מה זה כוס פגומה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 06/05/24 17:17 כח בניסן התשפד

שאלה

היי לרב התארחנו בליל הסדר אצל קרובי משפחה והיה באמת טוב ושמח אבל אני רוצה לדעה משהו ששמעתי מאחד מבני דודים שלומד בישיבה שלא רצה לשתות מכוס היין כי היא פגומה שאלתי אותו והוא לא רצה להסביר כי אמרתי לו שהכוס טובה ולא שבורה ואין בה גם שום סדק אבל הוא אמר שזה כוס פגומה ועד עכשיו אני לא מבינה מה זה?

תשובה

ב"ה

שלום.

נפסקה ההלכה שכוס של קידוש צריכה להיות לא פגומה כלומר שלא שתו ממנה ישירות וכן גם הבקבוק שממנו מזגו יין לכוס צריך להיות כזה שלא שתו ישירות ממנו. וכך נפסקה ההלכה בשוחן ערוך או"ח סימן רע"א.

וכעת אתר לך כמה מצבים.:

1. אם טעמו ישירות מהבקבוק לראות את טעמו של היין אי אפשר למזוג מן היין לכוס הקידוש כי זה נקרא פגום.

2.אבל אם מזגו מהבקבוק הזה לכוס אחרת וממנה לכוס הקידוש זה בסדר גמור.

3.כוס יין שעשו בה קידוש בליל שבת ונשאר בה יין אי אפשר לקדש בייו הזה למחרת ביום שבת או לעשות על זה הבדלה כי זה נקרא פגום.

4.אם אדם שותה מכוס הקידוש באמצעות קש אז מה שנשאר בכוס מותר וזה לא נקרא כוס פגומה.

5. כשאין ברירה ניתן "לתקן" כוס פגומה ע"י כך שמוסיפים יין מהבקבוק לכוס או מעט מים ואז ניתן להשתמש היין הזה לקידוש נוסף.

6. אם יש כוס יין פגומה (לפי ההגדרות הנל) ואין שום אפשרות לתקן את היין שבכוס אז עדיף לעשות קידוש על לחם ולא על כוס יין פגום.

בברכה,

עוזיאל אליהו,

.