72 השמות

חדשות כיפה הרב ישראל אלתר 30/08/16 06:29 כו באב התשעו

שאלה

ישנם 72 הצירופים משלושת הפסוקים בספר שמות כמו אלד, לאו, עהה וכו`, אשר חלק טוענים שהם מהווים כינוי לשם האלוהים, חלק מייחסים להם מזל וכוח וחלק אמרו לי שכל אחד בעל משמעות חזקה אשר רק אדם אשר הגיעה לרוחניות גבוהה יכול להבינם. אשמח לשמוע את המשמעות האמיתית אם יש בכלל....

תשובה

על מנת לענות על שאלה זו נסביר מהו "שם". הילדים שלי מכירים אותי בתור אבא שלהם, השם שהם נותנים לי הוא "אבא", ההורים שלי מכירים אותי בתור הבן שלהם, הבוס בעבודה מכיר אותי בתור ה"עובד" שלו. כלומר "שם" זה האופן בו מכירים אותי. כל אחד מכיר אותי בשם אחר ולכן יש לי הרבה שמות. במילים אחרות ה"שם" הוא האופן בו האחר תופס אותי, ה"שם" הוא האופן בו האחר נפגש איתי ומכיר אותי.

כל השמות גם מחולקים לרמות שונות, מי שמכיר אותי בתור "לקוח" (כיוון שזה האופן בו הוא מכיר אותי) מכיר אותי באופן שטחי יותר מאשר מי שמכיר אותי בתור "אבא" או "חבר".

לפי זה נעבור לדון בשמות ה'. כל שם משמות ה' מציין את אופן ההתגלות שלו כלפינו. ככל שהאדם לומד יותר ומעמיק יותר כך הוא מבין יותר את משמעותם של השמות. אך על מנת להיפגש עם הקב"ה יש צורך להיות מוסרי יותר ולקיים את מצוות ה' באופן שלם יותר – כיוון שכך אנו נותנים לו יותר מקום להופיע בחיינו "מה הוא רחום אף אתה רחום וכו'". כאשר אנו נותנים לו יותר מקום כך משמעות שמות ה' הופכת עמוקה יותר.

זו הכוונה במה שאומרים שאדם שעולה במעלות כלפי יראת הרוממות ואהבת ה' יכול להבין שמות אלו. כל אחד לפי רמתו, ומכיוון שההתעלות היא אינסופית כך עומק ההבנה בשמות ה'.

כן הדבר הוא ביחס לשם בן ע"ב, וכן הדבר ביחס לכל אחד משמותיו – התגלויותיו – של הקב"ה כלפינו. כידוע תורת הנסתר עוסקת בנקודה זו בהרחבה (לא סתם היא נסתרת כיוון שהיא נסתרת ממי שאינו יכול לקלוט אותה, ממי שלא נתן מקום להקב"ה להופיע בחייו עי ידי דרך ארץ ועל ידי תורה ומצוות).

בברכה,

ישראל אלתר
altarisrael@gmail.com