסיר תודה לינון מגל ששבר לי את מחסום הכתיבה. הבנתי שכל הספרים שניסיתי להתחיל לכתוב לא עניינו אותי מספיק כמו ינון מגל".

הספר הוא לאנשים שאוהבים את ינון מגל או לאלו שפחות?

"כשעבדתי על הספר הייתה לי קבוצת מיקוד של אנשים שאוהבים את ינון מגל וכאלו שלא. אלו שאוהבים אותו ימצאו בספר את הינון שהם אוהבים, ולאלו שלא יהיו פרקים שהם ישמחו לקרוא".

"יש סיכוי שהוא יהיה ראש ממשלה"

הפרק האחרון בספר נקרא "כן אדוני ראש הממשלה", והוא דווקא לא עוסק בביבי - אלא בסיכוייו של מגל להפוך לראש הממשלה. "יש לו את כל התכונות", טוען כהן, "הוא איש תקשורת מטורף, אין שני לו בארץ. הוא אדם מלא קסם, מאוד ורבלי, כובש". כהן מתייחס לאמירה של מגל בעבר כי אין בין חברי הכנסת יורש שיכול להחליף את נתניהו, ולכן חייב להגיע מישהו מבחוץ. "אני לא יודע אם הוא כיוון לעצמו, הוא בטוח לא כיוון לבנט".

אם תשאלו את זיו כהן, יש סיכוי לא קטן. "אין לו הרבה ניסיון פוליטי אבל כשאת שמה אותו מולו מירי רגב ויריב לוין, בטח בעידן שבו הפופוליזם שולט והדבר הכי חשוב במנהיג זה ורבליות, אז הוא מאפיל עליהם בעשר דרגות. אנשים רוצים את המנהיגים שלהם דמויות, והפוטנציאל קיים שם. להגיד לך שהאופציה שזה עלול לקרות לא מפחידה הרבה אנשים? היא כן, אנשים מודאגים מהאפשרות שינון מגל יהיה ראש ממשלה".

"אמרתי שאחרי שהספר יצא אני אפסיק לראות הפטריוטים, והמשכתי"

זיו, אתה אוהב את ינון מגל?

הוא מחייך. "אוהב זאת מילה גדולה. כשהתחלתי לכתוב לא הערכתי אותו כאיש תקשורת, חשבתי שהוא אדם שהתמזל מזלו בזכות הביוגרפיה שלו. אחרי שהתעמקתי בחיים שלו, אני כן מעריך אותו הרבה יותר. זה נראה על המסך שהוא מבסוט, דופק משכורת של 6 ספרות, אבל כשצוללים לספר מגלים שהיו לו חיים מאוד קשים. כשהוא לא ליד מיקרופון או מצלמות הוא אדם הרבה יותר מופנם וצנוע. אז אני מעריך אותו באמת על הפסגות שאליהם הוא הגיע".

תמשיך לצפות בפטריוטים?

"אמרתי לעצמי שברגע שהספר יורד לדפוס אני לא רואה יותר הפטריוטים. אבל כן, לפעמים מתוך הרגל אני פותח בתשע וצופה".