שאל את הרב

קניית ארבעת המינים מילד קטן

חדשות כיפה רבני כושרות 10/10/24 00:12 ח בתשרי התשפה

שאלה

האם מותר לקנות ארבעת המינים מקטן? ליום הראשון או לשאר ימי החג?

תשובה

תשובה בקצרה:

כאשר ברור שאין כאן חשש לגזל, והמכירה מתקיימת על דעת הוריו של הקטן, מותר לקנות ממנו. אך נחלקו הפוסקים אם אפשר לצאת ידי חובה ביום הראשון של סוכות בארבעת המינים שנקנו מקטן. (ראו פתרון להלן).

הרחבה:

מכירת ארבעת המינים על ידי קטן מעמידה בפנינו אתגר הלכתי, משום שמעיקר הדין לקטן אין יכולת להקנות חפצים לאחרים. וממילא ביום הראשון שארבעת המינים צריכים להיות בבעלות הנוטל ('לכם') לא יהיה ניתן ליטול את אלו שנרכשו מקטן.

חכמים אמנם תיקנו שקטן יוכל למכור מטלטלין (גיטין נט.), אך יש שלא הסתפקו בקניין זה לארבעת המינים מכמה סיבות:

1. יש מהראשונים שהבינו שחכמים תיקנו זאת רק לגבי קטנים שאין מי שמטפל בהם (הורים או אפוטרופוס), וממילא ילדים שיש להם הורים אינם יכולים למכור (ראו מנח"י ה, סה).

2. יש שסברו שהקניין מועיל מדרבנן בלבד, וממילא לא יועיל ליום הראשון שנדרשת בעלות מדאורייתא (פרמ"ג תרנח, ו בדעת הרמב"ם והשו"ע, וביאור הלכה שם).

3. יש סוברים שכל חפץ שקונה בן הסמוך על שלחן אביו – קנוי לאביו (על פי רמ"א חו"מ רע, ראו רע"א שם ועוד), וממילא אינו יכול למוכרו בלא ידיעת אביו.

טענות אלה אינן מוסכמות ויש שהשיבו עליהן:

1. דעת הרמב"ם והשו"ע שתקנת חכמים שייכת גם לגבי ילד שיש לו הורים ואפוטרופוס, אלא שבמקרה זה הסכמתם נדרשת, ואם ההורים מאשרים את המכירה היא תקפה (רמב"ם מכירה כט, ז, שו"ע רלה, ב).

2. יש מהאחרונים שסברו שקניין שתיקנו חכמים מחשיב את החפץ לשלו לחלוטין, גם לעניינים מדאורייתא (שו"ת משאת משה או"ח א, ד, וראו ב"י אבן העזר כח). בנוסף יש שטענו שהקטן יכול לקנות מדרבנן בלבד, וממילא יועיל קניין מדרבנן להפקיע את בעלותו (בה"ל שם בדעת הר"ן), ובפרט כאשר הקטן מראש קונה במיוחד את החפץ כדי למוכרו, ובוודאי נוח לו לזכות רק מדרבנן (כתב סופר קכח, וראו בשו"ת אבן ישראל ח"ח מז שכתב שסברה זו אינו מועילה כשהקטן זוכה מהפקר, וזוכה מדאורייתא).

3. יש שסברו שחכמים הקנו לאב הקטן רק 'מציאה', או מתנה שמסתמא ניתנת לו על דעת אביו, אך ארבעת המינים שרוכש כדי שיהיו בבעלותו יהיו שייכים לו (עפ"י סמ"ע רע, ח, ערוה"ש שם ד, וראו עוד מהרש"ך ח"ב ריא), יש שהוסיפו שגם אם אבי הקטן זכה בארבעת המינים שקנה בנו, ניתן להניח שמן הסתם נוח לו במכירתם, שהרי לולא כן יתקלקלו (אבן ישראל ח"ח מז)

למעשה, כאשר ברור שדעת ההורים נוחה ממכירת ארבעת המינים, ואין חשש שמדובר בגזל, מותר לקנות גם מן הקטן, אך יש שחששו שאי אפשר לצאת במינים אלו ביום הראשון של חג הסוכות.

נראה, שמי שמבקש לצאת מספק, יוודא שארבעת המינים יהיו שייכים להורים (או לגדול אחר), ויגמור בליבו שהוא מקנה את החפץ לכל מי שיסכים הקטן למכור לו. כך יש דעת מקנה של הבעלים, והקטן רק 'מנהל' את העסק בשבילו (אין כאן צורך בשליחות, והדבר דומה למי שמניח ערבות בפתח בית הכנסת ואומר שכל מי שישלם יוכל ליטול ולקנות).

דברי תורה לפרשת השבוע

דברי תורה לפרשת השבוע

החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם

✓ נרשמת בהצלחה

כתבות נוספות