צבע הפסים שעל הטלית

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 01/06/02 15:07 כא בסיון התשסב

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב אליהו שליט"א שלום רב,

אבקש מהרב שיסביר לי את עניין הפסים על הטלית,

ומה משמעותם של פסים אלו?

מהו ההסבר (לאשכנזים) שצריך שחור דווקא?

ומה ההסבר (לספרדים) שצריך דווקא לבן?

תודה רבה.

תשובה

בס"ד

רוב אלה שיש להם פסים על הטלית הם פסים שחורים, ויש עושים פסים בצבעים שונים. בכל מקרה הטעם לפסים הוא נוי. ויש שהוסיפו לכך טעמים שונים אבל לא מעיקר הדין.

ובשולחן ערוך אורח חיים סימן ט סעיף ה' כתב:
"יש אומרים שצריך לעשות הציצית מצבע הטלית, והמדקדקים נוהגים כן. הגה: והאשכנזים אין נוהגין לעשות הציצית רק לבנים, אף בבגדים צבועים, ואין לשנות (ת"ה סימן מ"ו).

לפי זה על הספרדים היה להקפיד לעשות רק טליתות לבנות כי לדעת השו"ע הטלית והחוטים צריכים להיות באותו צבע או משום "זה אלי ואנוהו" או משום "מין הכנף" שהציצית צריכה להיות מאותו מין שעשוי הבגד והכנף.

אך כתב על זה היתר הבא"ח בפרשת נח יא:

"יזהר לעשות הטליות וחוטין של הציציות הכל לבן בין בטלית גדול ובין בטלית קטן, רמז לדבר "והיו העטפים ללבן", וטליתות שיש בהן צבע מצדדין לנוי לא איכפת, כי הצבע הוא מעט מן המעט בגוף הטלית דרובו לבן"

על פי זה כתב הרב בספר הלכה הלכות ציצית פב:

"יזהר לעשות את גוף הטלית והחוטים בצבע לבן, בין בטלית גדול ובין בטלית קטן. ואם הבגד צבוע, יש אומרים שצריך לעשות לו ציציות מאותו הצבע, ויש סוברים שאעפ"כ יעשה ציציות לבנות, וע"כ טוב להחמיר שתהא הטלית לבנה לצאת מידי הספק.
פסים צבעוניים הנמצאים בצדדי הטלית לנוי, אינם מעכבים, מפני שרובה לבן". (עיין שו"ע סימן ט' סעיף ה' ואחרונים שם. בא"ח נח י"א)

לכן נהגו הספרדים בירושלים ללכת עם טלית בכולה לבנה בלי פסים צבעונים כלל. וכאמור - אינו מעכב.