קריאת שמע שעל המיטה

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 14/06/23 09:58 כה בסיון התשפג

שאלה

1.האם צריך להיות 72 דק' בלי אוכל ושתייה לפני קריאת שמע שעל המיטה?

2.האם אחרי קריאת שמע שעל המיטה מותר לאכול ולשתות?

תשובה

שלום רב,

לפני קריאת שמע שעל המיטה אין איסור לאכול ולשתות, האיסור הוא אחרי. וזה לשון השולחן ערוך והרמ"א שולחן ערוך אורח חיים הלכות ק"ש ותפלה של ערבית סימן רלט

קורא על מטתו (א) א פרשה ראשונה של שמע (דברים ו, ד - ט) (ב) ב ומברך: ב המפיל חבלי שינה על עיני וכו'. הגה: ויקרא קריאת שמע * (ג) ג סמוך למטתו, ואין אוכלים ושותים ולא מדברים (ד) אחר קריאת שמע שעל מטתו, אלא (ה) ד יישן מיד, שנאמר: אמרו בלבבכם על משכבכם ודומו סלה (תהילים ד, ה)

המשנה ברורה מוסיף כי אם בירך המפיל בשם ומלכות לא יכול לאכול ולשתות, אולם אם לא בירך יכול. ויש שמברכים בגלל כך ללא שם ומלכות. ואין אנו נוהגים כך אלא מברכים והולכים מיד לישון.

כל טוב,

חיים רטיג, ישיבת בינות רעננה.