שאל את הרב

הפרת שבועה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 24/09/24 08:55 כא באלול התשפד

שאלה

שלום וברכה כבוד הרב.

היה מקרה בבי"ס של בני וכששמעתי הייתי מאד נסערת. דיברתי עם הסייעת של בני, בכדי לאמת את המקרה ואמרתי לה נשבעת לך ביקר לי שהשיחה הזאת בנינו.

בלילה בשיחה עם המנהלת יצא שסיפרתי לה שאימתתי את הדברים מול הסייעת ( ללא כל מחשבה על השבועה). רק לאחר מכן נזכרתי במילותי ועכשיו אני מתייסרת. למרות שהתחננתי למנהלת שלא תערב את הסייעת והיא הבטיחה לי.

כיצד עלי לנהוג?אני חוזרת בתשובה וממש משתדלת שלא להשבע,והיום נפלתי בלשוני.

תודה רבה על המענה וכל טוב!

תשובה

שלום

העיקר קודם כל זה לעשות תשובה אמיתית על עצם השבועה ועל המעבר עליה.

יש את שלבי התשובה, כפי שמתאר אותם הרמב"ם, בתחילת פרק א' של הלכות תשובה ובפרק ב' (מומלץ ללמוד), וכן כפי שמתאר אותם הרמח"ל בפרק ד' במסילת ישרים: "שבהיות השב מכיר את חטאו ומודה בו ומתבונן על רעתו ושב ומתחרט עליו חרטה גמורה דמעיקרא כחרטת הנדר ממש שהוא מתנחם לגמרי והיה חפץ ומשתוקק שמעולם לא היה נעשה הדבר ההוא ומצטער בלבו צער חזק על שכבר נעשה הדבר ועוזב אותו להבא ובורח ממנו, הנה עקירת הדבר מרצונו, יחשב לו כעקירת הנדר ומתכפר לו".

כלומר, להתמקד בחרטה, בווידוי לפני ד’ ובקבלה לעתיד להשתדל מאוד לא להישבע ולהקפיד לקיים מה שאומרים.

לאחר מכן, אל תפלי חלילה בייאוש, אלא תשמחי על שזכית לשוב אל ד’, שהוא רחום וחנון ונתן לנו את המתנה הנפלאה הזאת שנקראת תשובה.

לגבי הסייעת - אם את חושבת שיש סיכוי שהיא נפגעה או תיפגע מזה, בגלל יחס של המנהלת, בהיזק ממשי או בצער, אז את צריכה להתנצל ולפייס אותה. אבל אם נראה לך שבאמת היא לא תדע מזה בכלל ולא תינזק או תצטער מזה, אז נראה לי שאין צורך לגלות לה שסיפרת.

בע"ה בהצלחה רבה וכתיבה וחתימה טובה

דברי תורה לפרשת השבוע

דברי תורה לפרשת השבוע

החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם

✓ נרשמת בהצלחה

כתבות נוספות