שקר והוצאת שם רע בטעות לשם שלום

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 10/05/24 09:47 ב באייר התשפד

שאלה

שלום,

חברה הזהירה אותי מפני קיום עסקה עם אדם אחר בכדי שהיא ואני לא ניזוק. אחרי הרבה מחשבה, הקשבתי לעצתה ולא נכנסתי ולא איפשרתי את העסקה. כאשר פגשתי את האדם האחר לא רציתי לספר לו ששמעתי עליו דברים רעים (ומסוכנים) בכדי לא להעליב אותו, ולא להלבין את פניו, אז אמרתי מה שעבר לי בראש, שאדם אחראי אחר לא אישר.

בהמשך שוב פגשתי והאדם רצה לדעת עוד ועוד פרטים על למה לא אישרו. בדיעבד, אף שהוא לא מכיר אדם זה, יכול להיות שיצא שהוצאתי לו שם רע, שכן הוא חושב שהכל אשמת האדם האחראי.

רציתי לדעת אם מה שעשיתי היה בסדר והאם עלי לעשות משהו עתה.

תודה

ד.

תשובה

שלום וברכה

אני לא בטוח שהבנתי את המקרה כראוי.

אענה לפי מה שהבנתי, ואם התשובה לא מתאימה - אנא כווני אותי:

המטרה שלך הייתה ראויה מאוד.

בעדיפות ראשונה נמצאת בדרך כלל האפשרות לומר לו את האמת מלכתחילה. גם בשל אהבת האמת, וגם בשל האפשרות שלו לתקן את דרכיו, כי אחרת הוא יפסיד עסקאות רבות. זה למעשה לטובתו.

ברם, אם את מעריכה שהוא לא יפיק מזה שום דבר טוב, ורק ייעלב מהדבר, או שהסיפור ״יסגיר״ לו מי מדבר עליו רעות - טוב אכן להתחמק.

אבל ההתחמקות לא יכולה להיות על ידי הטלת האחריות על מישהו אחר. מותר במצבים מסוימים לשנות מפני השלום (כדאי לקרוא על כך מאמר מסודר ב״צהר לאתיקה״: https://ethics.tzohar.org.il/%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%9D-7/), אבל לא לגרום לאפשרות שמישהו אחר יפגע, והוא יואשם במה שהוא לא עשה.

מה לעשות עכשיו ?

נראה שלא יהיה טוב שתדברי עם האדם שאיתו לא עשית את העיסקה.

אבל מצאי לך הזדמנויות לדבר על האדם שאותו ״האשמת״ באחריות לכך טובות, כדי שהוא לא ייפגע בעוול.

כל טוב ויישר כוח