שאל את הרב

נושא הבריאה וסמנטיקה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 11/11/25 09:04 כ בחשון התשפו

שאלה

שלום לרב,

אני רוצה להבין את ההסבר הלוגי/רציונאלי של סיפור הבריאה,עד כמה שאפשר.

אני אמנה את הנקודות שלא מתיישבות לי מהבחינה ההגיונית (אני יוצא מנקודת הנחה שהסיפור מן הסתם לא מסופר באופן ישיר),

ואשמח אם תוכל להרחיב.

דבר ראשון,החלק של האבולוצייה ובריאת האדם.

האדם נברא,כלומר ניתן לומר שפשוט 'הופיע' במעשה בראשית,אל מול תהליך ארוך שמוצג במדע.

בעצם,אם התורה לא אומרת באופן ישיר שהאדם נוצר בתהליך אבלוציוני,

את מי בדיוק מייצג 'אדם' במקרה כזה,כלומר מי זה הדובר הזה ה'אדם'?(**מהנחה שתהליך האבולוצייה הוא מה שקרה)

שאלה שניה,

סלח לי על בורותי אם אומר משהו לא נכון,

השאלה יותר נגזרת מתאוריות על מוסר וטיעונים לקיומו של אל,

מדוע גורשו ביחד עם אדם וחווה גם שאר בעלי החיים שהיו בגן עדן?

כלומר מה בעלי החיים עושים פה?

-אם לא חטאו,גן העדן היה שופע,וממה שאני מבין לבעלי החיים היו יכולות קוגנטיביות מתקדמות יותר (על תאור הנחש למשל).

האם ניתן להסיק שהאנושות ובעלי החיים קשורים זה בזה?

שאלה שלישית,

אשמח להסבר קצר,

מבחינת היהדות,

מה דינם של יהודים שלא עוקבים אחר הדת?

הדת היא בגדר אפשרות בעולם היום או חובה?

תודה ענקית על זמנך והאפשרות לשאול.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

1. אפשר להסביר את הבריאה גם לפי האבולוציה. העקרון הוא שאם זה תהליך התפתחות אז הוא לא מקרי אלא מכוון על ידי השגחה חכמה שמחוללת תהליכים התפתחותיים כדי להגיע למטרה שההשגחה סמנה אותה מראש. האדם שהתורה מתארת הוא ההשלמה של התהליך. יצור שמסוגל לחשוב, לצפות את ההשלכות של מעשיו, ולכן נדרש לקחת אחריות על מעשיו - מותר האדם מכל היצורים האחרים שהוא נדרש להיות אחראי על מעשיו.

2. תיאור חטא אדם הראשון אפוף מסתורין. הוא נראה כסיפור סמלי שבא לתאר נטיות אנושיות שגוררות לחטא ולקלקול. בספר הזהר כתוב על הנחש: "רבי יצחק אמר: דא (זה) יצר הרע", לא נראה שאפשר להסיק מסקנות על היחס בין האנושות ובעלי חיים מתיאור החטא של אדם וחוה.

3. יש צפיה שכל היהודים יאמינו באלוקי ישראל ויקבלו את התורה. עבור היהודים שמירת התורה היא חובה (הגויים לא נדרשים לשמור את התורה).

דברי תורה לפרשת השבוע

דברי תורה לפרשת השבוע

החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם

✓ נרשמת בהצלחה

כתבות נוספות